Faust

Sâmbătă, 22 martie 2025, ora 19:00

Sala Teatrului

Operă

Muzica CHARLES GOUNOD

Libretul JULES BARBIER, MICHEL CARRÉ

Premiera operei „Faust” la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” a avut loc pe data de 16 noiembrie 2024.

Artiști

Realizatori și Distribuție

Regia artistică CRISTIAN MIHĂILESCU
Scenografia ADRIAN DAMIAN
Costume DANIELA VLĂDESCU
Proiecții ALEXANDRU PETROȘANU
Asistent regie STELA SÎRBU
Regia tehnică CONSTANTIN ACSINTE
Șef producție ȘTEFANA FĂTU

Coregrafia FLORIN BRÎNDUȘĂ, TRAIAN VLAȘ
Asistent coregrafie CECILIA URSUL
Maestru cor ADRIAN STANACHE
Pregătirea muzicală NATALIA GRIBINIC, ANDRADA ȘTEFAN

Orchestra, Corul și Baletul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Conducerea muzicală ADRIAN MORAR Cluj-Napoca

Soliști
Faust DORU IFTENE debut
Mephisto OREST PÎSLARIU București
Valentin CRISTIAN CARAGEA
Wagner ADRIAN PÎRLEA debut
Marguerite VERONICA RĂCEALĂ
Marthe ANA MLADINOVICI
Siebel GEORGIANA MEDELEANU

Soliști balet
CĂTĂLINA ILIESCU, ȘTEFANIA AVRĂMIA, ADRIAN MIHAIU, BOGDAN BÎRSĂNESCU

Dirijor

ADRIAN MORAR

CRISTIAN MIHĂILESCU

ADRIAN DAMIAN

DANIELA VLĂDESCU

STELA SÎRBU

FLORIN BRÎNDUȘĂ

TRAIAN VLAȘ

Maestru cor

ADRIAN STANACHE

NATALIA GRIBINIC

ANDRADA ȘTEFAN

Tenor

DORU IFTENE

Bas

OREST PÎSLARIU

Bariton

CRISTIAN CARAGEA

Bariton

ADRIAN PÎRLEA

Soprană

VERONICA RĂCEALĂ

Mezzosoprană

ANA MARIA MLADINOVICI

Soprană

GEORGIANA MEDELEANU

CĂTĂLINA ILIESCU

ȘTEFANIA AVRĂMIA

ADRIAN MIHAIU

BOGDAN BÎRSĂNESCU

Dirijor

ADRIAN MORAR

Adrian Morar este o prezenta activa pe scenele lirice din Romania, fiind binecunoscut publicului meloman si recunoscut de critica de specialitate ca un dirijor ce se evidentiaza prin profesionalismul si nivelului artistic ridicat pe care impune fiecarui spectacol derulat sub conducerea sa muzicala.

Absolvent al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la secţiile dirijat coral şi canto, Adrian Morar s-a specializat ulterior si in fenomenologia muzicala in cadrul unui master sustinut de Gheorghe Victor Dumanescu şi Aurel Stroe. De asemenea, Adrian Morar s-a specializat ca dirijor sub indrumarea unor profesori precum Eric Ericsson, Peter Eötvös, Ton Koopman, Eri Klass, Zoltan Pesko, Helmuth Rilling, Christfried Broddel.

Desi s-a evidentiat in concursuri destinate dirijorilor de cor, Adrian Morar a devenit din 1995 si pana in 2001 dirijor al orchestrei Operei Nationale Romane din Cluj, colaborand in paralel si cu alte teatre lirice si filarmonici din tara.

Din 2001 si pana in prezent Adrian Morar este dirijor al Operei Nationale Bucuresti, in stagiunea 2006-2007 si director artistic al institutiei, pastrandu-si insa relatiile de colaborare cu operele din Cluj, Iasi, Timisoara si Constanta si filarmonicile din Iasi, Cluj, Timisoara, Sibiu, Craiova, Satu Mare sau Brasov. De asemenea, Adrian Morar a avut si are aparitii apreciate si la pupitrul Orchestrelor Radio.

CRISTIAN MIHĂILESCU

Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, solist al Operei Naționale București pe scena căreia a interpretat peste 45 de roluri, în sute de spectacole.

Regizor de operă, a montat spectacole la Opera Națională București, Opera Națională Iași, Teatrul Național Târgu Mureș, Opera Brașov, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Opera Română Craiova, Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard” Galați. Regizor de notorietate internațională, a regizat în Japonia (Tokyo, Nagasaki), Franța (Toulon și Limoges), Italia (Pisa), Țările de Jos (Rotterdam), Bulgaria (Sofia, Ruse). A susținut masterclass-uri de regie de operă la Tokyo, Nagasaki, Saytama (Japonia), Beijing, Shanghai, Xiamen, Chengdu (China), Montreal, Toronto, Vancouver (Canada).
Ocupă funcția de director general al Operei din Brașov și al Operei din Constanța. Este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București.

