CONCERTUL PRIETENIEI ROMÂNO-TURCE

Concert simfonic

Vineri, 26 octombrie 2018 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Dirijor VLADIMIR LUNGU

Soliști AYTÜL BÜYÜKSARAÇ Turcia, BURÇIN SAVIGNE Turcia, AYDIN UŞTUK Turcia, CENGIZ SAYIN Turcia, NICOLETA ARDELEAN, LAURA EFTIMIE, DANIELA VLĂDESCU, RĂZVAN SĂRARU

 

Orchestra și Corul Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Născut la Chișinău, Vladimir Lungu a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca secţiile dirijat cor –
orchestră, și studiile de masterat sub îndrumarea unor Maeştrii ai baghetei precum Florentin Mihăescu, Petre Sbârcea, Gheorghe
Victor Dumănescu, Cornel Groza ş.a. Pregătirea sa dirijorală a fost completată de participarea la Cursuri de Măiestrie precum cel al
“Academiei J. S. Bach” susţinut de Christfried Brödel, al maeştrilor Octav Calleya şi Emily Brown. În perioada 2002-2007 Vladimir Lungu şi-a desfaşurat activitateala Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, iar între anii 2007-2015 a fost dirijor și începând cu 2009 director muzical al Operei de Stat din Mersin, Turcia. În această perioadă a dirijat numeroase spectacole de operă, balet şi diverse concerte, atât din repertoriul clasic, cât și din cel turcesc, inclusiv premiere naționale și mondiale. În calitate de invitat, a colaborat cu Opera Naţională din Bucureşti, Opera Naționala din Iași, Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă si Balet “Oleg Danovski” din Constanţa, Operele de Stat din Istanbul, Izmir, Antalya și Samsun, Orchestra Filarmonicii Naționale “Serghei Lunchevici” din Chișinău, Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii “Moldova” din Iași și Orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Oradea, Izmir, Adana şi Eskişehir. În 2015 a înregistrat lucrări ale compozitorului american Steven
Lebetkin cu The City of Prague Philharmonic Orchestra. De asemenea, a partictipat frecvent la Festivalul Internaţional de Operă şi Balet de la Aspendos, Festivalul Internaţional de la Mersin, Zilele Operei de la Istanbul, Zilele de Operă şi Balet de la Eskişehir și Festivalul de Operă de la Sibiu. În 2013 Vladimir Lungu a fost desemnat “Dirijorul Anului” de către „Lions Club” din Turcia. Pe parcursul activităţii sale dirijorale, Vladimir Lungu a colaborat cu diverse personalităţi din lumea artistică, dintre care îi amintim pe José Cura, Alexander Markov, Gottlieb Wallisch, Irek Mukhamedov, Flavio Trevisan, Vincenzo Grisostomi Travaglini, Ştefan Ruha, George Petean, Felicia Filip, Roxana Briban, Ayhan Baran, Bülent Bezdüz, Idil Biret, Gülsin Onay şi mulţi alţii. În prezent, Vladimir Lungu este cadru didactic la Conservatorul de Stat “Dokuz Eylül” din Izmir şi colaborator permanent al Operei de Stat din Izmir.

Este absolventă a Conservatorului de Stat din Izmir în 1984. Şi-a început cariera de solist la “State Opera and Ballet” din İzmir, unde a cântat în peste 30 de producţii. În anul 2001, și-a definitivat studiile de masterat la “University State Conservatory Performing Arts Department” – Dokuz Eylul. În perioadele 1995-2001 și 2007-2014 a fost Director Administrativ și Artistic al “State Opera and Ballet” din İzmir. Este membră a Facultății de Arte și Design din cadrul Universităţii Yașar, Departamentul de Muzică. Invitată în diverse concerte, cu orchestre distinse precum: Presidential Symphony Orchestra, Cemal Reșit Rey, Orchestra Simfonică Bilkent, Istanbul Orchestra, Izmir Orchestra, Antalya Orchestra, Orchestra Simfonică de Stat din Bursa. A susţinut numeroase spectacole şi concerte de operă în: Moscova, Burgas, Montevideo, Chișinău, Ohrid, Ciudad de Mexico, Munchen, Osnabruck, Marl, Duisburg, Baku, Marrakech, Lefkosha, Girne, Gijon și Rodos. Laureată cu: “Cel mai proeminent artist de operă în 2007” de către İstanbul Çırağan Lions Clubs; premiul special “Ferhan Onat” al Semiha Berksoy Opera Foundation în 2010, premiul “The Best Opera Production of the Year-Artistic Director”, ş.a.

