Prinț și Cerșetor L. van Beethoven

Duminică, 3 aprilie 2022 - ora 19:00

Sala Teatrului

2 ore, 1 pauză

Balet

”Prinț și Cerșetor” este un balet în 2 acte pe muzica lui Ludwig van Beethoven. La Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” premiera a avut loc pe data de 13 iunie 2021.

Artiști

Distribuție

Regia, Coregrafia, Light design HORAȚIU CHERECHEȘ
Scenografia NATALIA KORNILOVA
Asistenți coregrafie MONICA CHERECHEȘ, ADRIAN MIHAIU, IRINA MIHAIU

Soliști ADRIAN MIHAIU, TOMONORI SEKIGUCHI, CĂTĂLINA ILIESCU, MIZUKI KUBOTA, MIHAI PÂSLARU, DAIA KASHIWABA, MAYU TAKAHASHI, YURIA SOETA, IGUACEL SANCHEZ, BOGDAN BÎRSĂNESCU, ALEXANDROS KARAMPATSAKIS debut

Media

Galerie foto

Despre

Rezumat

Într-o zi de toamnă, la jumătatea veacului al XVI-lea, se nasc doi copii. Tom Canty, un copil sărman, nedorit de familia Canty, dormea înfăşurat în cârpe şi zdrenţe.

Celălalt copil era Eduard Tudor, Prinţ de Wales, succesor al tronului Angliei. Înfăşurat în mătăsuri aurite şi atlaz strălucitor, vegheat de slujitorii Palatului, acesta dormea liniştit. Lorzii St. John şi Hertford, supăraţi că s-a născut un succesor al tronului Angliei, vor să-l omoare. Surprinși de Milles Hendon, ofiţer la Curtea Regală, cei doi Lorzi nu reușesc să-şi ducă la bun sfârşit planul mârşav. La apariţia Regelui, cei doi Lorzi îl acuză pe Hendon că a vrut să-l ucidă pe Prinţ. Supărat, Regele îl repudiază şi-l alungă de la Palat.

Tabloul I – STRADA: Anii au trecut. Străzile Londrei sunt pline de nobili şi cerşetori. Hendon, fostul ofiter al Regelui, care cu ani în urma îl salvase pe Prinţ, a ajuns și el cerşetor.

Tabloul II – ACASĂ LA TOM: Tom Canty era un copil îmbrăcat în zdrenţe, ce ducea o viaţă mizerabilă alături de familia sa, într-o casă mică şi dărăpănată, aflată într-o mahala a Londrei, numită Curtea Gunoaielor. Aveau o singură odaie, în care se îngrămădeau Tom, mama şi tatăl său John, bunica şi surorile sale, Beth şi Nan. Mama sa ducea o viaţă grea și nefericită alături de copiii ei pe care îi iubea din tot sufletul. Tatăl şi bunica erau doi bătăuşi beţivani, care-i îndemnau pe copii să cerşească. În aceeaşi casă mai locuia un preot sărman, Andrew, cu inimă mare, dar cam nebun. Visase întreaga viaţă să ajungă Papă. Acesta îl învăţa pe Tom să scrie, să citească şi să mânuiască sabia. Uneori, în joacă, Tom întruchipa rolul unui Prinţ.

Tabloul III – STRADA: Într-una din zile, Tom se juca împreună cu prietenii săi pe străzile pestriţe ale Londrei. Lord Hertford se plimba însoţit de câţiva nobili. Hugo, un hoţ de buzunare, îi fură acestuia punga cu galbeni. Surprins de Lord St. John, Hugo este arestat. Aflat în apropiere, Tom cere iertare pentru hoţul cerşetor, dar este bruscat şi alungat de un soldat. În altercaţie, Tom se alege cu o zgârietură pe mână. Prinţul Eduard, aflându-se la porțile de intrare în curtea Palatului Regal, vede întreaga scenă şi-i oferă lui Tom protecția sa luându-l cu el în Palat.

Tabloul IV – PALATUL PRINŢULUI: La Curtea regală, Regele, deşi bătrân şi bolnav, se amuza cu fiica sa Elisabeta şi cele două Lady (Annabel și Annmarie) din anturajul acesteia. Fără ştirea Regelui, Eduard îl ascunde pe Tom în Palat. Încântat să mănânce din bunătăţile regale, Tom spărgea nuci cu Marele Sigiliu. Este oprit însă de Prinţul Eduard. Discutând despre vieţile lor, Tom afirmă că ştie să folosească sabia şi că adesea se lupta în joacă împreună cu prietenii săi din Curtea Gunoaielor, el interpretând rolul unui prinţ. Eduard mărturiseşte că ar dori să trăiască în mijlocul poporului câteva zile şi îi propune lui Tom să facă schimb de haine, astfel încât fiecare să îşi trăiască visul. Schimbându-şi iute hainele, privindu-se în oglindă, descoperă că seamănă leit. Înainte să plece îmbrăcat în cerşetor, Eduard ascunde Marele Sigiliu în mâneca unei armuri. Dintr-un ungher întunecat, Lord Hertford vede toate cele întâmplate între cei doi tineri și-n minte concepe un plan diabolic.

