Frumoasa și Bestia P.I. Ceaikovski

Duminică, 26 februarie 2023, ora 18:30

Sala Teatrului

aprox. 2 ore, o pauză

Balet

”Frumoasa și Bestia” este un balet în 2 acte pe muzica lui P.I. Ceaikovski. Premiera națională a avut loc la Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” pe data de 10 iunie 2018.

Artiști

Distribuție

Libretul: HORAȚIU CHERECHEȘ după GABRIELLE – SUZANNE BARBOT DE VILLENEUVE
Regia, Coregrafia, Light Design: HORAȚIU CHERECHEȘ
Scenografia: NATALIA KORNILOVA
Asistent coregrafie: MONICA CHERECHEȘ
Regia tehnică: GELU RÂPĂ

Soliști: BOGDAN BÎRSĂNESCU, ADRIAN MIHAIU, CĂTĂLINA ILIESCU debut, HANA OKUDAIRA debut, YURIA SOETA, DAIA KASHIWABA, MIHAI PÂSLARU, LUNA MURAMATSU debut, TOMONORI SEKIGUCHI debut, KEITO SHIMOMURA, IGUACEL SANCHEZ, MAYURA TAKASE

Ansamblul de Balet al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

Media

Galerie foto

Despre

Rezumat

Într-un ţinut îndepărtat, trăia un Prinţ într-un castel somptuos. Deşi avea tot ce îşi dorea, Prinţul era răsfaţat, rău şi egoist. Tatăl său murise când era mic, iar mama sa, înainte să moară, l-a lăsat în grija unei Zâne. Cu ocazia balului organizat în onoarea majoratului său, încercând să îl seducă, Zâna îi dăruieşte Prinţului o clepsidră plină cu nisip de aur. Dezamăgit de simplitatea darului ei, Prinţul îl refuză.

Dându-şi seama că în inima lui nu există niciun strop de iubire, Zâna îl transformă într-o Bestie hidoasă şi îl leagă cu o vrajă puternică. Dacă nu va fi învăţat să iubească şi să câştige dragostea cuiva, atunci când ultimul grăunte de aur din clepsidră va cădea acesta va muri. Doar printr-o dragoste adevărată, blestemul va fi rupt. Disperat din cauza înfăţişării sale respingătoare de-acum, Bestia se ascunde în turnul palatului.

Tabloul I

Negustorul Philippe îşi pierduse averea într-o furtună pe mare, care scufundase toată flota sa de nave comerciale, astfel că el şi familia sa trăiau într-o fermă de la marginea oraşului. Philippe avea doisprezece copii, şase băieţi şi şase fete. Din cauza greutăţilor financiare, acasă au rămas doar Belle împreună cu două surori, Celestyn şi Céline, şi doi fraţi, Charles, fratele mai mare a lui Belle şi Grujon. Ceilalţi plecaseră în lume să îşi găsească norocul.

Belle, fiica cea mică, îi arată rodul muncii sale: trandafirii pe care îi plantase, îi îngrijise şi îi aducea la târg, să-i vândă pentru a câştiga ceva bani. În timp ce tatăl încearcă să o înveselească, apar surorile acesteia, care îşi bat joc de florile ei.

Tabloul II

La piaţă, surorile lui Belle, mofturoase şi pline de ifose, aduc critici produselor vândute de negustori. Charles, fratele mai mare a lui Belle îşi face apariţia însoţit de fratele său Grujon, stârnind admiraţia celor de faţă. Charles, o admira şi o proteja pe Belle de orice pretendent la mâna acesteia.

Belle îşi vinde trandafirii, în timp ce Philippe primeşte vestea că una din navele sale comerciale a ajuns în port, după ce a scăpat din furtună. Tatăl îşi întreabă fiicele ce cadouri îşi doresc la întoarcerea sa acasă. În timp ce surorile cer rochii scumpe şi podoabe, Belle îi spune că îşi doreşte doar un trandafir. Fericit, tatăl pleacă spre port pentru a-şi revendica drepturile.

Tabloul III

Ajuns la căpitănia portului, Philippe află că vasul său a fost confiscat împreună cu toată marfa din cauza datoriilor acumulate. În timpul întoarcerii spre casă, se rătăceşte din cauza unei furtuni şi ajunge înaintea unui palat.

Tabloul IV

Poarta fiind descuiată, Philippe intră pentru a cere găzduire şi găsește mese încărcate cu mâncare și băutură. Se înfruptă din toate bunătăţile, apoi vede un trandafir mare şi frumos şi îşi aduce aminte că Belle îşi dorea unul.