A fost membru în juriile concursurilor internaționale de canto de la Montreal, Marmande (Franța), „Jullian Gayarre” (Spania).
A fost distins cu Premiul pentru regia spectacolului „Bărbierul din Sevilla” (Brașov), prezentat pe scena Festivalului „George Enescu”, „Regizorul anului”, decernat de Uniunea Compozitorilor pentru spectacolul „Otello”, Premiul Uniunii Criticilor Muzicali pentru „cel mai bun moment liric”, spectacolul „I Capuleti e I Montecchi”, Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului – „La Traviata”(Opera Națională București), Premiul pentru management artistic, Premiul „Omul de cultură al anului”. A fost decorat cu titlul de cetățean de onoare al orașului Brașov, titlul de „Târgmureșan de onoare” acordat de Primăria orașului Târgu Mureș și Ordinul „Meritul Cultural”, în rang de Cavaler acordat de Președintele României.

ADRIAN DAMIAN

Este scenograf, creator de spații scenice și instalații multimedia recunoscut pentru creațiile sale inovatoare și spectaculoase. Se evidențiază prin abilitatea sa de a integra adesea elemente de tehnologie și new-media în scenografiile sale, transformându-le în spații interactive fascinante.

A studiat scenografia la UNATC București iar de la terminarea facultății în 2010 și până în prezent a semnat peste optzeci de scenografii în toate teatrele importante din România și unele din străinătate cum ar fi Opera Grand Avignon (Franța), JK Theatre Opole (Polonia), Espoo City Theatre Helsinki (Finlanda), Theatre Festival Revelation Astana (Kazakhstan), Staatstheater Braunschweig (Germania). Un loc aparte în cariera sa îl reprezintă colaborarea cu regizorul Mihai Măniuțiu alături de care a realizat peste treizeci de spectacole dintre care Viața e vis sau Iarna, nominalizate de juriul UNITER pentru cea mai bună scenografie a anului, Cafeneau Pirandello spectacol laureat cu premiul Cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru de la Oradea sau Rambuku laureat în 2018 cu premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului.

Unul dintre cele mai importante proiecte a fost colaborarea cu faimosul regizorul Robert Wilson ca scenograf asociat pentru spectacolul Rinocerii la Teatrul Național din Craiova în 2014 urmat de participarea în 2017 și 2018 la Watermill Summer Program, NY;

A fost laureat cu multiple premii dintre care Cea mai bună Scenografie —UNITER 2016 și 2021, Cea mai bună Scenografie — Asociația Criticilor de Teatru din Ungaria(2016), Cel mai bun Scenograf — Uniunea Artistilor Plastici(2015), premiul Omul Anului în Teatru de revista Cotidianul (2017) și altele.

Pe lângă profesia de scenograf în teatru și operă, Adrian Damian și-a dezvoltat cercetarea artistică în zona instalațiilor multimedia , folosind mijloace new media și tehnologii diverse. Fie că e vorba de căști neuronale (Laboratorul de Imaginar 2017, 2018), roboți industriali (Who Am I 2020) sau senzori de mișcare și camere de tracking (Network of Emotions, 2021) instalațiile ce-i poartă semnătura se remarcă prin profunzimea ideilor exprimate și a emoțiilor transmise. În 2023 a reprezentat România la Cvadrienala de scenografie de la Praga (PQ2023) cu instalația The Bridge, lucrare ce a fost ulterior expusă și la sediul Institutului Cultural Român cu ocazia Festivalului Național de Teatru.

Este Președintele Centrului Român OISTAT (Organizația Internațională a Scenografilor, Tehnicienilor și Arhitecților de teatru), centru pe care l-a reînființat împreună cu un grup de artiști în 2022. În această calitate s-a implicat în mai multe proiecte și programe relevante pentru breaslă precum conferințele Next on Stage, tabăra de scenografie International Program in Scenography, lansări de cărți, albume, a curatoriat expoziții tematice și multe altele.

