Hänsel şi Gretel
25, 26, 27 decembrie 2021 - ora 11:00
Online
1 oră
Spectacol pentru copii
Premiera va fi prezentată online în zilele de 25, 26 și 27 decembrie 2021 de la ora 11:00. Linkul pentru vizionare va fi disponibil pe această pagină, pe canalul oficial de Youtube și pe pagina oficială de Facebook.
Link vizionare 25 decembrie 2021, ora 11:00
Link vizionare 26 decembrie 2021, ora 11:00
Link vizionare 27 decembrie 2021, ora 11:00
Artiști
Distribuție
Muzica de Engelbert Humperdinck
Regia artistică, Libretul, Scenografia și Light design: LUCIA CICOARĂ-DRĂGAN
Conducerea muzicală: TIBERIU DRAGOȘ OPREA
Maestru cor: ADRIAN STANACHE
Pregătirea muzicală: NATALIA GRIBINIC, ANDRADA ȘTEFAN
Maestru lumini: THEODOR PETRICILĂ
Maestru sunet: BOGDAN COSTEA
Soliști: GAROFIȚA GÂDEI, GEORGIANA MEDELEANU, MĂDĂLIN BĂLDĂU CRISTIAN CARAGEA, ANA MLADINOVICI, VERONICA RĂCEALĂ, IULIA STĂNEI IULIAN BRATU, MIRCEA GĂVAN, LUDMILA PORCESCU, ANIȘOARA BOTEZATU, ANCA BĂNICĂ, PETRICĂ BULGARU, MAGDA MARCU, RALUCA DĂRĂBAN, ELENA VÎJOREL, SEBASTIAN PASCALE, AURELIAN GHIȚOI, ROBERT SAFTA, IONUȚ BOANCHEȘ, ELENA ZAHARIA, AUGUSTA ACSINTE, CARMEN CIȘMAN, ADRIAN CLINCIU, ADRIAN PÎRLEA, ȘTEFAN LEPĂDATU, OCTAVIAN MINEA, LUMINIȚA CRISTEA, CRISTIAN PARMAC, SILVIU VIZAN, ANDREI BĂICAN IONUȚ NEAGU, EUGEN FLOREA, MARIAN IRIMIA
Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
Media
Galerie foto
Despre
Cuvântul regizorului
Popularitatea basmelor scrise și culese de frații Grimm, au rămas până în zilele noastre bucuria copiilor, părinților și foarte sigur vor dăinui și de acum înainte în sufletele multor generații.
Basmele fraților Grimm au fost traduse în mai mult de 100 de limbi și au fost adaptate de cineaști precum Lotte Reininger și Walt Disney cu filmele „Albă ca zăpada și cei șapte pitici” „Frumoasa din pădurea adormit㔄 Căsuța din pădure”„Lupul și cei șapte iezi” „Lupul și vulpea” „Muzicanții din Bremen”.
Dintre basmele frumoase ale fraților Grimm, se numără și povestea noastră „Hansel și Gretel”, strălucită sursă de inspirație pentru compozitorul Engelbert Humperdinck.
Lucrarea a devenit să zicem cap de afiș al repertoriului de operă pentru copii.
Popoarele fericite … s-a spus- nu au istorie; oamenii fericiți, în acest caz , nu au biografie.
Compozitor s-a născut la 1 septembrie 1854 la Siegburg, ca fiu al unui professor de gimnaziu. A urmat cursurile conservatoarelor din Barcelona, Frankfurt pe Main și Berlin. Se face încă de tânăr remarcat prin compozițiile sale, obținând premiul de creație Felix Mendelsohn Bartholdy; ceea ce atrage asupra sa atenția lui Richard Wagner.
La invitația lui Wagner, Humperdinck intră în cercul acestuia devenind asistentul său la Bayreuth pentru premiera mondială a lui Parsifal ( 1882).
