ROMANȚA NE UNEȘTE

Sub patronajul CNR UNESCO
Recital

Vineri, 9 noiembrie 2018 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Soliști
ALINA MAVRODIN-VASILIU, CRISTINA MUNTEANU harpă, DANIELA VLĂDESCU, MIHAELA IONESCU, GABRIELA DOBRE, MĂDĂLIN BĂLDĂU, IULIAN BRATU
Cu participarea actorului LICĂ GHERGHILESCU
La pian maestrul LUCIAN VLĂDESCU

Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a inițiat PROGRAMUL NAȚIONAL DE CONCERTE „ROMANȚA NE UNEȘTE”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în cadrul căruia vor fi organizate concerte de romanță în zone istorice ale țării, pentru a celebra Centenarului Marii Uniri de la 1918 și Anul European al Patrimoniului Cultural.
Programul constă într-o serie de concerte de Romanţe, susţinute în mari oraşe din România și din Republica Moldova, cu orchestre profesioniste, la care participă laureaţi ai Festivalului Naţional „Crizantema de aur”, alături de prestigioşi interpreţi de romanţe din fiecare zonă istorică. Parteneri ai programului sunt instituţii muzicale profesioniste și centre judeţene de cultură din România și Republica Moldova.
Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, 20 octombrie 2018, cu concertul extraordinar „Romanța ne unește”, la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, în cadrul Galei Festivalului Național „Crizantema de aur”, ediția a 51-a. Cel de-al doilea concert s-a desfășurat, cu mult succes, la Alba-Iulia, în data de 28 octombrie 2018, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Concertul „Romanța ne unește” de la Constanța va avea loc pe 9 noiembrie 2018, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, cu următoarea distribuție:
Daniela Vlădescu, Alina Mavrodin-Vasiliu, Mihaela Ionescu, Gabriela Dobre, Mădălin Băldău, Iulian Bratu, Doru Pantazi, Ionuț Cristinel Boancheș;
La pian se va afla maestrul Lucian Vlădescu;
Poeme printre Romanțe: recital susținut de actorul Lică Gherghilescu, la harpă Cristina Munteanu.

Următoarele concerte „Romanța ne unește” vor avea loc astfel:
*Craiova – 25 noiembrie 2018, la Opera Română Craiova;
*Chișinău – 29 noiembrie 2018, la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău;
*București – 10 decembrie 2018, în parteneriat cu Centrul pentru Seniori al Primăriei Municipiului București.
Parteneriatele vor continua și în alte localități din România.
Totodată, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” a inițiat, în anul 2018, programul „Casa Romanței – ambasadă a culturii la Târgoviște”, aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO, program în cadrul căruia sunt organizate evenimente dedicate promovării ROMANȚEI ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.
ROMANŢA este un gen muzical care se află în geneza Imnului Național al României și care figurează în Repertoriul naţional de patrimoniu cultural imaterial al Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, (Bucureşti: CIMEC, 2009, p. 24). Numeroase instituții prestigioase din România susțin demersul nostru de înscriere a ROMANŢEI ROMÂNEŞTI pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, demers ale cărui proceduri se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, la Comisia Naţională a României pentru UNESCO și la Comisia Națională a Moldovei pentru UNESCO.
Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Municipal Târgoviște, Teatrului Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște, precum și tuturor instituțiilor partenere pentru realizarea Programului Național de Concerte „Romanța ne unește”, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și a Anului European al Patrimoniului Cultural.
Instituții partenere: Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, Opera Română Craiova, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” din Alba, Primăria Zlatna, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Opera Project Group Cluj, Centrul pentru Seniori al Municipiului București, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău. Și parteneriatele vor continua.

 

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește”
– Scurtă prezentare –

Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” este inițiat de Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște și se desfășoară, ca eveniment asociat Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Concertele se desfășoară în zone istorice ale României și Republicii Moldova și sunt susținute de laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, alături de mari artiști români în ale căror repertorii Romanța ocupă un loc privilegiat.
Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a fost înființat cu scopul declarat de a promova Romanța în țară și în străinătate, alături de alte valori ale patrimoniului național material și imaterial. Totodată, și-a propus să readucă în atenția marelui public Romanța – ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale, inițiind demersurile oficiale la Ministerul Culturii și Identității Naționale și la Comisia Națională a României pentru UNESCO pentru includerea Romanței pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. În acest context, Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” și-a propus să unească marile spirite naționale pentru susținerea muzicii și a poeziei românești care slujesc dragostea de țară, de locurile natale, de valorile creștine, morale și spirituale ale poporului român.
Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” este menit să trezească în conștiința publică respectul pentru valorile de patrimoniu ale culturii noastre naționale, precum și apartenența la un spațiu cultural care a oferit constelației mondiale a cântecului poetic una dintre cele mai strălucitoare stele: Romanța. Acest gen muzical îi unește, de peste 170 de ani, pe românii din țară și de pretutindeni în jurul valorilor naționale morale și spirituale. Dorim să relevăm prin acest proiect că Romanța a rezistat în competiția cu alte genuri muzicale cu grație și gingășie, într-o discreție impusă de posturile TV și de radio pe care ne dorim să o compensăm prin concertele pe care le așteaptă marele public de toate vârstele din România.
Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște a realizat în anul 2017 „Casa Romanței” – spațiu muzeal unic în România aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO și care a fost inaugurat cu prilejul ediției a 50-a, jubiliară, a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, oferind astfel publicului posibilitatea să intre în lumea fascinantă a Romanței pe care au slujit-o mari compozitori, interpreți, actori și personalități remarcabile ale culturii naționale.
De asemenea, dorim ca și prin Programul Național de Concerte „Romanța ne unește” să determinăm o schimbare majoră de mentalitate și de percepție cu privire la Romanța Românească și să retrezim interesul față de acest gen muzical de patrimoniu care merită din plin să fie inclus în programa școlară, academică, în stagiunile de concerte ale instituțiilor muzicale profesioniste, în programele de evenimente ale centrelor județene de cultură, ale instituțiilor publice locale și naționale, și, nu în ultimul rând, în programele TV și Radio.