DANIELA VLĂDESCU

Soprana Daniela Vlădescu este licenţiată a Conservatorului “C. Porumbescu” Bucureşti la clasa prof. Arta Florescu şi Eugenia Moldoveanu. Pe parcursul carierei sale a fost solistă a Teatrului Muzical Braşov, a Operei Naţionale Bucureşti, iar din 1993 până în prezent solistă a Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian”, pe a caror scene şi nu numai, a dat viaţă multor roluri: Violetta “Traviata”, Pamina, Papagena, Regina nopţii “Flautul fermecat”, Adina “Elixirul dragostei”, Rosinna “Bărbierul din Sevilla”, Cio-Cio San “Madama Butterfly”, Adela “Liliacul”, Stasi “Silvia”, Maria “West Side Story”, Mi Tsu Ti “Marco Polo”, Martha “Lăsaţi-mă să cânt”, etc. A colaborat cu aproape toate posturile de radio şi televiziune şi cu majoritatea Teatrelor Lirice şi a Orchestrelor Simfonice din ţară. A întreprins turnee artistice în Italia, Israel, Japonia, Canada, Turcia, Bulgaria, China, Germania, Moldova, Olanda, Ucraina, Ungaria, Egipt, ș.a. Din 2006 este Manager al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”. Dintre distincțiile cele mai importante menționăm: Premiul pentru Management acordat de Forumul Muzical Român în anul 2011, Premiul Internațional al Operetei Ediția a XXIX-a Trieste, Italia în 2017, Diplomă de Excelență și Premiu de Excelență la Gala „10 oameni de valoare pentru Constanța, acordată în anul 2019 în semn de apreciere față de implicarea cu profesionalism în activitatea desfășurată și pentru contribuția marcantă adusă la dezvoltarea orașului Constanța, Premiul de Excelență acordat de Uniunea Muzicienilor Interpreți din România – UNIMIR, pentru realizări manageriale deosebite la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. În anul 2021, alături de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, primește Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de „Comandor”, categoria Artea spectacolului, conferit de către Președintele României, Klauss-Werner Johannis. De asemenea, a mai realizat la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” și scenografia costumelor pentru spectacolul „Povestirile lui Hoffmann” de J.Offenbach, scenografia de decoruri și costume pentru spectacolul „Tara Surasului” de Fr. Lehar.

STELA SÎRBU

Absolventă a Academiei de muzică “G.Musicescu” din Chişinău la clasa profesorului P. Botezatu şi a cursurilor de specializare cu Mira Zakai (Israel). După absolvire s-a angajat la Opera din Constanţa unde a susţinut numeroase spectacole în care deţine roluri principale: ”Madama Butterfly”, ”Bal Mascat”, ”Paiaţe”, ”Cavalleria Rusticana”, ”Aida”, ”Trubadurul”, ş.a. A colaborat cu toate teatrele lirice din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Galaţi, şi a cântat pe scene importante din: Germania, Olanda, Belgia, Italia şi Republica Moldova.

FLORIN BRÎNDUȘĂ

Absolvent al Liceului de Coregrafie din Cluj-Napoca, Florin Brîndușă este pe rând solist al Operei Române din Cluj-Napoca, prim-balerin al Ansamblului de Balet Clasic și Contemporan „Fantasio” din Constanța (1979-1982), al Operei Române din Timișoara și al Operei Naționale București.

După 1994 este maestru de balet la companiile National Ballet of Korea și Universal Ballet din Seul și profesor la National Korean University of Art. Din 2006 este profesor la Brandusa-Moore Ballet Academy din Pocatelo, Id., S.U.A. În stagiunea 2010-2011 este maestru de balet la Teatrul de Balet Sibiu și monteazã baletele „Les Sylphides” („Chopiniana”) și „Paquita”.

În 2004 i se conferă Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer.

TRAIAN VLAȘ

Traian Vlaș este licențiat al Universității Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, specializarea coregrafie și absolvent al Liceului de Artă din Cluj-Napoca, coregrafie.

Pe parcursul carierei a colaborat cu: Oleg Danovski – coregraf, regizor, maestru de balet Opera Națională București, Teatrul “Oleg Danovski” – Constanța, Germinal Casado – coregraf, regizor, maestru de balet, la Balet du XX-cle de Bejart, Balet de Karlsruhe-Germania, Wilfride Piollet – solistă Opera din Paris – Franța, Jean Giserix – solist Opera din Paris – Franța, Daniel Meja – solist Boston Ballet – U.S.A., Bella Ratchinskaia – maestră de balet Scala Milano-Italia, Opera din Viena-Austria, Iushi Iansen – maestru de balet Opera Națională Helsinki – Finlanda, Vladimir Vitali – maestru de balet, Balshoi Ballet Moscova – Rusia, Ion Tugearu – maestru de balet, coregraf, Călin Hanțiu – coregraf Teatrul “Oleg Danovski” – Constanța, Gigi Caciuleanu – coregraf, Mihail Motovilov –maestru de balet Teatrul de Operă și Balet Constanța, Sergiu Anghel – coregraf, Pierre Tavernier – solist, coregraf Karlsruhe-Germania, Adina Cezar – coregraf, Atilla Silvester – coregraf Atena-Grecia, Mihail Babuska – coregraf, maestru de balet Opera Națională București, Gheorghe Ștefan – coregraf, maestru de balet Opera Națională Română Timișoara, Florin Fieroiu – coregraf, Răzvan Mazilu – coregraf, Vasily Medvedev – coregraf, maestru de balet Sankt Petersburg, Stanislav Feco –  coregraf, maestru de balet Sankt Petersburg, Johanna Bodor – coregraf Budapesta – Ungaria, James Amar – coregraf Marea Britanie, Pavel Rotaru – coregraf. 