Datorită sprijinului dat de mentorul său, ocupă mai multe poziții importante printre care cele de dirijor al Operei din Koln și lector al editurii Schott.
Reușita excepțională a primei opere „ Hansel și Gretel” i-a asigurat disponibilitatea instituțiilor de spectacole și concerte din întreaga Germanie și străinătate.
Engelbert Humperdinck rămâne cunoscut în literatura lirică universală drept autorul unui fermecător unicat „Hansel și Gretel”
Despre
Rezumat
A fost odată ca niciodată un tăietor de lemne tare sărac. Omul avea o căsuță la marginea pădurii. Aici stătea cu soția lui și cei doi copii ai lor.
Pe băiat îl chema Hans iar pe fetiță Gretel.
Într-o zi ploioasă, a murit mama lor, iar Peter- tatăl lor s-a însurat din nou.
Mama vitregă mereu îi certa și mai mult nu-i iubea.
Într-o seară copiii au auzit cum mama lor vitregă Gertrud, i-a propus tatălui să-i ducă departe în pădurea cea adâncă astfel să nu mai găsească drumul spre casă.
La insistențele femeii, omul a cedat și au hotărât să plece în dimineața următoare cu gândul să-i lase singuri în pădure. Băiatul grijuliu s-a strecurat în fața casei, a cules pietricele albe și apoi s-a întors în căsuță să o liniștească pe surioara lui spunându-i că v-a arunca pe drum câte o pietricică care v-a fi reperul întoarcerii lor acasă.
Au adormit îngrijorați. Foarte de dimineață tatăl a plecat înaintea lor, iar mama vitregă i-a trezit apoi ca să plece cu ei în pădure. După ce s-au îmbrăcat, s-au spălat, s-au jucat în fața casei, au plecat spre pădure împreună cu Gertrud.
Au primit un colț de pâine uscată și acela cu sfatul să-l mănânce cu „chibzuială ca să le ajungă” Au plecat spre pădurea deasă, Hans arunca câte o pietricică din buzunarul de la haină spre exasperarea răutăcioasei Gertrud care îl apostrofa mereu pentru ce se tot oprește uitându-se înapoi.
Ajunși în pădure departe de casă, Gertrud îi lasă singuri cu promisiunea mincinoasă că se v-a întoarce cât se poate de repede. „Acum plec să-l caut pe tatăl vostru iar apoi venim să vă luăm de aici” Copiii se joacă, apoi Gretel împletește o cunună din floricele, în vreme ce Hans culege frăguțe și mure. Prietenos se aude cântecul cucului.
În curând cununița va fi gata iar coșuletul plin cu fructele pădurii.
De foame mănâncă frăguțele și murele culese. Ca să culeagă altele, e târziu, fiindcă se întunecă pădurea. Copiii au rătăcit drumul spre casă, se mișcă frunzele, se aude o bufniță, se văd lumini, pădurea devine neprietenoasă acum. Copiii aud ecoul vocilor lor și cred că pe aici sunt„ strigoi” Deodată apare un omuleț ciudat însoțit de o bufniță, o privighetoare,doi licurici și doi greieri muzicanți cu viorile lor. Omulețul e Moș Ene cel blând ce vine pe la gene, duiosul ce presară peste gene nisipul fin din săcușorul lui fermecat. Liniștiți acum Hans și Gretel adorm îngânând un duios cântec de leagăn și visează cum îngeri minunați le veghează odihna.. În timp ce copii au adormit, apar acum părinții de undeva de departe cu calul și căruța plină cu lemne de foc. Felinarul le luminează fețele. Gertrud îi spune lui Peter că i-a sfătuit pe copii să plece la Ilsenstein, acolo găsi-vor fragi și mure. Peter îngrijorat de așa un sfat rău, o ceartă pe Gertrud spunându-i că acolo este al Cloanței bordei. Speriați strigă după cei doi copii, ecoul pădurii repetă și el numele copiilor: Hansel, Gretel… Dar… copiii sunt în lumea viselor și nu-i aud.Tatăl și mama se îndreaptă grăbiți spre al Cloanței bordei.