 

 

S-a născut la 16 septembrie 1962 în frumoasa stațiune balneoclimaterică submontană Pucioasa, din județul Dâmbovița. În 1987, Alina Mavrodin apărea în forță pe scena muzicii ușoare românești, propulsată cu succes de emisiunea-concurs de mare audiență națională „Steaua fără nume” a TVR. În același an, și-a reconfirmat talentul, vocea plină de personalitate și succesul la public, cucerind Trofeul Mamaia ‘87. După anul 1990, a înființat la Pucioasa, orașul său natal, corul de copii „Alianța Veselă”, cu care a participat la realizarea a numeroase emisiuni de televiziune. În anul 1994, producția TVR „Miniopera rock – Zâna cea bună”, cu Alina Mavrodin, Mihai Râlea și micii artiști din Pucioasa, a câștigat primul premiu internațional al TVR după 1989 la Festivalul „Antena de Aur” din Bulgaria – premiul special al Juriului. Alina Mavrodin a participat la numeroase concerte de muzică ușoară pe scena Radiodifuziunii Române, ca și pe scenele teatrelor muzicale din țară. La 10 ani de la debut, în 1997, Alina Mavrodin a lansat albumul „Cântece de lume”. Compozitorul Laurențiu Profeta a mărturisit că albumul o dezvăluie publicului român pe Alina Mavrodin într-o remarcabilă ipostază de șansonetistă, în buna tradiție a actorilor cântăreți, plină de vervă, haz, maliție, umor și dezinvoltură, surprinzându-i pe cei care cunoșteau doar calitățile lirice ale deținătoarei Trofeului Mamaia ‘87. Personalitatea puternică a Alinei Mavrodin a ferit-o de capcanele modei muzicale a ultimilor 25 de ani, dându-i libertatea să se „risipească” în proiecte provocatoare jurnalistice, sociale, umanitare și artistice. În anul 1995 a înființat la Târgoviște, împreună cu jurnalistul Teodor Vasiliu, Trustul de presă ARTPRESS, binecunoscut în regiune și în țară ca fiind unul dintre cele mai importante trusturi locale românești (ziar-radio-televiziune-rețea de difuzare-tipografie). Proiectele media de mare anvergură, munca impresionantă desfășurată în județul Dâmbovița pe baricada schimbărilor post-revoluționare, au îndepărtat-o câțiva ani pe Alina Mavrodin de scena muzicală românească. Revenirea atât de spectaculoasă în anul 2006 cu albumul „Povești de dragoste”, produs de Casa de Discuri OVOMUSIC, o datorează publicului atât de drag, soțului ei Teodor Vasiliu, familiei și prietenilor. Municipiul Târgoviște, patrie a romanței românești, gazdă a Festivalului Național „Crizantema de Aur”, a devenit cetatea de suflet a Alinei Mavrodin și a soțului ei, Teodor Vasiliu – autorul monografiei „Istoria Crizantemei de Aur”, aceștia implicându-se, începând din anul 2000, alături de autoritățile municipale și județene, în realizarea marilor proiecte culturale: Teatrul „Tony Bulandra”, Teatrul pentru copii și tineret „Mihai Popescu” și Filarmonica „Muntenia” din Târgoviște.
Absolventă a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia harpă, având ca profesoară pe Georgeta Şerban şi îndrumator pe eminenta harpistă si prof. Liana Pasquali. Activitatea muzicală şi-a desfăşurat-o la Craiova, în calitate de membră a orchestrei Teatrului Liric, iar din 1987, va ocupa postul de artist instrumentist şi ulterior de solist instrumentist al Filarmonicii Oltenia din Craiova. Activitatea simfonică s-a desfăşurat în paralel cu cea de operă şi operetă, dar şi cu cea solistică şi de muzică de cameră . Participarea la numeroasele turnee, împreună cu cele două colective (din care a făcut parte timp de peste 30 ani), în Italia, Franţa, Germania, Spania, Gibraltar, Elveţia, etc. În perioada 2010 -2012, a activat ca solist instrumentist al Amman Symphony Orchestra (Iordania) şi ca profesor de harpă la National Music Conservatory Amman. Perioada petrecută în Iordania a însemnat activitate intensă ca solist şi ca membru al unor diverse formaţii camerale, participând la numeroase evenimente culturale iordaniene. Pe lângă prezenţa constantă în zona muzicii clasice, participă şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate publicului deschis la inovaţie. Ca exemplu în acest sens, este participarea la inaugurarea Casei Romanţei din Targovişte, în data de 18 octombrie 2017, prilej cu care a susţinut un recital de romanţe cântate la harpă. Trebuie spus că a fost o premieră în domeniu, iar aranjamentele pentru harpă solo îi aparţin. Recitalul a făcut parte din proiectul înscrierii romanţei româneşti în patrimoniul imaterial UNESCO, proiect ce aparţine Centrului Cultural pentru UNESCO “Cetatea Crizantemei” Târgovişte, avându-i ca iniţiatori pe Teodor Vasiliu şi Alina Mavrodin Vasiliu. Un alt proiect la care Cristina Munteanu a fost parte, a fost acela de înfiinţare în anul 2007, a unei instituţii muzicale, în calitate de director fondator al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte. Proiectul de suflet este acela de a oferi unui public cât mai larg şi mai divers, muzica interpretată la harpă, în vederea popularizării acestui minunat instrument.