A participat la turnee și spectacole în Germania, Austria, Elveția, Franța, Italia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Japonia, Egipt, China, Taiwan, Corea etc. Pe parcursul timpului a avut colaborări cu Opera Națională București, Opera Națională Română Iași, Opera Națională Română Timișoara, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Teatrul de Balet Sibiu, Teatrul Muzical Galați, Opera Brașov, Teatrul Odeon, Teatrul Mic.

Activitate profesională

  • profesor colaborator Liceul de coregrafie „Floria Capsali” – București
  • coordonator compartiment balet Teatrul Naţional de Operetă și Musical „I. Dacian Bucureşti
  • prim-solist Teatrul Naţional de Operetă și Musical „I. Dacian” – Bucureşti
  • coordonator artistic Teatrul de balet „Oleg Danovski” – Constanţa
  • prim-solist Teatrul de balet „Oleg Danovski”- Constanţa
  • prim-solist Opera de stat din Linz – Austria

Distincţii

Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, categoria D “Arta spectacolului” 

Maestru cor

ADRIAN STANACHE

A absolvit Academia de Muzică din Bucureşti, secţia Teoria Muzicii dirijat coral, pedagogie. Este maestru de cor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” din Constanţa. A avut diverse colaborări cu Radio Craiova, Filarmonicile: Arad, Constanţa, Iaşi şi a efectuat numeroase turnee: Spania, Italia, Olanda, Austria, Germania. Repertoriu: Operă – “Bărbierul din Sevilla”, “Romeo şi Julieta”, “Don Pasquale”, “Aida”, “Otello”, “Traviata”, “Rigoletto”, “Boema”, “Tosca”, “Madama Butterfly”, “Cavalleria Rusticana”, “Carmen”, “Paiațe“; Operete – “My fair lady”, “Mam’zelle Nitouche”, “Liliacul” ş.a. A avut colaborări ca dirijor de orchestră la Craiova, Galați, Coreea de Sud. A dirijat orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” în spectacolele „Lilacul”, „Văduva veselă”, „O noapte la Veneția”, „My Fair Lady”, „Răpirea din Serai”, „Povestirile lui Hoffmann”.

NATALIA GRIBINIC

Natalia Gribinic este absolventă a Colegiului Pedagogic din orașul Bălți și a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Republica Moldova (atunci denumită Academia de Muzică Gavriil Musicescu), promoția 2001, specializarea Interpretare instrumentală (Pian), unde a studiat cu importanți maeștri ai artei pianistice (S. S. Covalenco, A. Vardanian, I. Neoneta). În prezent urmează cursurile de doctorat la Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași, sub îndrumarea prof. univ. dr. habil. Cezara Petrescu.

Din 2001 până în 2013 și din 2015 până în prezent, este maestru corepetitor la Teatru de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, ceea ce presupune un vast și variat repertoriu de lucrări de operă și muzică camerală. Între anii 2013-2015 colaborează cu Teatrului Național de Operă și Balet din orașul Mersin, Turcia, unde contribuie la pregătirea a numeroase spectacole de operă și susține diverse recitaluri.
După o perioadă în care a fost cadru didactic asociat, din anul 2024 este asistent universitar drd. la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din Constanța.

Pianista Natalia Gribinic își desfășoară activitatea atât în țară cât și în străinătate, aceasta afirmându-se atât în calitate de solist cât și de pianist acompaniator. Repertoriul său conține lucrări ale compozitorilor W. A. Mozart, G. Rossini, G. Donizetti, G. Verdi, G. Puccini, Ch. Gounod, G. Bizet, J. Strauss, P. I. Ceaikovski, L. Bernstein, F. Loewe, E. Humperdinck, F. Lehar ș.a. A colaborat cu artiști de renume național și internațional în diverse concerte și recitaluri, de exemplu sub bagheta dirijorilor Florin Totan (J.S. Bach, Brandenburg Concerto Nr. 5 în Do major) sau Răzvan Cernat (C. Saint-Saëns, Le Carnaval des animaux). Din 2009 a fost invitată constant să susțină recitaluri în cadrul serilor lirice și camerale a Uniunii de Creație Interpretative a Muzicienilor din România. Din anul 2018 până în prezent este invitată constant peste hotare la desfășurarea audițiilor internaționale de Operă și Masterclass-uri. În anii 2021, 2022 și 2024 a fost pianist oficial al Concursului Internațional de Operă Ionel Perlea din Slobozia. În iunie 2021 este pianist oficial la Opera Internațional Masterclass, susținut de soprana Nelly Miricioiu. Din 2022 a susținut mai multe proiecte în Elveția.

