Suflet de Romanță
Duminică, 1 decembrie 2024, ora 18:30
Sala Teatrului
Concert
ROMANŢA reprezintă un gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale ce figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24).
Sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO
ÎNCEPÂND CU DATA DE 16 NOIEMBRIE, PÂNĂ LA FINALIZAREA LUCRĂRILOR DE REABILITARE ÎN PARCUL TEATRULUI, ACCESUL SPECTATORILOR LA EVENIMENTELE ORGANIZATE DE TEATRUL NAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET OLEG DANOVSKI ȘI LA AGENȚIA TEATRULUI SE VA FACE PE LA INTRAREA ARTIȘTILOR, STRADA MIRCEA CEL BĂTRÂN NR 97.
VĂ MULȚUMIM PENTRU ÎNȚELEGERE ȘI VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG LA SPECTACOLE!
Artiști
Distribuție
Soliști
ALINA MAVRODIN VASILIU, DANIELA VLĂDESCU, VERONICA RĂCEALĂ, MIHAELA IONESCU, MĂDĂLIN BĂLDĂU, IONUȚ BOANCHEȘ, DANIEL POP, IULIAN BRATU
La pian NATALIA GRIBINIC
ALINA MAVRODIN-VASILIU
Nume de notorietate în muzica ușoară românească, Alina Mavrodin Vasiliu a devenit și renumită interpretă de romanțe, șansonete și fadouri. Din anul 2016 este director artistic al Festivalului Național „Crizantema de aur”.
Anul 1987 a fost însă anul consacrării la scară națională, odată cu succesul cu care a participat în celebra emisiune-concurs a TVR „Steaua fără nume” și a câștigării Trofeului Festivalului Național de Muzică Ușoară „Mamaia” ’87.
Au urmat de atunci participări în numeroase concerte și emisiuni de divertisment de radio și TV, fiind și realizatoare de emisiuni, dar și prezentatoare a unora dintre ele. În anul 1991, a fost invitată de organizatorii Festivalului Național „Crizantema de aur” să îi fie parteneră de prezentare lui Teodor Vasiliu – renumit amfitrion al festivalului. De atunci… Romanța i-a unit!
Celebra compozitoare Camelia Dăscălescu, maestra sa, a crezut în „Steaua” Alinei Mavrodin și în sufletul ei sensibil, încredințându-i atât melodia „Toate visele se împlinesc”, cu care a cucerit Trofeul „Mamaia ’87”, cât și romanțe în primă audiție cărora artista le-a dat viață la „Crizantema de aur”, fiind și laureată a ediției internaționale a festivalului (secțiunea șansonetă).
La un deceniu de la lansare, renumitul compozitor Laurențiu Profeta scria în prezentarea albumului „Cântece de lume”: „Alina Mavrodin are remarcabile înzestrări de șansonetistă, calități actoricești, este plină de vervă, haz și dezinvoltură, cu o voce inconfundabilă, capabilă să abordeze cu ușurință multe genuri muzicale”. Celebrul compozitor Henry Mălineanu a onorat-o într-un interviu astfel: „Alina Mavrodin este o artistă cu suflet de romanță”.
Activitatea discografică a Alinei Mavrodin include albume de succes „Povești de dragoste” – 2006 (muzică ușoară), „Printre stele – 2007 (romanțe, șansonete și fadouri), realizate la Casa de discuri OVOMUSIC, „Por amor para Portugal” – 2008 (fadouri). În anul 2018 a realizat albumul „Romanțe de aur” la Casa de discuri Eurostar. A fost premiată de 2 ori cu Discul de aur (2007 și 2019), cu Premiul „Albumul anului” (2007), decernat de Revista „Actualitatea Muzicală” a UCMR și cu multe alte distincții acordate pentru activitatea sa de promovare a romanței, fiind considerată de specialiști o veritabilă ambasadoare a Romanței românești, în țară și peste hotare.
Împreună cu Teodor Vasiliu a fondat Trustul de presă ARTPRESS în Târgoviște (1995) și a contribuit la fondarea Teatrului „Tony Bulandra” (2001) și a Filarmonicii „Muntenia” din Târgoviște (2006).