Deodată apare Bestia, care îi reproşează că i-a furat cel mai prețios lucru din palat şi că pentru aceasta trebuie sa moară. Philippe îl roagă să fie cruţat, spunând că luase trandafirul drept cadou pentru fiica sa cea mică. Bestia îi propune un târg: îl va elibera şi-i va da bogății, bijuterii și haine frumoase pentru fiicele sale, cu condiţia ca mezina să vină în locul lui la palat. Deşi întristat, tatăl acceptă şi, încărcat de daruri, pleacă spre casă.

Tabloul V

Pe drum, Philippe se gândeşte la sacrificiul pe care este nevoit sa îl facă pentru familia sa, acela de a o trimite în locul său pe Belle la Palatul Bestiei.

Tabloul VI

La sosirea acasă, cele două fiice mai mari se bucură de cadourile primite. Întrebat de Belle de unde provin acestea, tatăl îi spune tot adevărul. Pentru binele familiei sale, Belle este de acord să meargă în locul lui. Aflând că Belle trebuie să meargă la Palatul Bestiei, Charles şi Grujon vor să meargă să ceară socoteală Bestiei dar sunt opriţi de tatăl lor.

Tabloul VII

Tristă, dar cu gândul la cei dragi, Belle se îndreaptă către Palatul Bestiei.

Tabloul VIII

Obosită, Belle este întâmpinată de cavaleri în armuri de oţel, care o conduc spre un iatac unde să se odihnească. Belle visează un Prinţ frumos şi un altul cu chip de bestie. În timp ce Belle doarme, Bestia coboară din turnul palatului şi, văzând-o, se îndrăgosteşte pe loc de ea. Când se trezeşte, Belle crede că Bestia îl ţine captiv pe Prinţul din visul său şi începe să îl caute. Sperând că astfel va scăpa de blestem, Bestia îi propune să se căsătorească cu el. Înspăimântată de înfăţişarea acestuia, Belle refuză categoric şi fuge către casă. Rămas singur, Bestia îşi plânge soarta.

Tabloul I

Prin desişurile pădurii, în drumul spre casă, Belle este atacată de un grup de tâlhari, dar este salvată de către Bestie, care o aduce înapoi la Palat.

Tabloul II

Ca oaspete, Belle trăiește o viață de lux. Într-o bună seară, Bestia o invită să ia masa cu el. În timpul supeului, Bestia îi mărturiseşte dragostea sa şi disperarea cauzată de înfăţişarea sa. În spatele acesteia, Belle descoperă treptat un suflet cald şi delicat, pentru care începe să simtă aceleaşi sentimente de dragoste. Dorul de tatăl său o face însă să îi ceară să o lase să plece acasă pentru a-şi revedea familia. Bestia acceptă, cu condiţia să se întoarcă la el cât mai curând, altfel el va muri. Alături de cadourile pentru surorile ei, Bestia îi oferă un inel fermecat. Când îl va întoarce de trei ori în jurul degetului va putea să îl revadă oriunde va fi.

Rămas singur, Bestia încearcă să oprească timpul în loc, dar nisipul de aur se scurge din clepsidră.

Tabloul III

În piaţa satului, petrecerea animată de Charles şi Grujon este în toi. Surorile lui Belle încearcă pe rând să-l convingă pe Charles să se plimbe cu ele, dar acesta refuză.

Încărcată de darurile primite de la Bestie, Belle ajunge acasă şi le spune tuturor că a venit doar pentru o zi. Belle întoarce de trei ori inelul în jurul degetului şi le arată tuturor chipul Bestiei, mărturisind că este îndrăgostită de acesta. Supărat de alegerea lui Belle, Charles incită pe toată lumea să-l urmeze la palat pentru a-i cere socoteală Bestiei.

Tabloul IV

Prin negura pădurii, fraţii lui Belle însoţiţi de săteni merg spre palatul Bestiei.

Tabloul V

Întâmpinaţi de cavalerii în armuri de oţel, de slujitorii Palatului şi de Bestie, fraţii lui Belle şi sătenii sunt alungaţi din Palat. Rămas singur, Bestia se gândeşte la Belle.

Revenind la palat, Belle ia în braţe Bestia şi îi mărturiseşte dragostea pe care i-o poartă. Deodată, vraja se rupe şi Zâna, dându-şi seama că Prinţului şi-a găsit dragostea adevarată, transformă Bestia în Prinţul din visul lui Belle. Fericiţi, Belle şi Prinţul îşi împărtăşesc dragostea.

Epilog

În fastuosul palat, invitaţi de seamă sărbătoresc căsătoria Prinţului cu Belle, de acum Rege şi Regină. „Regele dansează!”