Pentru bogata activitate pianistică este premiată, în anul 2012, de Asociația I. C. Brătianu, la secțiunea Cultură.

Este membru fondator al Asociației Musica Magna, unde pune în practică tot ceea ce a acumulat în cei peste 20 ani de activitate.

ANDRADA ȘTEFAN

 Andrada Ştefan este maestru corepetitor la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, având în repertoriu peste 30 de opere integral lucrate și interpretate constant: W.A. Mozart (Le Nozze di Figaro, Don Giovanni, Die Entfuhrung Aus Dem Serail, Requiem, Die Zauberflöte), G. Rossini (Il Barbiere di Siviglia), G. Donizetti (L’ Elisir d’ Amore, Don Pasquale, Lucia di Lammermoor), G. Verdi (La Traviata, Rigoletto, Il Trovatore, La Forza del Destino, Requiem, Aida, Nabucco), G. Puccini (Madama Butterfly, Turandot, Messa di Gloria, Tosca), G. Bizet (Carmen, Les Pescheurs de Perles), P. Mascagni (Cavalleria Rusticana), R. Leoncavallo (I Pagliacci), C. Orff (Carmina Burana), J. Strauss (Die Fledermaus, Eine Nacht in Venedig), Fr. Lehar (Die Lustige Witwe, Das Land des Lachelns), Fr. Loewe (My Fair Lady). 

În calitate de pianistă și de maestru corepetitor a susținut peste 100 de recitaluri instrumentale și vocal-instrumentale, seri lirice sau concerte care au acoperit un repertoriu vast, de la lucrări baroce la cele contemporane, pentru pian solo sau în formații de muzică de cameră și acompaniament. 

Andrada Ștefan este o prezență constantă pe scenele muzicale și culturale din România: a fost invitată în festivaluri, spectacole și proiecte organizate de Filarmonica de Stat Sibiu (Festivalul Minunata Muzică Nouă – ediția a II-a, 2021), UCIMR (Scara lăuntrică – Octavian Nemescu) sau la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu – ediția 2021 (Ritualul Primăverii – lucrarea stravinskiană în versiunea pentru 2 piane interpretată alături de coregraful și dansatorul Israel Galvan, 2 reprezentații), Festivalul International George Enescu- editia 2023 ( colaborare cu Filarmonica George Enescu- instrumentist- clavecin, celesta ) .Printre altele, a participat la Festivalul Internațional de lieduri Ionel Perlea din Slobozia (2020), a susținut recitaluri și concerte în stagiunea de cameră a TNOB Oleg Danovski, la Muzeul de Artă, Colegiul Național de Arte Regina Maria,  – Constanța (2014 – prezent), Muzeul de Artă Vizuală – Galați (2016), Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, Liceul Sigismund Toduță – Cluj Napoca, Filarmonica de Stat Târgu Mureș, București, Sibiu, Tulcea, Hârșova, Hunedoara. 

Andrada Ștefan a acompaniat muzicieni renumiți ca Marina Krilovici (2019 – Concert în cadrul lansării de carte, Colegiul Național de Arte Regina Maria, Constanța), Răzvan Săraru, Lucia Mihalache, Georgiana Costea, Matthew Wu, Koh Yew Kia, Daniel Hai Sung Park, Gabriel Marin, Doru Iftene, Marius Eftimie, Laura Eftimie, Fernando Fracassi și a evoluat sub bagheta dirijorilor Răsvan Cernat, Radu Ceorei, Gheorghe Stanciu, Tiberiu Oprea sau Cristian Sandu.

Profesor de pian la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din același oraș, Andrada Ștefan a obținut numeroase premii cu elevii săi la concursuri de specialitate cum ar fi: Olimpiada Națională de Muzică, Concursul Internațional „Carl Filtsch” din Sibiu, Concursul de Interpretare „George Georgescu” din Tulcea, Concursul Pro Piano București. De asemenea, a pregătit și organizat spectacole, audiții și recitaluri în cadrul Colegiului Național de Arte ”Regina Maria”.

Pianista Andrada Ștefan este absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, obținând diploma de licență în Arte, specializarea Interpretare Muzicală – Pian și diploma de master în Stilistica Interpretării Muzicale – Specializarea Pian, sub îndrumarea pianistei prof.univ.dr. Adriana Bera. 

Andrada Ștefan a obținut în 2020 gradul 1 didactic la Universitatea Națională de Muzică din București, lucrarea fiind pregătită și susținută sub îndrumarea pianistei conf.univ.dr. Cristina Popescu Stănești.

