Gala Laureaților Concursului Internațional de pian
Despre
Artiști
Soliști
LUCA NEWMAN Regatul Unit
MARIO VICTOR LUCACI România
DOMINIK ILISZ Austria
Dirijor TIBERIU DRAGOȘ OPREA
Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
În program
F. Mendelssohn-Bartholdy – Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în sol minor
F. Liszt – Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în Mi bemol major
E. Grieg – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op.16

TIBERIU DRAGOŞ OPREA

Luca Newman

Dominik Ilisz

Mario Victor Lucaci

Dirijor
TIBERIU DRAGOŞ OPREA
Visul unui copil cu vioara în mână s-a materializat în premii naționale până în clasa a 12-a cand a schimbat arcușul cu bagheta, iar de la debutul la pupitru din 1997, 10 ani mai târziu, Tiberiu Dragoș Oprea devine co-fondator al Filarmonicii Pitești, munca si daruirea fiindu-i recunoscute prin “Premiul de Excelenţă” pentru “performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o”.
Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Dragoş Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, secția dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs, absolvind totodată şi cursurile de Master. Între anii 2009 – 2018, a fost dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian – Bucureşti, unde a susţinut premiere, spectacole, concerte de Gală. În prezent activează ca dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski – Constanța.
Tiberiu Dragoş Oprea este invitat permanent al Filarmonicilor Ion Dumitrescu – Râmnicu-Vâlcea, Paul Constantinescu – Ploieşti, Banatul – Timișoara, Mihail Jora – Bacău, Orchestrei de Cameră Radio, Filarmonicii Botoșani, Orchestrei Simfonice Bucureşti, colaborand şi cu orchestrele filarmonicilor Transilvania – Cluj, Oltenia – Craiova, Brașov, Oradea, Arad, ș.a.m.d.
Sub semnul centenarului României, în decembrie 2018 Tiberiu Dragoş Oprea a susținut un concert alături de Orchestra de Cameră Radio dedicat în întregime compozitorului român Sabin Dragoi, eveniment cu ocazia căruia dirijorul a primit distincția „Ordinul Centenar”. În martie anul 2019, Tiberiu Dragoş Oprea a dirijat concertul de închidere a celei de-a XX-a ediţii a Guitar Art Festival din Belgrad, iar în aprilie a fost invitat pentru o serie de concerte în Matera, capitala culturală europeană în 2019. În iulie 2019 la Râmnicu Vâlcea, a dirijat Carmina Burana într-un concert dedicat Zilelor Imnului Național, iar în septembrie a deschis stagiunea Filarmonicii din Ploiești cu un program integral Paul Constantinescu, un concert eveniment în cadrul Festivalului „George Enescu”. În ianuarie-februarie 2020, Tiberiu Dragoș Oprea a repurtat succese extraordinare în Germania și Austria, cu ocazia unui turneu alături de New Vision Symphony Orchestra. Concertele au avut emblema „The very best of John Williams and Hans Zimmer”. Festivalul „Opera Nights” – 2021 de la Hunedoara l-a avut deasemenea invitat, alaturi de Teatrul de Opera Oleg Danovski din Constanta, pentru a conduce spectacolul Trubadurul.
Anii i-au șlefuit măiestria și aprecierea a venit prin colaborări dintre care mentionam colaborarile cu artişti vocali de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Florin Georgescu, Valentina Naforniţă, Diana Ţugui, Florin Estefan, Ionuţ Pascu, Madeleine Pascu, Răzvan Săraru, Maria Miron, Irina Iordăchescu, Mediana Vlad, Cezar Ouatu, Alfredo Pascu, Doina Scripcaru. Deasemenea, interpretează alături de artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Liviu Prunaru, Andrei Ioniţă, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Horia Mihail, Răzvan Suma, Alexandru Tomescu, Andre Parfenov, Gabriel Croitoru, Razvan Stoica, Horia Maxim, Mirabela Dina, Alexandru Anastasiu, Ion Bogdan Ștefănescu, Sorin Petrescu, Matei Ioachimescu, Stan Zamfirescu, ș.a.
Tiberiu Dragoş Oprea a absolvit Liceul de muzică Dinu Lipatti – Bucureşti, secția vioară. De la o vârstă fragedă, a obținut premii de tehnică şi interpretare la concursuri interşcolare, premiul I la Concursul Naţional de Interpretare (Bucureşti 1988), premiul III la Concursul Lira de Aur (Suceava 1989) şi a concertat ca solist violonist cu Filarmonica Oltenia – Craiova (1987). 1990 este anul în care începe seria turneelor în străinătate alături de Orchestra Filarmonică a Tineretului Bucureştean, devenind concertmaestru şi solist al acestui ansamblu. Între anii 1990-1994, Tiberiu Oprea îşi adaugă în palmaresul prezenţelor scenice, concerte în transmisiune directă la Radiodifuziunea Română şi recitaluri în cadrul fundaţiei Mihail Jora, pe scenele Ateneului Român, UNMB, ș.a.
Violonist cu un frumos palmares, bagheta este însă cea care l-a consacrat. Tiberiu Dragoş Oprea debutează la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului, si este invitat apoi să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa 1997. Asimilând cunoştinţe şi în domeniul dirijatului vocal-simfonic cu maestrul Valentin Gruescu, încă din studenție tânărul dirijor şi-a îmbogăţit experienţa artistică conducând si ansambluri corale precum Voces Primaverae, Camerata Danubii, corul Madrigal.
Din anul 2002, a activat ca Asistent Universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti şi iniţiator al orchestrei universităţii. Pentru contribuţia sa ca dirijor şi organizator, primăria Piteşti i-a decernat titlul de „Protector al Artelor”, iar în 2008, Tiberiu Dragoş Oprea a primit “Premiul de Excelenţă” pentru “performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o”.
„Tiberiu Oprea este deja un stil în arta conducerii muzicale, un autentic artist al baghetei, o autoritate în tehnica dirijorală. Fineţea şi coloratura sunt cel puţin două din însuşirile măiestriei d-sale.” – Serghie Bucur, Euphonia nr. 4, iunie 2011.
“…… forţă, hipersensibilitate, spirit creator, modest, de un bun simţ copleşitor, atribute pe care le emană la tot pasul, iar asta, alături de atingerea aripii de geniu demiurgic muzical-simfonic, cucereşte.” – Aurora Ababei, februarie 2020.

