Madama Butterfly G. Puccini

Sâmbătă, 1 aprilie 2023, ora 19:00

Sala Teatrului

aprox. 2 ore 30 minute, 1 pauză

Operă

„Madama Butterfly” este o operă compusă de Giacomo Puccini pe un libret de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa (bazat pe o povestire de John Luther Long și o piesă de David Belasco). Premiera operei a avut loc la Brescia, pe data de 28 mai 1904. Acţiunea are loc la începutul secolului al XX-lea în Japonia, lângă portul Nagasaki.

Artiști

Distribuție

Regia artistică: OGNIAN DRAGANOV
Scenografia: GRIGORE GORDUZ
Costume: TVETANKA STOINOVA

AKIKO HAYAKAWA Japonia, LUCIA MIHALACHE, RĂZVAN SĂRARU, MARIUS EFTIMIE, ANTON ZIDARU, IONELA DUMA, CRISTIAN CARAGEA, IONUȚ NEAGU debut, ADRIAN PÎRLEA, ANDREI BĂICAN

Conducerea muzicală KOICHI INOUE Japonia

Maestru cor: ADRIAN STANACHE

Orchestra și Corul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Media

Galerie foto

Despre

Rezumat

La Nagasaki, într-o casă de pe colină se serbează căsătoria japonezei Cio-Cio-San (Madama Butterfly) cu ofiţerul american Pinkerton. Consulul Sharpless îi atrage atenţia că tânăra mireasă ia în serios ceea ce pentru Pinkerton este doar amuzament. Într-adevăr, atunci când rudele o repudiază pentru această căsătorie, tânăra găseşte în iubirea lui Pinkerton o consolare care nu seamănă a simplă joacă.

Au trecut trei ani de aşteptare, dar Butterfly tot mai speră că Pinkerton se va întoarce, crescându-şi fiul şi refuzând orice propunere de a se recăsători. Ea are încredere în jurământul de dragoste şi nu înţelege sfaturile Consulului, care are misiunea de a-i anunţa întoarcerea lui Pinkerton, recăsătorit, pentru a-şi lua doar fiul. La auzul semnalului intrării navei în port, Butterfly se pregăteşte să-şi primească soţul.

După o noapte de veghe, Butterfly a adormit în zori. Pinkerton soseşte împreună cu Consulul şi Kate, soţia sa americană, şi îi spune cameristei Suzuki scopul vizitei lor. În faţa evidenţei, Suzuki îşi dă seama că sfârşitul tinerei stăpâne a sosit. Butterfly suportă vestea cu mult curaj, dar cere ca Pinkerton să vină să-şi ia copilul. În timp ce micuţul aşteaptă cu steguleţul american în mână, Butterfly se sinucide, auzindu-şi pentru ultima oară numele strigat de Pinkerton, care urcă în goană colina.