În anul 2016, Alina Mavrodin Vasiliu a înființat Asociația Culturală pentru UNESCO „Cetatea Romanței”, alături de alți crizantemiști pasionați, obținând în premieră și patronajul CNR UNESCO pentru Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de aur”, demers dedicat salvgardării Romanței – gen muzical de patrimoniu al culturii naționale și promovării municipiului Târgoviște ca binemeritată Cetate a Romanței.
Realizarea Muzeului „Casa Romanței” la Târgoviște, în anul 2017, împreună cu Teodor Vasiliu și Andrei Vasiliu, reprezintă un proiect de excepție pe care artista l-a transformat, prin evenimentele organizate, într-o veritabilă ambasadă a culturii la Târgoviște.
Programul Național „Tinerețea Romanței” este un alt proiect de suflet al artistei, prin care sunt realizate ateliere de romanțe pentru tineri interpreți și este promovată Romanța în liceele și facultățile de artă din România.
„Romanța românească – promotoare a poeziei românești și a limbii române literare”, este un gen muzical de o rară gingășie, binecuvântat de Dumnezeu, care rezistă tocmai pentru că și-a purtat cu smerenie coroana de regină într-o lume debusolată artistic, care pare să-și fi pierdut rațiunea culturală, morală, estetică și națională”, a declarat artista cu ocazia lansării albumului „Romanțe de aur” (2018).
Pentru aniversarea a 35 de ani de activitate artistică, Alina Mavrodin Vasiliu a pregătit în anul 2022 două albume, adevărate evenimente discografice: „Comori ale romanței” și „Colindă-ne, Doamne!”, care au fost lansate la ediția a 55-a a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”. Artista împletește romanța cu rugaciunea, mărturisind, cu vie emoție și recunoștință, credința puternică în ajutorul divin și în protecția Maicii Domnului – ocrotitoarea Târgoviștei și a Romanței românești.
DANIELA VLĂDESCU
Soprana Daniela Vlădescu este licenţiată a Conservatorului “C. Porumbescu” Bucureşti la clasa prof. Arta Florescu şi Eugenia Moldoveanu. Pe parcursul carierei sale a fost solistă a Teatrului Muzical Braşov, a Operei Naţionale Bucureşti, iar din 1993 până în prezent solistă a Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”, pe a caror scene şi nu numai, a dat viaţă multor roluri: Violetta “Traviata”, Pamina, Papagena, Regina nopţii “Flautul fermecat”, Adina “Elixirul dragostei”, Rosinna “Bărbierul din Sevilla”, Cio-Cio San “Madama Butterfly”, Adela “Liliacul”, Stasi “Silvia”, Maria “West Side Story”, Mi Tsu Ti “Marco Polo”, Martha “Lăsaţi-mă să cânt”, etc. A colaborat cu aproape toate posturile de radio şi televiziune şi cu majoritatea Teatrelor Lirice şi a Orchestrelor Simfonice din ţară. A întreprins turnee artistice în Italia, Israel, Japonia, Canada, Turcia, Bulgaria, China, Germania, Moldova, Olanda, Ucraina, Ungaria, Egipt, ș.a. Din 2006 este Manager al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”. Dintre distincțiile cele mai importante menționăm: Premiul pentru Management acordat de Forumul Muzical Român în anul 2011, Premiul Internațional al Operetei Ediția a XXIX-a Trieste, Italia în 2017, Diplomă de Excelență și Premiu de Excelență la Gala „10 oameni de valoare pentru Constanța, acordată în anul 2019 în semn de apreciere față de implicarea cu profesionalism în activitatea desfășurată și pentru contribuția marcantă adusă la dezvoltarea orașului Constanța, Premiul de Excelență acordat de Uniunea Muzicienilor Interpreți din România – UNIMIR, pentru realizări manageriale deosebite la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. În anul 2021, alături de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, primește Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de „Comandor”, categoria Artea spectacolului, conferit de către Președintele României, Klauss-Werner Johannis. De asemenea, a mai realizat la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” și scenografia costumelor pentru spectacolul „Povestirile lui Hoffmann” de J.Offenbach, scenografia de decoruri și costume pentru spectacolul „Tara Surasului” de Fr. Lehar.