Același loc în pădure, în zorii zilei următoare. Moș Ene,licuricii, greierii cu viorile lor, bufnița și privighetoarea au dispărut, iar lângă Hansel și Gretel încă adormiți,se află un alt omuleț: este Zorilă care dintr-o floare în formă de clopoțel, picură asupra lor roua dimineții spre a se trezi. Împreună cu el au venit doi iepurași, un șoricel, un fluture, o albinuță și o buburuză. Toți pe rând trezesc copiii stropindu-i cu roua dimineții culeasă cu multă migală dintr-o stropitoare aurie. Copiii se trezesc foarte veseli și sunt impresionați de minunea locului. Iepurașii, șoricelul, fluturele ,albinuța și buburuza îi însoțesc pe copii prin pădure. Dar iată că o nouă minune se petrece chiar sub privirile lor. În mijlocul pădurii a răsărit o căsuță nemaivăzută. Căsuța e făcută din bucăți de turtă dulce, ciocolată și bomboane. Copiii se apropie de casă și rup câte o bucățică din bunătățuri.
Deodată se aude o voce care întreabă. „ Ronță, ronțărică, cine casa-mi strică ”
Copiii amuzați răspund „ E vântul ce înconjoară pământul”
Apare în fața lor o bătrânică „ cumsecade” la prima vedere și se recomandă : Rosina Dulcebot; dar odată păcăliți, copiii nu mai au scăpare fiindcă zgripțuroaica s-a transformat într-o vrăjitoare cu rele intenții. Vrea să-i mănânce dar abia după ce îi îngrașă mai bine. Ca din senin apar prietenele ei la fel de rele ca și ea.
Baba Cloanța se dă de gol când rostește acum ciudate cuvinte „ Hocus pocus” Cu aceste cuvinte copiii nu se mai pot mișca.și stau speriați și înțepeniți.
Hansel este condus de prietenele Cloanței într-o cușcă. Gretel în schimb trebuie să muncească, să pregătească masa, să facă focul în cuptor. Cloanța și-a propus să-i mănânce și pe ei cum a procedat și cu alți copii până acum. Pe unii i-a transformat în turte dulci doar așa după placul ei.
Se întunecă și izbucnește o furtună grozavă. Plină de bucurie rea, Baba Cloanța împreună cu prietenele ei, încalecă pe mături și se vântură prin toată casa spre spaima celor doi nechibzuiți. Dar… există o scăpare, ea vine din partea lui Gretel care este o fată isteață, se face că nu știe să folosească cuptorul în care Baba Cloanța voia de fapt să o arunce.
Înfuriată, Vrăjitoarea se apropie prea mult de cuptor și vrea să facă o demonstrație.
Gretel nu scapă ocazia și împreună cu Hans care s-a eliberat din cușcă împing pe Cloanță în cuptorul încins. Cum s-ar zice- cine sapă groapa altuia, cade singur în ea.
Bucurie fără margini, frățiorul și surioara dansează „ Valsul turtei dulci” și se înfruptă din toate dulciurile casei. Cuptorul trosnește și se aude Cloanța strigând. Deodată focul se stinge ca printr-o minune, fiindcă vraja s-a rupt odată cu ea. Din cuptor ies o mulțime de copii, sunt cei pe care Baba Cloanța i-a prins și i-a făcut turte dulci. Ei încă nu aud și nu văd până când Hansel și Gretel le mângâie chipurile. Ochii lor se deschid și treptat se prind într-o horă plină de veselie în jurul salvatorilor lor. Cu toții descoperă o ladă cu bani și bijuterii. Toți își împart în mod egal conținutul bogat.
Iar ca bucuria să fie întreagă, iată-i pe Peter și Gertrud care își regăsesc, în sfârșit, copiii rătăciți. Totul e bine când se termină cu bine!