TRUBADURUL

G. Verdi

Operă în 2 acte

Sâmbătă, 10 noiembrie 2018 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

Trubadurul (în italiană Il trovatore), este o operă compusă de Giuseppe Verdi pe un libret de Salvatore Cammarano, scris după tragedia „El trovator” de Antonio Garcia Gutiérrez. Premiera operei a avut loc la Teatro Apollo din Roma, la data de 19 ianuarie 1853.

Regia artistică OGNIAN DRAGANOV

Scenografia BORIS STOINOV, TVETANKA STOINOVA

Conducerea muzicală ROBERTO BUFFO Argentina

Soliști DANIEL POP București, ALINA DRAGNEA București, ELENA ROTARI, RĂZVAN SĂRARU, CONSTANTIN ACSINTE, IONELA DUMA, ANDREI BĂICAN, IULIAN BRATU

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, baritonul Daniel Pop a urmat cursuri de perfecţionare sub îndrumarea maeştrilor Ionel Pantea şi Cristian Badea. Este laureat al Concursurilor Naţionale de Interpretare Vocală: “Miniatura romantică” – Galaţi (2008), “Victor Giuleanu” – Bucureşti (2010), “Salicedoro” – Italia (2010), “Magda Olivero” – Milano (2010), “Marcello Giordani” – Catania, ș.a. A debutat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti în 2012 obţinând în 2013 “Le Grand Prix a l’Opera” organizat de prestigioasa instituţie bucureşteană. Daniel Pop este o prezenţă activă în viaţa muzicală a scenei româneşti atât în spectacole de operă, cât şi în recitaluri lirice şi concerte vocal-simfonice, repertoriul său cuprinzând roluri principale în: ”Traviata”, ”Nunta lui Figaro”, ”Boema”, ”Elixirul Dragostei”, ”Don Giovanni”, ”Bărbierul din Sevilla”, ”Rigoletto”, ”Faust”, ş.a.

Absolventă a Facultăţii de Interpretare Muzicală, secţia Canto, în cadrul Universităţii Naționale de Muzică din București, promoția 2014. A debutat în 2015, la vârsta de 24 de ani, în rolul Azucenei din opera “Trubadurul” de Giuseppe Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” Constanța. Desfăşoară o bogată activitate muzicală în capitală, dar și în țară, debutând în lucrări vocal-simfonice, cum ar fi: “Stabat Mater” de G. B. Pergolesi și “Gloria” de A. Vivaldi, precum și diverse concerte la: Opera Națională București, Teatrul Național București, Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, Teatrul Odeon, Teatrul Elisabeta, ş.a. Anii 2010 și 2012 marchează întâlnirea cu una dintre cele mai importante personalități ale operei, soprana Marina Krilovici, în cadrul masterclass-urilor desfășurate la Opera Națională din București, cursuri ce au avut un rol important în dezvoltarea artistei. Alina Dragnea a obținut premiul I la concursul “Matei Bucur Mihaescu. Printre rolurile studiate se numără: Carmen, din opera “Carmen”, de G. Bizet, Amneris, din opera “Aida”, de G. Verdi, Maddalena din opera “Rigoletto”, de G. Verdi, Azucena, din opera “Il Trovatore”, de G. Verdi, Preziosilla, din opera “La Forza del Destino”, de G. Verdi și Olga, din opera “Evgheni Oneghin”, de P. I. Ceaikovski.

Nascută în Rusia , la Celiabinski, a urmat cursurile la Colegiul muzical “P.I. Ceaikovski” din oraşul natal. În anul 1990 a absolvit Academia de Arte “Gavriil Musicescu” din Chişinău, la clasa Prof. Tamara Aliosina. Este laureată la concursurile: “A. Starcea” 1991 şi “Palermo” Italia 2000, iar din 1992 este solistă
a Operei din Constanţa. A fost invitată să cânte la numeroase festivaluri internaţionale: “Taglia Cozzo” Italia, “Primăvara la Sofia”, “Marţişorul” Republica Moldova, “Coroana de Aur” Ucraina, “Celebrarea Clasicii la Bruxelles” Belgia, “Europa- Batumi 2000-2005” Georgia. A întreprins numeroase turnee în Germania, Belgia, Olanda, Italia, Israel, Rusia, Ucraina, Bulgaria unde a interpetat roluri precum: Gilda din “Rigoletto”, Violetta din “Traviata”, Desdemona din “Othello”, Lucia din “Lucia di Lammermoor”, Mimi din “Boema”, dar şi repertoriu vocal-simfonic Oratoriile “Palaus” şi “Elias” de Mendelssohn Bartholdy, “Anotimpurile” şi “Temporale Belle” de J. Haydn şi “Requiem” de G. Verdi.

Pianist şi dirijor argentinian, Roberto Buffo este licenţiat al Conservatorului de Muzică din provincia Tucuman – Argentina. Şi-a definitivat studiile în SUA obţinând diploma în pian şi muzică de cameră la Universitatea din Conneticut. Au urmat două masterate în muzică (pian şi dirijat) la Universitatea din Kansas şi două doctorate în muzică (pian, dirijat cor şi orchestră) la Universitatea Minnesota. A participat la cursuri de specialitate cu: Ralph Votapek, Abbey Simon, John Perry, Simon Rowland-Jones şi Günther Schüller. A fost director artistic al Orchestrei Simfonice Tucuman şi al Orchestrei Simfonice Chaco, Argentina. Ca pianist, a susţinut recitaluri şi concerte împreună cu orchestre renumite din SUA, Canada, Franţa, Brazilia, Paraguay şi Orientul Mijlociu. Este membru al unui trio argentinian, împreună cu Guillaume Barli şi Arthur Lamarre, muzicieni ai Orchestrei “Garde Républicaine” din Paris. În anul 2009 a fost distins cu Premiul “Iris Marga” în Argentina, pentru întreaga sa activitate culturală.

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu