Lansare de carte – 7 mai 2023

mai 1, 2023 | Anunțuri

Pe data de 7 mai 2023, ora 18:00, în Foyerul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” va avea loc lansarea cărții „Vârsta iubirii” de Ioana Bîrjan. Vă așteptăm cu drag!

Ioana Bîrjan, s-a născut în Constanța, în anul 1997.

Debut literar: Cel dintâi text care a văzut lumina tiparului a fost compus în clasa a II-a, o temă. Textul respectiv reprezintă un mini eseu despre o lucrare a scriitorului Cezar Petrescu. Deşi compus în anul 2006, eseul a fost publicat de învăţătoarea sa din clasele primare, primul profesor care a îndrumat-o şi a încurajat-o să scrie, în anul 2011, în lucrarea intitulată ,,Limba şi Literatura română, auxiliar didactic pentru clasa a II-a”, lucrare apărută la editura Sfântul Ierarh Nicolae. Însă, Ioana consideră că debutul său literar a avut loc cu adevărat în anul 2012, în revista Liceului Teoretic ,,Decebal’’, din Constanţa, cu povestea ,,O zi fără frecare’’, poveste premiată în cadrul Concursul de fizică, ,,Ştefan Procopiu’’.

Preocupări literare: A început să compună scurte povestiri din gimnaziu, mai exact din clasa a V-a, inspirată fiind pe atunci de cărţile cu poveşti şi legende pe care le citea, favoritele sale fiind ,,Legendele Olimpului’’ şi ,,Legendele lumii’’, ale autorului Alexandru Mitru. A finalizat Liceul Teoretic ,,Decebal’’, secţia filologie şi deşi a urmat cursurile facultăţii de drept din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, nu dorește o carieră juridică, motiv pentru care încercă să-și urmez visul artistic, în prezent fiind studentă în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Ovidius din Constanţa.

Volume publicate, premii/distincţii obţinute etc.: A publicat proză scurtă atât în revista Liceului Teoretic Decebal, cât şi în diverse alte cărţi, dintre care amintesc ,,AD INFINITUM III, ANTOLOGIE TEXTE CONTEMPORANE, editura Vox Authors, 2019, pag.90. şi revista virtuală Proezia, (https://proezia.ro/); A participat la diverse concursuri literare, cum ar fi Simpozionul Internaţional Copilărie, Vis, Bucurie, din anul 2012, unde a obţinut premiul I; Concursul Judeţean de Creaţie Literară şi Plastică Decebal Dixit, din anul 2015, premiul al II-lea.

Proiecte de viitor, intenţii culturale: În prezent, Ioana a finalizat un prim roman, pe care dorește să îl publice cât mai repede, lucrând deja la alte creaţii literare şi la traducerea unei piese de teatru. Cea mai mare dorinţă a sa este aceea de a-i face fericiţi pe cei care-i citesc publicaţiile, pentru a uita o clipă de viaţa cotidiană şi a putea călători în lumile create de ea, fiindcă aşa cum spunea şi scriitorul Gustave Flaubert, unicul mod de a suporta existenţa este să te pierzi în literatură ca într-o orgie perpetuă.