Absolventă a studiilor postuniversitare la “Istanbul University National Conservatory Opera and Performing Arts” în 1998, cu nota maximă și titlul “Opera Singer”, şi absolventă a studiilor postuniversitare la “Scuola Musicale di Milano” în 1999, unde a studiat tehnica vocală cu prof. Carla Vannini, Maria Minetto, Anatoli Gusev şi Danielo Agiman. A concertat cu: “C.R.R. Symphony Orchestra” şi “Istanbul University National Conservatory Symphony Orchestra”, şi a cântat în “Yunus Emre Oratorio”. Din anul 2002, este solistă la Opera Națională din Istanbul unde a interpretat: “Mimi” în “La Boheme”, “Manon” în “Manon Lescaut”, “Donna Elvira” în “Don Giovanni”, “Jenufa” în “Jenufa”, “Antonina” în “Belisario”, “Leonora” în “Trubadurul”, ş.a. De-a lungul carierei sale, a concertat în multe orașe ale Turciei cu Filarmonica Națională din Azerbaidjan, Orchestra Filarmonicii din Moscova și Orchestra Pucciniano, dar şi în ţări precum: Macedonia, Azerbaijan, Rusia, Italia, Anglia, Kazakistan, Tataristan, Turkmenistan. Laureată a mai multor concursuri: “Concursul de Operă” Siemens – 2001, “Concursul Internațional de Operă Maria Kraya” Albania – 2004, “Concursul Internațional de Operă Spiros Argiris” Italia – 2007, “Concursul Internațional Vocal” din Azerbaidjan – 2007 şi a fost distinsă cu “Cea mai bună solistă de Operă a anului” în 2013. În prezent, este solistă a Operei Naţionale din Istanbul.

Şi-a început cariera în 1983 la Opera de Stat. A continuat studiile cu celistul Nejat Tekebas, fostul director al Operei de Stat, cu rolul “Cavaradossi” în “Tosca”, urmat de alte roluri principale în Cavelleria Rusticana (Turiddu), Madame Butterfly (Pinkerton), Rigoletto (Duca di Mantova) și Carmen (Don Jose). A studiat tehnica vocală cu Carlo Cossutta, Harriet Lawson, Denis Hall, Antonio Tonini.
Anul 1992 marchează o piatră de hotar în cariera sa, când primeşte o bursă de stat pentru a studia la prestigioasa “Accademia d’Arte Lirica e Corale di Osimo” din Ancona-Italia. În 1998, a colaborat cu dirijorul Yves Abel și regizorul Pier Luigi Pizzi, pentru a cânta Albazar în producția “Il Turco in Italia” alături de Opera din Monte Carlo. Datorită recenziilor pozitive, a fost invitat în același an pentru a cânta “Rigoletto” în Cape Town. De asemenea, a fost invitat să cânte în spectacole de operă, concerte şi recitaluri în Franţa, Spania, Germania, Elveţia, Italia, Africa, Australia. Aydin Ustuk a interpretat în orașe străvechi și în amfiteatre, cum ar fi Efes, Aspendos, Side și Phaselis, locuri cu totul speciale. O altă participare a sa la un eveniment muzical important este concertul de la Istanbul, organizat de Opera de Stat, în memoria lui Luciano Pavarotti, cu dirijorul Bruno Dal Bon, alături de alţi tenori de mare importanţă. În paralel, pregătește studenții de la Conservatorul de Stat Dokuz Eylul şi organizează evenimente caritabile şi este solist la Opera de Stat.

Născut în 1971 la Istanbul. A absolvit Conservatorul de Muzică al Universităţii din Istanbul în 1995, urmând să-şi aprofundeze studiile cu prof. Licinio Montefusco în perioada 1995 – 2012. A colaborat cu mai multe teatre de operă, interpretând roluri precum: Figaro – “Nunta lui Figaro”, Belcore – “Elixirul Dragostei, Contele Gil – “Segreto di Suzana”, Papageno – “Flautul Fermecat”, Enrico – “Lucia di Lammermoor”, Marcello – “Boema”, Leporello – “Don Giovanni”, Valentine – “Faust”, Don Fernando – “Fidelio”, Lindorf, Cippelius, Dapertutto, Dr. Miracle – “Povestirile lui Hoffmann”, Selim – “Il Turco in Italia”, Escamillio – “Carmen”, Figaro – Bărbierul din Sevilla”, Scapia – “Tosca”, Germont – “Traviata”, Mercutio – “Romeo şi Julieta”, Rigoletto – “Rigoletto”, Amonasro – “Aida”, Don Carlo di Vargas – “Forţa Destinului”, Sharpless – “Madama Butterfly”, Suleiman – “Suleiman magnificul” ş.a.