Tenor

DORU IFTENE

Licenţiat al Universităţii de Arte “G. Enescu” din Iaşi, este în prezent solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”. S-a specializat sub îndrumarea maeştrilor George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. Repertoriul său cuprinde numeroase roluri principale: Alfredo – “Traviata”, Edgardo – “Lucia di Lammermoor”, Nemerino – “Elixirul Dragostei”, Eisenstein – “Liliacul”, Danilo – “Văduva Veselă”, Don Ottavio – “Don Giovanni”, Tamino – “Flautul Fermecat”, Ducele de Urbino – “O noapte la Veneţia”, ş.a. A efectuat numeroase turnee în străinate: Elveţia, Germania, Olanda, Spania, Belgia, Austria, Norvegia şi Israel.

Bas

OREST PÎSLARIU

Licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – secţia canto şi masterand al aceleiaşi universităţi, a participat la cursuri de măiestrie vocală cu profesori renumiţi precum: soprana Mariana Nicolesco, Virginia Zeani (SUA), Theodore Coresi (Austria) şi Toma Popescu. A primit Premiul special al juriului la Festivalul şi Concursul de Lied Românesc de la Braşov şi a fost laureat al Festivalului Internațional de Canto ”Hariclea Darclée”. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte vocal-simfonice, atât în ţară, căt şi în străinătate. Activitatea sa artistică este una bogată, cuprinzând roluri principale în opere şi operete celebre, precum: “Nabucco”, “Don Giovanni”, “Aida”, “Elixirul Dragostei”, Bărbierul din Sevilla”, “Tosca”, “Rigoletto”, “Bal Mascat”, “Traviata”, “Madama Butterfly”, “Vânzătorul de păsări”, “My fair lady”, “Liliacul’, “Silvia”, “Contesa Maritza”, ş.a. În prezent este solist la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion “Dacian” din Bucureşti.

Bariton

CRISTIAN CARAGEA

Baritonul Caragea Cristian își începe activitatea la Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” din Constanța in anul 2007.
Anul 2010 îl găsește la Madrid unde își dezvoltă abilitățile și tehnica vocală, vreme de 6 ani,  cu maestrul Vincenzo Spatola .  În acest răstimp colaborează cu orchestra „Orquesta Castilla la Mancha „ alături de care susține o serie de concerte de Operă, Zarzuela și Vocal-simfonice dintre care amintim : Requiem de Mozart,  Requiem de Faure ș.a
 
În  anul 2016 revine la Constanța unde debutează cu roluri precum Morales din opera Carmen, Silvano din Bal Mascat sau Yamadori din Butterfly.
Astăzi  repertoriul său numără roluri importante:
  • Renato din Bal Mascat de Verdi
  • Amonasro din Aida de Verdi
  • Alfio din Cavalleria Rusticana de Mascagni
  • Marcello din Boema de Puccini
  • Zurga din Pescuitorii de perle de Bizet
  • Escamillo din Carmen de Bizet
  • Belcore din Elixirul Dragostei de Donizetti
  • Valentin din Faust de Gounod
Bariton

ADRIAN PÎRLEA

Soprană

VERONICA RĂCEALĂ

A absolvit cursurile Liceului de Artă „Hariclea Darclee” – Brăila, specialitatea pedagogie muzicală şi ale Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Vespasian Lungu” – Brăila, specialitatea canto clasic, profesor Mariana Iordache. În timpul anilor de liceu, a activat în corul Liceului de Artă şi în corul Liceului Pedagogic „D.P. Perpessicius” – Brăila, ca solist vocal, avându-i ca dirijori pe domnii profesori Ştefan Lupu şi Marcica Lupu, coruri cu care a participat la diverse concursuri în localităţi din ţară şi din Rusia, Polonia, Grecia şi Slovacia. A absolvit Facultatea de Arte, Catedra de Interpreatare Muzicală – Canto Clasic, a Universităţii „Ovidius” – Constanţa, la clasa Profesor Universitar Dr. Nicoleta Florenţa Marinescu. În acelaşi timp a studiat la Şcoala Populară de Artă – Constanţa, cu doamna profesor Gabriela Popescu – Ţigănaşu. După absolvirea facultăţii, devine artist liric la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” – Constanţa, în corul dirijat de Maestrul Adrian Stanache. În cadrul Corulului Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” participă la spectacole susţinute de instituție în turnee din ţară şi străinătate. Repertoriul său cuprinde și roluri solistice în spectacole precum: „Căsuţa Poveştilor”, „O Sole Mio”, „Magic Swing”, „Micuţa Dorothy” de Marius Ţeicu, cu rolul Ţic-Ţic, „Hansel și Gretel” de Engelbert Humperdinck, cu rolul Zorilă, Opera „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, cu rolul Paj şi în Opera „Turandot” de Giacomo Puccini, cu rolul Liu. În prezent este înscrisă la cursurile de Master din cadrul Facultății de Arte, Universitatea Ovidius Constanța, la clasa de canto a doamnei profesor Nicoleta Ardelean.