Pian
Luca Newman
Luca Newman este născut în Cambridge și a început studiul pianului la 8 ani cu tatăl său, care este pianist de jazz și acordor. Doi ani mai târziu cânta deja Studii de Chopin și citea la prima vedere, câștigând astfel o bursă de studiu la Școala Purcell pentru tineri muzicieni din Marea Britanie, la clasa de pian a profesorului Florian Mitrea și la cea de compoziție. La 13 ani (doar 5 ani de la începerea studiului pianului) este deja laureat la multiple competiții internaționale, dintre care cele mai semnificative premii le-a obținut la Bruxelles – Merci Maestro Competition, la Milano – Piano Talents Competition, la Iași – Elite Musicians Competition și la Concursul internațional de Pian de la Constanța. La Școala Purcell a câștigat toate competițiile pentru vârsta lui, inclusiv Concursul mixt de instrumente la nivel de școală. A fost invitat pentru un recital de seară integral în Stagiunea de marți seara la Ateneul Român din București, înregistrat și transmis de postul național Radio România
Muzical. A beneficiat de cursuri de măiestrie cu membrii juriilor internaționale din Japonia, Belgia și Hong Kong. Este frecvent selectat pentru recitaluri de către Comitetul artistic al Școlii Purcell, dintre aparițiile sale de concert cele mai remarcabile fiind Concertul în la major de Mozart, la Constance Pilkington Hall în vara lui 2021 și în Concertul în sol minor de Mendelssohn în mai 2022.

