Răpirea din Serai W.A. Mozart

Duminică, 19 noiembre 2023, ora 18:30

Sala Teatrului

aprox. 2 ore, 1 pauză

Poem vocal-coregrafic

Răpirea din serai (conform titlului original Die Entführung aus dem Serail) este o operă a cărei muzică a fost scrisă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret de Stephanie Gottlieb, care a revizuit libretul cu același titlu scris de Christoph Friedrich Bretzner. Premiera absolută a operei a avut loc la 16 iulie 1782, la „Teatrul Național” din Viena.

PACHETUL LUNII NOIEMBRIE – 8 SPECTACOLE – 230 LEI (Locurile se pot alege oriunde în sală, în limita disponibilității. Se poate achiziționa de la Agenția Teatrului.)

PACHETUL LUNII NOIEMBRIE (pentru pensionari) – 8 SPECTACOLE – 100 LEI (Doar în locurile destinate pensionarilor, în limita disponibilității, conform diagramei. Se poate achiziționa de la Agenția Teatrului.)

Artiști

Distribuție

Regia artistică VERA PETROVA
Scenografia EUGENIA TĂRĂȘESCU-JIANU

Soliști SILVIA SIMIONESCU, GEORGIANA MEDELEANU, IONUȚ BOANCHEȘ, MĂDĂLIN BĂLDĂU, CONSTANTIN ACSINTE, CRISTIAN CARAGEA

Conducerea muzicală TIBERIU DRAGOȘ OPREA

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Orchestra și Corul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Media

Galerie foto

Despre

Rezumat

În palatul lui Selim Pașa se găsesc închise Constanța și camerista ei Blonda. Curând apare Belmonte, un tânăr nobil spaniol, iubitul Constanței, sosit pentru a o elibera. Pedrillo, valetul său, prizonier și el, îi promite ajutorul. Dar intrarea în palat îi este închisă de Osmin, căpetenia ienicerilor. Profitând de faptul că Pașa Selim este mare amator de arhitectură, Pedrillo ajuns grădinar îl recomandă pe Belmonte drept unul dintre cei mai renumiți arhitecți italieni ai timpului, reușind astfel să-i asigure accesul în serai. Inima lui Belmonte este plină de speranță. Constanța, dimpotrivă, singură și prizonieră în palat, își cântă dragostea pe care o crede pierdută.

În interiorul seraiului, Blonda își bate joc de caraghiosul Osmin. Deprimată și înspăimântată de amenințările lui Selim, Constanța își exprimă gândurile triste. Dar iată că apare Pedrillo care anunță celor două femei sosirea lui Belmonte și planul lor de a fugi în aceeași noapte. Osmin va fi adormit cu un praf pe care Pedrillo i-l va turna în vin. Pentru moment cei patru îndrăgostiți se regăsesc fericiți.

La miezul nopții, Belmonte și Pedrillo pătrund în grădina palatului. Cu ajutorul unei scări, Constanța și Blonda coboară și cele două perechi se îndreaptă către o barcă acostată la țărm. Osmin însă se trezește și îi surprinde. Selim Pașa sosește. Pe rând, Belmonte și Constanța iau vina asupra lor, fiecare dorind să-l salveze pe celălalt. Impresionat de puterea dragostei lor, Selim Pașa îi iartă și le redă tuturor libertatea.

Sari la conținut