Tabloul V – STRADA: Ajuns la poarta Palatului, Eduard, acum cerşetor, este azvârlit de un soldat din garda regală în mijlocul mulţimii. Este înşfăcat de tatăl lui Tom, care credea că este fiul său.

Tabloul VI – PALATUL PRINŢULUI: În acest timp, la Palat, Tom nu ştie cum trebuie să se comporte. Aflată în apropiere, Elisabeth încearcă să-i ascundă stângăciile. Lorzii Hertford și St. John îi arată lui Tom toiagul pe care acesta îl folosise cândva în loc de sabie şi îi spun că ştiu cine este în realitate şi-l vor demasca. Speriat de cei doi Lorzi, Tom încearcă să îi spună Elisabethei că nu el este adevăratul Prinț şi că făcuse schimb de roluri cu Eduard. Arătându-i zgârietura făcută de soldatul din garda regală, o roagă să nu-l demaște. Uimită, Elisabeth înţelegând situaţia, îl asigură că nu-l va denunța. În sala dineului, Lorzii Hertford şi St. John îl aduc în lanţuri pe hoţul de buzunare care furase punga de galbeni a Lordului Hertford. Încovoiat de boala care îl măcina, intră Regele care cere Prinţului să pecetluiască hotărârea de a-l întemniţa pe hoţ. Fără parafa Marelui Sigiliu, hotărârea sa nu putea fi dusă la îndeplinire. Tom, acum Prinţ de Wales, mărturiseşte că nu ştie unde se află Marele Sigiliu. Dezamăgit, Regele neagă acuzaţiile aduse cerşetorului, îl elibereză şi părăseşte încăperea urmat de Lord St. John și Lord Hertford care nu uită să-l ameninţe pe Tom.

Tabloul VII – STRADA: Pe străzile Londrei, Milles Hendon cerşeşte. Aflată în preajmă, Beth, sora lui Tom, îl invită pe acesta la ea acasă pentru a-i oferi ceva de mâncare şi de băut. În urma lor apar Eduard şi John Canty. Eduard încearcă în zadar să îi spună lui John că este Prinţul de Wales. Bătându-l, John îl târăşte după el spre casă.

Tabloul VIII – ACASĂ LA TOM: În încăperea sumbră a familiei Canty, Beth îi oferă ospitalitate fostului soldat Milles Hendon. Acesta îşi găseşte alinare în braţele ei. În încăpere intră John Canty care îl târăşte după sine pe presupusul fiu pe care îl trimite pe străzi să cerșească. Surprinși de eveniment, Hendon și Beth părăsesc încăperea.

Tabloul IX – STRADA: Pe străzile Londrei, serbarea dată în cinstea Prinţului este în toi. John Canty, ţinându-l de mână pe Eduard, îşi face apariţia în mulţime. Oferindu-i-se băutură de către o hangiţă, John uită de Eduard. Scăpat din strânsoarea lui John, Eduard îşi strigă dreptatea arătându-le lanţul cu blazonul regal. Mulţimea râde de afirmaţiile acestuia. Doar Milles Hendon, văzând blazonul, ia apărarea acestuia şi îl scoate din mâinile lui John Canty. Alături de nobili, Tom îşi face apariţia, apreciind spectacolul strălucitor și aruncând bănuţi mulţimii. Aflată în preajmă, mama lui Tom îi cere acestuia câţiva bănuţi pentru familia sa. Recunoscând-o, Tom îi oferă bănuţi, dar se fereşte să fie recunoscut de aceasta. Serbările îşi urmează cursul.

Tabloul X – PALATUL PRINŢULUI: La Palat se aşternuse liniştea. Cu ultimele forţe, Regele îşi strigă fiul. Tom, înştiinţat de soarta Regelui, ajunge la Palat să-i aline acestuia suferinţa. Dar Regele pierde lupta cu viaţa, spre satisfacţia lui Hertford și durerea lui Tom. Întreaga nobilime plânge moartea Regelui.

Tabloul I – STRADA: Auzind clopotul Big Ben din turnul de nord al Palatului Westminster, Eduard îşi dă seama că tatăl său murise. Trist, Eduard îl urmează pe salvatorul său, Milles Hendon, spre hanul unde acesta locuia. Văzând hainele murdare ale lui Eduard, Hendon îi spune acestuia să se odihnească în timp ce el va merge să-i aducă haine curate. Obosit, Eduard adoarme pe o adunătură de paie. În drumul său, Hendon se întâlneşte cu John Canty însoţit de o ceată de cerşetori. John voia să-şi recupereze băiatul pentru a-i lua lanţul cu blazon spre a-l vinde, iar cu banii să-şi cumpere băutură. După o luptă aprigă, Milles Hendon îi izgoneşte pe John şi pe prietenii acestuia. Hugo, hoţul de buzunare, văzând lanţul de la gâtul lui Eduard, plănuieşte să-l fure. Surprins de Eduard, Hugo îi spune să-l urmeze pentru a-l întâlni pe Hendon. Când Hendon se întoarce cu haine noi pentru Eduard, află că acesta plecase spre hanul din pădure însoţit de Hugo.