Mezzosoprană

ANA MARIA MLADINOVICI

Soprană

GEORGIANA MEDELEANU

Soprana Georgiana Medeleanu a absolvit studiile de licență și în prezent studiază masterul în cadrul Universității Ovidius din Constanța, la clasa de cantă a sopranei Nicoleta Ardelean. Recent, s-a remarcat la concursul ”Stela Maris” 2022 unde a obținut Premiul I. Își desfășoară activitatea de la vârsta de 19 ani la Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” ca artist liric. A interpretat, de asemenea, diverse roluri, printre care se numără: Papaghena (”Flautul Fermecat” W.A. Mozart), Kaga (”Soldățelul de plumb” D. Capoianu), Pajul (”Rigoletto” G. Verdi), Gretel (”Hansel și Gretel” E. Humperdinck), Prințesa Mi (”Țara Surâsului” F. Lehar)

CĂTĂLINA ILIESCU

În anul 2016 a absolvit Liceul de coregrafie „Floria Capsali” din București, apoi, timp de 2 ani și jumătate s-a alaturat Operei Naționale București. Din 2019 dansează la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” unde a interpretat diverse roluri, printre care Julieta din baletul „Romeo și Julieta”, Trandafirul din baletul „Frumoasa și Bestia”, Mercedes din baletul „Don Quijote”, Zulma din baletul „Giselle”, Pas de trois din „Lacul Lebedelor” și Primăvara din „Cenușăreasa” .

ȘTEFANIA AVRĂMIA

Ștefania Avrămia a început baletul la vârsta de 7 ani sub îndrumarea maestrei Rodica Murgu. În anul 2014/2015 a început să danseze în ansamblul Operei Naționale din Timișoara. În 2018 a absolvit Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara la clasa doamnei Ana Valkay și a colaborat în continuare cu Opera Națională Timișoara. Din ianuarie 2022 este balerină la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”. Până în prezent a dansat în ansamblul de balet, dar a avut și roluri solistice, debutând la 19 ani în baletul „Baiadera” (baiadere mici și una dintre cele 3 umbre) la Opera din Timișoara.

ADRIAN MIHAIU

Este absolvent al Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucureşti, promoţia 2003. După o perioadă în care a făcut parte din ansamblul Operei Naţionale Bucureşti şi mai apoi al Teatrului Sârb din Novi Sad, este angajat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, reuşind în scurt timp să acumuleze experienţă şi să promoveze ca solist. A interpretat cu pasiune roluri dificile precum: Bufonul – “Lacul lebedelor”, Pas-de-deux Prietenii, Hans – “Giselle”, Dans Chinez – “Spărgătorul de nuci”, Patru Cavaleri, Pas-de-deux Pasărea Albastră – “Frumoasa din pădurea adormită”, Corbul – “Crăiasa Zăpezii”, Prinţul – “Cenuşăreasa”, Romeo – “Romeo şi Julieta. Alte spectacole din repertoriul său sunt: ”Agon”, ”Arlechinada”, ”Peer Gynt”, ”L’heure d’or de Paris”, ”Max şi Moritz”, ”Amor Caliente”. În anul 2009, împreună cu Irina Ganea-Mihaiu, a obţinut Premiul pentru cel mai bun cuplu la Concursul Internaţional de Dans Clasic şi Contemporan de la Sibiu, iar în anul 2013, în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale, a fost desemnat cu “Premiul pentru cel mai bun solist de balet”.

BOGDAN BÎRSĂNESCU

Absolvent al Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” Bucureşti (2010) şi Licenţiat al Universităţii de Ştiinţe şi Arte “Gheorghe Cristea” Bucureşti, secţia Coregrafie (2013), Bogdan Bîrsănescu este în prezent angajat al Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” Constanţa, după ce, timp de doi ani a făcut parte din corpul de balet al Teatrului Naţional de Operetă “Ion Dacian” din Bucureşti. Repertoriul său cuprinde roluri solistice în balete precum: “Giselle”, “Agon”, “Don Quijote”, “Cenuşăreasa”, “Spărgătorul de nuci”, “Lacul Lebedelor”, “L’heure d’or de Paris”, “Noaptea Walpurgiei, “Amor Caliente”, “Don Quijote”, “Romeo şi Julieta”, “Crăiasa Zăpezii”. În anul 2018, a debutat ca prim – solist în premiera naţională a baletului “Frumoasa şi Bestia”, în rolul Bestiei. A efectuat numeroase turnee în ţară şi în străinătate.