Pian
Dominik Ilisz
Pianistul Dominik Ilisz s-a născut în anul 2003, a început studiul pianului la vârsta de 6 ani sub îndrumarea prof.dr. Jambor Fekete Elisabeta la Liceul de Arte din Oradea, iar de la vârsta de 12 ani a urmat şi cursurile de pian ale Facultăţii de Muzică din Debreţin, la clasa prof dr. Duffek Mihaly.
În anul 2022 a fost acceptat ca și student la Universitatea de muzică din Viena la clasa profesorului Christopher Hinterhuber, precum și la Universitatea de muzică din Oradea, la clasa profesorului dr. Horia Maxim.
A participat la numeroase cursuri de măiestrie susținute de personalități ale artei claviaturii precum Horia Maxim-Romania, Viniciu Moroianu-România, Elizabeth Sombart- Franța, Jean-Claude Denervaud-Elvetia, Carmen Daniela Gililov-Germania, Duffek Mihaly, Pless Attila și Eckhardt Gabor-Ungaria.
De-a lungul anilor a participat la numeroase concursuri naționale si internaționale, spicuim:
- Grand Prix – Youth of Music International Competition, category III – 2022
- Premiul I – Nomea International Piano Competition – young category – 2021
- Premiul I – Franz Liszt Center International Piano Competition – 2021
- Premiul I- Concurs Internațional Danubia Talents Viena – 2021
- Premiul I – Constanța International piano competition – 2021
- Premiul I- Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală București – 2018
- Premiul I – Concurs International “Klavier Klavius” Bonn – 2016
- Premiul I – Concurs Internațional de Interpretare instrumentală „Carl Filtsch” Sibiu – 2017
- Premiul I – Transylvanian International Piano Competition Brașov – 2017
- Premiul I – International Piano Competition “Frederic Chopin” Bacău – 2019
În calitate de solist a colaborat cu Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica de stat Brașov, a susținut recital la Ateneul Român, la Palatul Camerei de Comerț și Industrie București. A fost, de asemenea, invitat să susțină un concert alături de Orchestra Radio România. A primit diplomă de excelenţă din partea Primăriei Oradea, Fundaţia Resonance România și Kiwanis Art Oradea.

Pian
Mario Victor Lucaci
Născut în Iași, în anul 2006, Mario-Victor Lucaci este elev în clasa a XI- a la Colegiul Național de Artă ”Octav Băncilă” Iași și studiază pianul cu prof. dr. Roxana Ota, un profesor și un mentor de excepție, căreia îi datorează impresionantul palmares, reprezentând cu cinste școala de pian ieșeana în întreaga lume.
Studiază pianul de la vârsta de 6 ani, iar la vârsta de 8 ani și jumătate participă la primul concurs internațional de pian „ Ville de Gagny”, Franța, cat. 8-12 ani, unde câștigă trofeul „Jeunes Talents”.
Urmează alte succese impresionante și premii importante la competiții de mare valoare, printre care concursul „Dinu Lipatti”- Roma, concursul „Mozart”- Frascati, Italia; concursul „Paola Galdi” – Coasta Amalfi, Napoli, „Klavierwettbewerb”, Berlin-Germania, concursul „Amadeus”- Lazise-Italia, concursul ”Orbetello Piano Competition”-Italia, concursul „Serghei Rahmaninov”, ș.a.
În anul 2017 câștigă Trofeul concursului „Musica Mundi”, cat. Profesioniști, constând într-o pianina Perzina în valoare de 5000 euro; Trofeul concursurilor „Irina Satchi”, Râmnicu Vâlcea; Concursul „George Georgescu”- Tulcea; Piano Artis”- Iași; Concursul „Constanța International Competition”; Premiul I la secțiunea pian și medalia de argint în finala pe instrumente, „Lira de aur”, Suceava; Premiul I- Concursul „Frederic Chopin”, Bacău.
De asemenea, în fiecare an a participat la Olimpiada Națională de Muzică, ocupând de fiecare dată un loc pe podium.
Susține numeroase recitaluri în străinătate la invitația profesorilor universitari de la Purcell School – Anglia, în cadrul ”Festivalului Scriabin”, ”Festivalul de Pian” de la Royal Conservatoire of Scotland, recital individual la Ateneul Român – în cadrul „Stagiunii de marți seara”, cu un program deosebit de dificil, conținând lucrări de Bach, Beethoven, Liszt.
Anul trecut a reprezentat țara noastră în SUA, fiind invitat să susțină recitaluri la Sam Houston State University, la Saint Thomas University și la prestigioasa sală de spectacole „Virtuosi of Houston”, sub mentoratul muzical al Rodicăi Gonzalez-prim violonist la Houston Simphony, și al Ilonkăi Rusu, profesor de pian la Houston University.
În 2023, în luna mai, Mario susține primul concert la Iași, cu Orchestra de Tineret a Iașului.
Susține numeroase cursuri de masterclass cu profesori și pianiști consacrați de talie națională și internațională.
De la vârsta de 7 ani și până acum, Mario a parcurs un repertoriu foarte dificil și atrăgător, fiind apreciat în nenumărate rânduri de către membrii comisiilor de specialitate pentru tehnica excepțională, virtuozitate și un mod aparte, personal, de a transmite mesajul artistic.