Tabloul II – PALATUL PRINŢULUI: La palat, ospăţul de învestire al noului Rege este în toi. În timpul dansului, stângăciile viitorului Rege sunt evidente. Toţi cei prezenţi se amuză de stângăciile acestuia. Considerând că Prinţul trebuie să ia locul Regelui care murise, Lorzii Hertford şi St. John îl provoacă să judece câţiva inculpaţi. Elisabeth îl sfătuieşte pe Tom să fie îngăduitor în ceea ce priveşte justiţia. Primind acordul său, aceasta abia aşteaptă să aprecieze judecata viitorului Rege care trebuia să dovedească tuturor că are mintea întreagă şi inimă bună. În zadar Lord Hertford îl ameninţă că îl va demasca dacă nu face cum vrea el. Tom urma să ia deciziile corecte. Astfel, schimbă pedeapsa unei hangiţe acuzată că fura la gramajul băuturilor pe care le vindea. Tom, recunoscând-o pe Dolores, poruncește să fie eliberată. Un băiat surd din popor era biciuit în locul Prinţului când acesta nu îşi învăţa lecţiile. Tom, recunoscându-l pe Jim surdul, poruncește să fie eliberat. O femeie era acuzată că era vrăjitoare. Tom, recunoscând-o pe Betsy, o eliberează şi pe aceasta, spre nemulţumirea Lorzilor Hertford şi St. John. Obosit, Tom le spune tuturor că doreşte să rămână singur. Curtenii îl lasă pe viitorul Rege să se odihnească. Doar Elisabeth rămâne şi îi mărturiseşte lui Tom admiraţia sa pentru deciziile acestuia cu privire la inculpaţi.

Tabloul III – STRADA: Beth, sora lui Tom, încearcă să vândă flori pentru a face rost de bănuţi pentru familia sa. Hugo şi Eduard, străbătând drumul spre hanul din pădure, încearcă să o seducă pe tânăra fată. Pe urmele lor se află Milles Hendon. Beth, fericită de revederea acestuia, îi spune că l-a văzut pe tânărul pe care îl căuta, însoţit de Hugo, mergând spre hanul din pădure şi se oferă să-l conducă.

Tabloul IV – HANUL DIN PĂDURE: Hugo îl ademenise pe Eduard într-o pădure unde se aflau ruinele unui han. În mijlocul ruinelor, printre hoţi, cerşetori, femei uşoare şi ghicitoare, trona John Canty care arăta mulţimii noile legi asupritoare. Toţi acuzau legile aspre. Eduard strigă că aceste legi asupritoare vor fi abrogate. La auzul acestora, toţi îl iau în râs. Supărat, Eduard se aşează pe o adunătură de paie să se odihnească. În acest timp, preotul Andrew intră în grajd. Întâmpinat de Nan, află de la aceasta că Prinţul Eduard se afla acolo. Supărat pe Rege pentru modul prin care acesta îşi condusese regatul, Andrew hotărăște să se răzbune. Când vrea să-l înjunghie pe Eduard cu un cuţit, Andrew aude bătăi în uşa grajdului. Pe uşă îşi face apariţia Hendon, însoţit de Beth care îi arată locul unde se afla Eduard. Vrăjit de frumusețea tinerei fete, Hendon uită motivul pentru care se afla acolo și-i mărturisește acesteia dragostea. Este trezit la realitate de Andrew care îi spune că Eduard plecase şi se oferă să îl conducă spre locul unde avea să-l întâlnească. Trezit din somn de Hugo care dorea să-i fure lanţul de la gât, Eduard, susţinut de cei prezenţi, îi dă acestuia o lecţie de scrimă straşnică. Aflând de la Nan că Hendon fusese acolo, dar plecase, Eduard aleargă pe urmele acestuia pentru a-l reîntâlni. Toţi cei prezenţi hotărăsc să-l urmeze. Doar John Canty şi bunica lui Tom rămân în urmă, adormiţi de aburii alcoolului.

Tabloul V – STRADA: Eduard îi ajunge din urmă pe Milles Hendon şi pe Andrew. Văzându-l pe Eduard, Andrew vrea să-l ucidă, dar este oprit de Hendon. După o luptă aprigă, îngenunchiat, Andrew îşi cere iertare. Eduard îl iartă, dar îl alungă din regatul său. Ajunşi la faţa locului, cerşetorii se bucură de revederea cu Eduard. Se aud clopotele din Turnul Londrei care anunţă încoronarea noului Rege. Nu mai este timp de pierdut. Eduard şi Hendon se îndreaptă spre Palat urmaţi de ceata de cerşetori.

Tabloul VI – PALATUL PRINŢULUI: Balul de încoronare a noului Rege este în toi. Pentru a avea această confirmare, lorzii Hertford şi St. John întreabă unde este Marele Sigiliu. Eduard se îndreaptă spre armura unde ascunsese Marele Sigiliu şi îl arată întregii audienţe, iar cei doi Lorzi sunt întemnițați. Recunoscut ca Rege, Eduard este încoronat.

„Long live the King!” („Lebe den König”)