Carmen G. Bizet

Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, ora 18:30

Sala Teatrului

aprox. 3 ore, 3 pauze

Operă

Carmen este o o operă compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. Premiera mondială a operei a avut loc la „Opéra Comique“ din Paris, pe data de 3 martie 1875.

PACHETUL LUNII NOIEMBRIE – 8 SPECTACOLE – 230 LEI (Locurile se pot alege oriunde în sală, în limita disponibilității. Se poate achiziționa de la Agenția Teatrului.)

PACHETUL LUNII NOIEMBRIE (pentru pensionari) – 8 SPECTACOLE – 100 LEI (Doar în locurile destinate pensionarilor, în limita disponibilității, conform diagramei. Se poate achiziționa de la Agenția Teatrului.)

Artiști

Distribuție

Regia artistică: RĂSVANA CERNAT
Scenografia: EUGENIA TĂRĂŞESCU JIANU
Coregrafia: MIHAIL MOTOVILOV

Soliști LUCIA MIHALACHE, DORU IFTENE, MARIUS EFTIMIE, ELENA ROTARI, IULIAN BRATU, MĂDĂLIN BĂLDĂU, MIHAELA IONESCU, STELA SÎRBU, MIHAI TEODORU debut, MIRCEA GĂVAN debut

Conducerea muzicală TIBERIU DRAGOȘ OPREA

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Orchestra, Corul și Baletul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Media

Galerie foto

Despre

Rezumat

Într-o piață din Sevilla, soldații se amuză pe seama trecătorilor. Le trezește interesul frumoasa Micaëla, o tânără de la țară, venită să-și caute iubitul, pe Don José. Apar muncitoarele de la manufactura de tabac. Între ele se remarcă senzuala Carmen, care încearcă să-l provoace pe Don José. Intâlnirea Micaëlei cu Don José prilejuiește rememorarea amintirilor legate de satul lor natal. La manufactură izbucnește un scandal, ce culminează cu arestarea lui Carmen. Ea îl vrăjește pe Don José și, în schimbul promisiunilor de a-l reîntâlni, acesta o ajută să fugă.

La hanul lui Lilas Pastia se întâlnesc, pentru a petrece, țigani și contrabandiști. Apariția toreadorului Escamillo le stârnește entuziasmul. Cucerit de farmecul frumoasei Carmen, Escamillo îi propune sa-l urmeze; ea îl așteapta însa pe iubitul ei, Don José. Acesta vine, iar Carmen cântă și dansează pentru el. Conjunctura nu-i permite lui Don José să se mai întoarcă la garnizoană, fiind nevoit să se alăture contrabandiștilor.

Don José regretă că a dezertat, constatând, în plus, că nici Carmen nu-l mai iubeste. Aceasta îsi ghiceste în cărți, de unde afla că va muri curând. Micaëla îi aduce lui Don José vestea iminentei morți a mamei sale. El va trebui să plece, chinuit însă de gândul că, între timp, Carmen se îndrăgostise de Escamillo.

Înainte de începerea coridei, Carmen și Escamillo își mărturisesc iubirea, în timp ce Don José, ascuns, îi urmărește. Cu toate insistențele lui Don José, Carmen refuză categoric să-l urmeze, iar el, înnebunit de gelozie, o ucide.