Soprană
VERONICA RĂCEALĂ
A absolvit cursurile Liceului de Artă „Hariclea Darclee” – Brăila, specialitatea pedagogie muzicală şi ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Vespasian Lungu” – Brăila, specialitatea canto clasic, profesor Mariana Iordache. În timpul anilor de liceu, a activat în corul Liceului de Artă şi în corul Liceului Pedagogic „D.P. Perpessicius” – Brăila, ca solist vocal, avându-i ca dirijori pe domnii profesori Ştefan Lupu şi Marcica Lupu, coruri cu care a participat la diverse concursuri în localităţi din ţară şi din Rusia, Polonia, Grecia şi Slovacia. A absolvit Facultatea de Arte, Catedra de Interpreatare Muzicală – Canto Clasic, a Universităţii „Ovidius” – Constanţa, la clasa Profesor Universitar Dr. Nicoleta Florenţa Marinescu. În acelaşi timp a studiat la Şcoala Populară de Artă – Constanţa, cu doamna profesor Gabriela Popescu – Ţigănaşu. După absolvirea facultăţii, devine artist liric la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” – Constanţa, în corul dirijat de Maestrul Adrian Stanache. În cadrul Corulului Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” participă la spectacole susţinute de instituție în turnee din ţară şi străinătate. Repertoriul său cuprinde și roluri solistice în spectacole precum: „Căsuţa Poveştilor”, „O Sole Mio”, „Magic Swing”, „Micuţa Dorothy” de Marius Ţeicu, cu rolul Ţic-Ţic, „Hansel și Gretel” de Engelbert Humperdinck, cu rolul Zorilă, Opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, cu rolul Paj şi în Opera „Turandot” de Giacomo Puccini, cu rolul Liu. În prezent este înscrisă la cursurile de Master din cadrul Facultății de Arte, Universitatea Ovidius Constanța, la clasa de canto a doamnei profesor Nicoleta Ardelean.
Soprană
MIHAELA IONESCU
Soprana Mihaela Ionescu este licenţiată a Universităţii de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – 1998. A urmat cursurile de masterat în Arta Spectacolului Liric la Universitatea “Ovidius” Constanţa, la clasa prof. Lucia Cicoare şi Florenţa Marinescu – 2010. A studiat Arta Cântului Vocal cu prof. Arta Florescu, lied-ul şi muzica de cameră cu prof. Pompei Hărăşteanu şi Emilia Petrescu. A participat la cursuri de măiestrie vocală cu soprana Mariana Nicolesco şi baritonul George Crâşnaru şi la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale: “Ionel Perlea”, “Magda Ianculescu”, “Competitione dell opera” – Dreasda, “Hariclea Darclee” – Brăila. A susţinut numeroase turnee în Anglia, Germania, Franţa, Belgia. Printre rolurile interpretate: Constanze – “Răpirea din Serai”, Zerlina – “Don Giovanni”, Papagena – “Flautul Fermecat”, “Bastien şi Basienne”, Adela – “Liliacul”, Frasquita – “Carmen”, Exultate Jubilate – Mozart, etc.
Tenor
MĂDĂLIN BĂLDĂU
Este absolvent al Facultăţii de Arte – Interpretare Muzicală – Canto din cadrul Universităţii “Ovidius” în anul 2015 şi masterand în Arta Spectacolului Liric la aceeaşi universitate, în anul 2017. Din anul 2013, a început colaborarea cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” iniţial ca artist liric în corul Operei, ulterior remarcându-se ca tenor-solist în roluri precum: Nemorino din “Elixirul Dragostei”, Erster Priester, Erster Geharnischter şi Sklaven din “Flautul Fermecat”, Basillio şi Don Curzio din “Nunta lui Figaro”, Pedrillo din “Răpirea din Serai”, Giudice şi Servo di Amelia din “Bal Mascat”, Gastone din “Traviata”, Normanno din “Lucia di Lammermoor”, Remendado din ”Carmen”, Freddy din “My fair Lady”.
