TRAVIATA

de G. Verdi

Operă în 3 acte

Sâmbătă, 24 noiembrie 2018 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes.

Traviata a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (născută în satul Nonant, nu departe de orașul Bayeux din Franța), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja o cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.

Regia artistică ANGHEL I. ARBORE

Scenografia CĂTĂLIN I. ARBORE

Conducerea muzicală GHEORGHE STANCIU

Soliști TEODORA GHEORGHIU Elveția, ALIN STOICA București, IORDACHE BASALIC București, STELA SÎRBU, MĂDĂLIN BĂLDĂU, BOGDAN OCHEȘEL, ADRIAN PÎRLEA, CONSTANTIN ACSINTE, IONELA DUMA, ADRIAN BĂDILĂ

Maestru cor ADRIAN STANACHE

A studiat la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj, cu profesorii Niculina Mirea şi Gheorghe Roşu. În septembrie 2002, datorită aprecierii calităţilor sale interpretative deosebite, la recomandarea expresă a tenorului catalan José Carreras, Teodora Gheorghiu a fost recompensată cu premiul special al concursului muzical “Julián Gayarre”. Debutul muzical pe o scenă lirică s-a produs tot în 2002, la Opera Română din Cluj-Napoca în rolul Reginei Nopţii din opera “Flautul Fermecat”. În acelaşi rol a debutat un an mai târziu, la Opera Naţională Bucureşti, urmând apoi rolul Adinei din “Elixirul Dragostei”. În anul 2003, Teodora Gheorghiu a câştigat premiul al doilea la concursul “George Enescu” din Bucureşti şi bursa vieneză “Herbert von Karajan”, ocazie care a propulsat-o ulterior spre a deveni solista prestigioasei instituţii artistice. Înaintea angajării sale ca solistă la Opera de Stat din Viena, a lucrat cu “Opera Studio” din Chapelle Reine Elisabeth, sub bagheta dirijorului José Van Dam, fructificând ulterior apariţiile sale scenice deosebite printr-o colaborare cu celebra scenă lirică “La Monnaie” din Bruxelles. În prezent, este solistă la Wiener Staatsoper. Debutul său artistic pe renumita scenă vieneză s-a produs la 15 februarie 2004, în opera “Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Repertoriul său mai cuprinde roluri în operele “Flautul fermecat”, “Povestirile lui Hoffmann”, “The Fairy Queen”, dar şi concerte vocal – simfonice: “Messiah” de Haendel, “Die Schöpfung” de Haydn, “Reqviem” de Mozart, precum şi lieduri de Haendel, Brahms, Fauré, Ravel, Enescu ş.a.

Absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti”, București și al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția canto, sub îndrumarea maestrului Ionel Voineag, Alin Stoica este din 2016 colaborator al Operei Naționale București. În 2012 a participat la un masterclass sub îndrumarea sopranei Marina Krilovici. Doi ani mai târziu, în 2014, a debutat cu Alfredo în „La Traviata” de Verdi la Opera Națională Română Cluj-Napoca, iar în 2015, cu rolul Ciprian Porumbescu, în opereta „Lăsați-mă să cânt” de Dendrino. În 2016 a susținut opt reprezentații cu Don Jose din „Carmen” de Bizet la Festivalul de Operă din Gut-Immling și alte două cu Turiddu din „Cavalleria Rusticana” de Mascagni la Teatrul Pergolesi din Jesi. În luna decembrie a aceluiași an Alin Stoica a participat la Gala Aniversară – 95 de ani de la instituționalizare, cântând în duet alături de soprana Anita Hartig. La Opera Națională București, tenorul a fost distribuit în 2017 în rolul Alfredo din „La Traviata” de Verdi și a participat la o serie de concerte și recitaluri.

Solist al Operei Naţionale Bucureşti încă din anul 1995. Finalist al primei ediţii a Concursului Naţional de Canto „Hariclea Darclée” din Brăila, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundaţiei „Hariclea Darclée”. În anul 1998, a câştigat premiul pentru cel mai bun solist al anului pentru rolul Giorgio Germont din spectacolul „La Traviata” de G. Verdi, acordat de revista „Actualitatea muzicală”. În anul 1999 i s-a decernat Premiul special al juriului la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, iar în 2002 a câştigat castingul pentru opera „Macbeth” de Giuseppe Verdi la Festivalul de la Spoleto. Baritonul Iordache Basalic a efectuat turnee internaţionale în Anglia, Elveţia, Spania, Grecia, Germania, Italia, Japonia, Bulgaria, Danemarca, Olanda, Thailanda. De-a lungul carierei, a colaborat cu numeroase teatre lirice din ţară şi din străinătate, precum Opera Română din Cluj, Opera Naţională Română din Timişoara, Opera Braşov, Teatrul Liric Elena Teodorini” din Craiova, Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galaţi, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iaşi, Concertgebouw – Amsterdam, De Doelen – Rotterdam, Chasse Theater – Breda, Bunkamura Theater – Tokyo etc. De-a lungul carierei, Iordache Basalic a cântat alături de nume mari ale scenei lirice internaţionale, precum Agnes Baltsa, Mario Malagnini, Elena Moşuc, Igor Borko, Alberto Rinaldi, Luis Lima şi a întreprins turnee în Europa şi Asia.

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu