Concert Ansamblul Folcloric „Brâulețul” / Mirela Pană – Actriță a Teatrului de Stat Constanța – în Recital Extraordinar

Sâmbătă, 5 noiembrie 2022, ora 18:30

Sala Teatrului

Concert / Recital

Evenimente prezentate în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, Ediția a 48-a.

Artiști

Distribuție

CONCERT ANSAMBLUL FOLCLORIC PROFESIONIST „BRȂULEŢUL”

Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” a revenit în prim planul vieţii culturale în iarna anului 2021, sub patronajul Consiliului Judeţean Constanţa. Entitate folclorică reprezentativă pentru acest areal geografic, Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” este fără tăgadă un nume important în peisajul folcloristic românesc, demn urmaș al unor nume ilustre precum Dan Moisescu, Gheorghe Parnica, Elena Roizen, și alții.

Sub egida Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” are ca misiune promovarea și valorificarea tradițiilor dobrogene şi naţionale.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Brâuleţul” este format din orchestra condusă de dirijor Cristian Obrejan și grupul de dansatori.

DIRIJOR CRISTIAN OBREJAN

Cristian Obrejan a obținut titlul de Doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică București, specialitatea folclor muzical. Din anul 2016 este Dirijor al Orchestrei Ansamblului Profesionist „Izvoare Dobrogene” din Constanța, iar din 1991 este profesor de vioară la Liceul de Arte „Ionel Perlea” din Slobozia. Este membru al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și membru fondator al Revistei culturale „Helis”. A fost Director al Centrului Cultural UNESCO în perioada 1998-2002, Director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița în perioada 1994-2017 și Dirijor al Orchestrei „Doina Bărăganului” în perioada 2009-2018. Printre lucrările publicate menționăm: „Jocuri populare din Ialomița” vol III (coautor – coregraful Mihai Runcan), „Ion Albesteanu – Un mare artist” (coautor – scriitorul Gheorghe Dobre), „Cinci suite ed jocuri populare din lalomita” (coautor – coregraful Mihai Runcan) „Jocuri populare din lalomița”, vol V (coautori Mihai Runcan și Nicușor lancu), „Folclor din Jilavele” ( coautor Victor Simion), „Folclor din Giurgeni” ( coautori Mihai Runcan, Gheorghe Marinel si lancu Nicusor), „Folclor din Vlădeni” (coautori Mihai Runcan, Gheorghe Marinel, Lale Baicoianu), „La fântana lină” – Colinde stravechi din câmpia soarelui – (coautor Augustin Mocanu). Printre realizările notabile menționăm: Reînființarea Ansamblului Folcloric „Doina Băragănului”, Premiul – „Ansamblul Folcloric al anului 2004” acordat de catre Radio Romania-Antena Satelor Ansamblului Folcloric „Doina Bărăganului”, Inițierea manifestărilor culturale județene: Rapsozii la ei acasã, Artã popularã și traditie folclorica, Festivalul județean Zărzărică Zărzărea. De asemenea, a participat alături de Ansamblul „Doina Bărăganului” la numeroase manifestări naționale și internaționale, a fost Dirijor al Orchestrei de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române în cadrul spectacolului dedicat Zilei Naționale a României în anul 2017, a fost dirijor pe scena Filarmonicii de stat din Republica Moldova în cadrul spectacolului „Hai români să fim ca frații” dedicat Centenarului Marii Uniri.

MIRELA PANĂ, actriță a Teatrului de Stat Constanța, ÎN RECITAL EXTRAORDINAR

Mirela Pană este actriță a Teatrului de Stat Constanța. Cea mai recenta producție din care Mirela Pană (Zeul Hermes) face parte este „Prometeu 22”, Proiect Internațional de teatru. O producție a Teatrului de Stat Constanta, Teatrul Maghiar de Stat-Cluj, Teatrul National Liubliana. Regia Tompa Gabor. Dintre producțiile recente, publicul constănțean o poate aplauda pe Mirela Pană în rolul Eileen „Billy șchiopul”, pentru care a și fost premiată, la Festivalul Național de Comedie de la Galați, fiind desemnată Cea mai bună actriță într-un rol secundar, dar și în rolul mamei din „Lasă-mă să intru!”, un thriller poetic de mare succes și în rolul Elmire din comedia „Tartuffe” de Moliere. Are apariții memorabile în „Gaițele” de Alexandru Kiriţescu, „Eutopia”, după Aristofan, „Inima Reginei Maria!” de Radu Aldulescu, „Șobolanul rege”, de Matei Vişniec și în alte spectacole ale Teatrului de Stat Constanța. A terminat, în 1996, Academia de Teatru-Film din cadrul Universității „Hyperion”, începându-și cariera de actriță la Teatrul Fantasio, unde a interpretat numeroase roluri, fiind și laureată a Premiului pentru cea mai bună actriță la Festivalul Teatrelor de Revistă. A câștigat numeroase alte premii, unul chiar în calitate de cântăreață, la Festivalul de Muzică Ușoară de la Mamaia, a avut semnificative proiecte personale, dintre care amintim spectacolul „Maria Tănase”, și a jucat în filmul „Craii de Curtea Veche” de Mircea Veroiu. Una dintre cele mai importante creații ale sale este rolul din „Jurnal de România. Constanța”, un spectacol de succes al TSC, jucat și la Viena, la Timișoara, la Sibiu, la București și chiar la Bruxelles, în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Pentru apariția sa în rolul celebrei cântărețe Maria Tănase, în spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, regia Carmen Lidia Vidu, Mirela Pană a câștigat Trofeul Festivalului de Monodrame de la Bacău, 2021.

LA PIAN GEORGE CĂLIN

S-a născut într-o familie de muzicieni și a fost îndrumat spre studiul pianului. Absolvent al Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iași, pian principal. Timp de 7 ani a fost compozitor-orchestrator în studioul 3SE, 15 ani a fost pianistul trupei 3SE. În prezent deține propria școală particulară de pian și este pianist freelancer. A efectuat numeroase turnee în Europa și Statele Unite ale Americii. A susținut concerte pe scenele din țară și străinătate.