Media

Galerie foto

Media

Video

Despre

Rezumat

Singur, în cabinetul său de lucru, bătrânul Faust își recunoaște înfrângerea la sfârșitul unei vieți în care munca intensă în domeniul științei (filosofie, medicină, chiar și teologie) i-a impus renunțarea la toate bucuriile și plăcerile omenești. Cupa cu otravă i se oprește lângă buze, când, de afară răzbate până la el un cântec ce slăvește natura și dragostea. Nefericitul Faust blestemă, invocându-l pe Mefisto. Acesta apare sub înfățișarea unui senior ce se pune în slujba lui, gata să-i împlinească orice dorință. Imaginea unei minunate fete pe care Mefisto i-o arată pentru o clipă, frânge ultimele forțe de rezistență ale lui Faust. Pactul între cei doi e semnat cu sânge. Mefisto îi va dărui lui Faust tinerețe și frumusețe, luându-i în schimb sufletul, care îl va sluji pe el pe tărâmul celălalt, de dincolo de viață. La un semn al lui Mefisto, bătrânul Faust se transformă într-un chipeș cavaler în floarea vârstei.
La sărbătoarea satului, Faust o întâlnește pe Margareta, o tânără frumoasă și inocentă. Fermecat de puritatea ei, Faust încearcă să o cucerească cu ajutorul lui Mefisto. Margareta, deși rezervată, începe să fie intrigată de Faust.

În grădina Margaretei, tânărul Siebel vine cu un buchet de flori pe care-l lasă pe o bancă, semn al curatei sale iubiri. După plecarea sa, în grădină pătrund Faust și Mefisto. Impresionat de atmosfera de liniște și pace a aceștui lăcaș, Faust încearcă o puternică emoție. Mefisto așază o casetă cu bijuterii alături de florile lui Siebel, după care cei doi se ascund. Sosește Margareta tulburată de imaginea frumosului cavaler necunoscut căruia îi refuzase brațul. Deodată zărește caseta pe care nu se poate stăpâni să n-o deschidă. Împodobită cu bijuteriile minunate, Margaretei i se pare ca seamănă cu o fiică de rege. Faust și Mefisto se apropie. O vecină mai vârstnică, Martha, extaziată în fața unor asemenea bogății este discret îndepărtată de către Mefisto care se preface că o curtează. Rămași singuri, Faust și Margareta sfârșesc prin a se îndrăgosti unul de celălalt. La căderea nopții Faust vrea să plece, dar, reținut de Mefisto, ascultă glasul Margaretei care, de la fereastra camerei, își cântă dragostea stelelor chemându-și iubitul. Faust răspunde la chemarea ei și cei doi se pierd într-o îmbrățișare pătimașă. Cu un zâmbet sarcastic Mefisto își admiră victoria.

Părăsită de Faust, Margareta se refugiază în biserică. Dar chiar și în sfântul lăcaș, glasul lui Mefisto se face auzit, învinovățind-o. Valentin, fratele Margaretei, se întoarce acasă odată cu toți soldații, cântând gloria obținută în bătălii. La întrebările lui, Siebel răspunde evaziv. Valentin aleargă spre casă, cuprins de bănuieli. Pradă mustrărilor de conștiință pentru fapta săvârșită, Faust nu are curajul să bată la poarta iubitei. Mefisto, care îl însoțește ca o umbră, cântă o serenadă, dar la fereastra ce se deschide nu apare Margareta, ci Valentin care vrea să spele în sânge dezonoarea surorii sale. În duelul cu Faust, Valentin este rănit mortal de spada lui Mefisto și, înainte de a-și da sufletul, își blestemă sora.
Vrând să-l facă să uite dragostea Margaretei, Mefisto îl duce pe Faust în împărația sa unde, într-un dans fantastic, i se perindă prin față cele mai frumoase femei. Faust nici nu le vede. Gândurile sale sunt tot la blânda și curata Margareta. El îi cere lui Mefisto să îl ducă la ea, pentru a o salva.
Faust și Mefisto pătrund în celula în care a fost întemnițată Margareta, cu mințile rătăcite, după ce și-a ucis copilul. Fericită la auzul glasului iubitului ei, Margareta se retrage îngrozită la vederea lui Mefisto, refuzând categoric sa părăsească temnița. Cu ultimele puteri ea cheamă îngerii să-i salveze sufletul chinuit. În fața trupului ei lipsit de viață se aude glasul lui Mefisto: „E OSÂNDITĂ!!! HAI VINO VINO „, dar de sus, din înălțimile cerului, voci limpezi rostesc: „E MÂNTUITĂ… !!!”. Sufletul Margaretei se înalță la Cer.
Sari la conținut