IONUȚ BOANCHEȘ
Bariton
DANIEL POP
Licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, baritonul Daniel Pop a urmat cursuri de perfecţionare sub îndrumarea maeştrilor Ionel Pantea şi Cristian Badea. Este laureat al Concursurilor Naţionale de Interpretare Vocală: “Miniatura romantică” – Galaţi (2008), “Victor Giuleanu” – Bucureşti (2010), “Salicedoro” – Italia (2010), “Magda Olivero” – Milano (2010), “Marcello Giordani” – Catania, ș.a. A debutat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în 2012 obţinând în 2013 “Le Grand Prix a l’Opera” organizat de prestigioasa instituţie bucureşteană. Daniel Pop este o prezenţă activă în viaţa muzicală a scenei româneşti atât în spectacole de operă, cât şi în recitaluri lirice şi concerte vocal-simfonice, repertoriul său cuprinzând roluri principale în: ”Traviata”, ”Nunta lui Figaro”, ”Boema”, ”Elixirul Dragostei”, ”Don Giovanni”, ”Bărbierul din Sevilla”, ”Rigoletto”, ”Faust”, ş.a.
Bariton
IULIAN BRATU
Absolvent al Facultății de Arte (specialzarea interpretare muzicală) din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța, artistul liric Iulian Bratu a studiat arta cântului sub îndrumarea profesorilor Constantin Jurascu, Corneliu Solovastru și Aida Abagief. La ora actuală se bucură de aprecierea publicului constănțean pentru aparițiile sale în diferite roluri din spectacolele Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, dar și pe alte scene.
NATALIA GRIBINIC
Natalia Gribinic este absolventă a Colegiului Pedagogic din orașul Bălți și a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Republica Moldova (atunci denumită Academia de Muzică Gavriil Musicescu), promoția 2001, specializarea Interpretare instrumentală (Pian), unde a studiat cu importanți maeștri ai artei pianistice (S. S. Covalenco, A. Vardanian, I. Neoneta). În prezent urmează cursurile de doctorat la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, sub îndrumarea prof. univ. dr. habil. Cezara Petrescu.
Din 2001 până în 2013 și din 2015 până în prezent, este maestru corepetitor la Teatru de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, ceea ce presupune un vast și variat repertoriu de lucrări de operă și muzică camerală. Între anii 2013-2015 colaborează cu Teatrului Național de Operă și Balet din orașul Mersin, Turcia, unde contribuie la pregătirea a numeroase spectacole de operă și susține diverse recitaluri.
După o perioadă în care a fost cadru didactic asociat, din anul 2024 este asistent universitar drd. la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța.
Pianista Natalia Gribinic își desfășoară activitatea atât în țară cât și în străinătate, aceasta afirmându-se atât în calitate de solist cât și de pianist acompaniator. Repertoriul său conține lucrări ale compozitorilor W. A. Mozart, G. Rossini, G. Donizetti, G. Verdi, G. Puccini, Ch. Gounod, G. Bizet, J. Strauss, P. I. Ceaikovski, L. Bernstein, F. Loewe, E. Humperdinck, F. Lehar ș.a. A colaborat cu artiști de renume național și internațional în diverse concerte și recitaluri, de exemplu sub bagheta dirijorilor Florin Totan (J.S. Bach, Brandenburg Concerto Nr. 5 în Do major) sau Răzvan Cernat (C. Saint-Saëns, Le Carnaval des animaux). Din 2009 a fost invitată constant să susțină recitaluri în cadrul serilor lirice și camerale a Uniunii de Creație Interpretative a Muzicienilor din România. Din anul 2018 până în prezent este invitată constant peste hotare la desfășurarea audițiilor internaționale de Operă și Masterclass-uri. În anii 2021, 2022 și 2024 a fost pianist oficial al Concursului Internațional de Operă Ionel Perlea din Slobozia. În iunie 2021 este pianist oficial la Opera Internațional Masterclass, susținut de soprana Nelly Miricioiu. Din 2022 a susținut mai multe proiecte în Elveția.
Pentru bogata activitate pianistică este premiată, în anul 2012, de Asociația I. C. Brătianu, la secțiunea Cultură.
Este membru fondator al Asociației Musica Magna, unde pune în practică tot ceea ce a acumulat în cei peste 20 ani de activitate.