Soprană
TATIANA COSTIUC
Născută la 3 decembrie 1981, și-a făcut studiile la Școala de Muzică din Orhei, la vioară, clasa profesoare R. Guțan, apoi la Liceul Republican de Muzică „C. Porumbescu”, specialitatea dirijat coral, prof. L. Poleacov, după care a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (licență și master), specialitatea canto academic, clasa prof. L.Pelin și Mihail Muntean, din 2019 este doctorandă în aceeași instituție.
Din 2004 și până în prezent este lector universitar de canto și lied la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, iar din 2013 este solistă a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, din 2021 membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova.
Laureată a concursurilor naționale și internaționale, printre care: În 2007 obține Premiului Național pentru Tineret în domeniul Artelor, Festivalul-Concurs Internaţional de Arte din Coreea de Nord,2005, 2006 (Cupa de Aur, Lira de Aur); Concursul Internațional de Canto Academic „Alexei Stârcea” (Premiul II, 2004), în prezent fiind membrul juriului; Deține: Premiul „Cea mai bună solistă a Sălii cu Orgă” pentru Stagiunea Concertistică 2009-2010; în anul 2015, i-a fost conferit titlul onorific Maestru în Artă, din 2021 este cetățean de onoare al mun. Orhei; la Gala Excelenței Muzicale din 2022 obține Premiul Vocea Anului „Maria Bieșu”.
Cariera artistică a solistei cuprinde colaborări cu Orchestra Simfonică a Companiei de Stat „Teleradio Moldova”, Orchestra Naţională de Cameră, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”; Capelele Corale „Doina”, „Moldova”, „Renaissance”, Corul Naţional de Cameră din Moscova, de asemenea, frumoase conlucrări cu dirijorii: G. Mustea, M. Agafiţa, D. Ceausov, Vl. Andrieș, M.Secichin, S.Popov, V. Budilevschii, T.Zgureanu, V.Garştea, I.Stepan, Vl .Ciolac, E. Moraru, O.Filip, G. Tocari (Moldova); C. Florea (România/Spania), Vl. Minin, T. Goldberg (Rusia), I. Dumănescu, H. Andreescu, R. Rîmbu, M. Holiartok (România), C. Ward (Marea Britanie), P.Strub (Germania), M.Katz, D. Talpain (Franţa), Cr. Spătaru (Austria/România), V. Redya (Ucraina), din Italia, Norvegia, Japonia, Azerbaidjean; compozitorii: E. Doga, G.Mustea, V.Ciolac, T.Zgureanu, C. Rusnac, Z.Tcaci, G. Ciobanu, N.Ciolac, A. Timofeev (SUA), A. Beldiman, L. Gondiu (Canada), O.Palymsky.
Tatiana Costiuc evoluează cu succes în cadrul multor concerte și festivaluri, printre care: Festivalul „Mărţişor”; Festivalul Zilele Muzicii Noi; Concertul de Gală în cadrul Festivalului „Invită Maria Bieşu” 2004; Festivalul „Schubertiada” 2009. A înregistrat un număr impunător de creații pentru Fondul de Aur al Companiei Publice TeleRadioMoldova.
De o importanță aleasă sunt prestațiile sopranei în cadrul spectacolelor în premieră la Chișinău:
- J. S. Bach: Missa în b-moll BWV 232, Cantata cafelei, Pasiuni după Ioan G. F. Händel motetul Saeviat Tellus
- W. A. Mozart: opera „Flautul fermecat”, rolul titular – Pamina, opera „La clemenza di Tito” rolul Serviliei
- Requiem, Missa in c moll, Misa in C dur, Regina coeli
- L. W. Beethoven Simfonia a 9-a
- J.Haydn: Oratoriile „Anotimpurile”, “Creațiunea”, „Ultimele cuvinte ale mântuitorului pe cruce”, Missa “Sancti Bernardi von Offina”
- R. Glier Concertul pentru soprano de coloratură şi orchestră
- C. Orf Carmina Burana
- D.Şostacovici Simfonia nr.14
- G.B. Pergolesi Stabat materJ. Rossini Stabat mater, Petite Messe Solennelle
- A. Salieri Requiem
- F.Liszt Missa Încoronării
- F. Mendelsohn Simfonia Lobgesang
- F. Schubert Missa in G dur
- C. Saint-Saens Oratoriul de Crăciun
- R. P. Owens Oratoriul de Crăciun
- Vl. Ciolac: Requiem, Missa, Stabat mater
- R. Vaughan Simfonia mării
- A. Dvorak Te deum
- A. Bruckner Te deum
- G. Enescu Ciclul vocal “7 Chansons de Clement Marot”
- T. Zgureanu Concertului pentru voce și orchrstră “ L-al Moldovei dulce soare”(dedicație T.Costiuc)
- O. Negruța Concertului pentru voce și orchestră(dedicație T.Costiuc)