CAVALLERIA RUSTICANA / PAIAȚE

P. Mascagni / R. Leoncavallo
Operă

Duminică, 28 octombrie 2018 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

“Cavalleria rusticana” (Cavaleria rusticană), operă într-un act, a fost premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano în anul 1890. Unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifică prezența sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspirația cu care compozitorul a găsit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor și caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifică gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio altă creație a lui Pietro Mascagni. Premiera operei a avut loc la „Teatro Costanzi“ din Roma, în ziua de 17 mai 1890.

“Paiațe” (în italiană: Pagliacci) este o operă în 2 acte compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrările care figurează în repertoriul permanent al teatrelor lirice. Premiera operei a avut loc la „Teatro Dal Verme” din Milano la data de 21 mai 1892. Acțiunea se petrece în satul Montalto din Calabria (sudul Italiei), la 15 august 1865.

Regia artistică SANDRA RĂSVANA-CERNAT
Scenografia NATALIA KORNILOVA

Conducerea muzicală VLADIMIR LUNGU

Solişti ”CAVALLERIA RUSTICANA”
BURÇIN SAVIGNE Turcia, DORU IFTENE debut, CRISTIAN CARAGEA debut
LUCIA MIHALACHE, GABRIELA DOBRE

Solişti ”PAIAȚE”
NICOLETA ARDELEAN, AYDIN UŞTUK Turcia, CENGIZ SAYIN Turcia
MARIUS EFTIMIE debut, DORU IFTENE

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Licenţiat al Universităţii de Arte “G.Enescu” din Iaşi, în prezent solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” Constanţa. S-a specializat sub îndrumarea maeştrilor George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. Repertoriul său cuprinde numeroase roluri principale: Alfredo – “Traviata”, Edgardo – “Lucia di Lammermoor”, Nemerino – “Elixirul Dragostei”, Eisenstein – “Liliacul”, Danilo – “Văduva Veselă”, Don Ottavio – “Don Giovanni”, Tamino – “Flautul Fermecat”, Ducele de Urbino – “O noapte la Veneţia”, ş.a. A efectuat numeroase turnee în străinate: Elveţia, Germania, Olanda, Spania, Belgia, Austria, Norvegia şi Israel.
Născut în 1983, a studiat la Facultatea de Muzică Bizantină din cadrul Universităţii “Ovidius” Constanţa, finalizându-și studiile cu un master în studii biblice şi sistematice. De asemenea, este doctorand al Şcolii Doctorale de Teologie din cadrul Universităţii “Ovidius”- Constanța. A fost membru fondator şi solist al Coralei bărbăteşti “Armonia” din anul 2001 până în anul 2010. În perioada 2011-2016, a urmat cursurile avansate de canto cu maestrul Vincenzo Spatola în Madrid – Spania, în această perioadă activând ca solist şi corist în “Corala Polifónica de Ciudad Real” – Spania. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte în: Turcia, Spania, Israel, Germania, Elveţia, Italia, Franţa, Portugalia, Bulgaria, Irlanda. Începând cu anul 2016, face parte din corul Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, unde s-a remarcat ca bariton, ulterior debutând în roluri solistice precum: Figaro – “Nunta lui Figaro”, Enrico – “Lucia di Lammermoor”, Alfio – “Cavalleria Rusticana”, Silvio – “Paiaţe”, Monterone – “Rigoletto”, Mandarino – “Turandot”, Silvano – “Bal Mascat”, Yamadori – “Madama Butterfly”, Morales – “Carmen”.
Conferențiar Universitar al Facultății de Arte a Universității “Ovidius” din Constanța, soprana Nicoleta Ardelean a desfășurat și desfășoară o bogată activitate artistică – solistică cuprinzând atât scenele naționale, cât mai ales pe cele internaționale. Licențiată a Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj, Nicoleta Ardelean a făcut studii masterale și doctorale preocupată fiind atât de pregătirea profesională, cât și cea pedagogică. Este laureată a Concursurilor Naționale și Internaționale de Interpretare Vocală “Sabin Drăgoi” (1999), “Hariclea Darclée” (1999), “Nicolae Bretan”, Bilbao – Spania și a Fundației Europene pentru Cultură de pe lângă Parlamentul European (2001). Cariera solistică a sopranei Nicoleta Ardelean a debutat pe scena constănțeană (2000 – 2004) și s-a desfășurat în paralel pe multiplele și apreciatele scene naționale: Cluj, București, Iași, Timișoara, Craiova, etc., cât și cele internaționale: Franța – Operele din Marseille, Toulon, Strassbourg, Belgia – Liege, Italia – La Scala – Milano, Canada, Israel – Traviata (în regia lui Franco Zefirelli), Finlanda, Chile, Elveția, ș.a. Repertoriul său însumează peste 20 de roluri principale aparținând compozitorilor naționali și internaționali, cât și un număr impresionant de lieduri și lucrări vocal-simfonice.
Licenţiat al Facultăţii de Arte – Constanţa – specializarea Canto, la clasa prof. Ioan Ardelean şi a Masteratului în “Arta spectacolului liric” la clasa prof. Lucia Cicoară Drăgan. A participat la cursuri de specializare cu: George Emil Crasnaru, Maria Slătinaru Nistor şi Ionel Pantea. Laureat la Concursurile: “Hariclea Darclée” – Brăila (2000 și 2001), “George Georgescu” – Tulcea (2001). Susţine o bogată activitate artistică concretizată prin numeroase recitaluri în Constanţa, Brăila şi Galaţi. A efectuat turnee artistice în străinătate cu opera constănţeană, cât şi cu Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi. În prezent este solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” pe scena căruia a interpretat roluri principale în: ”Boema”, ”Tosca”, ”Turandot”, ”Madama Butterfly”, ”Liliacul”, ”Nunta lui Figaro”, ”Rigoletto”, ”Traviata”, ”Bal mascat”, ”Otello”, ”Trubadurul”, ”Văduva Veselă”, ”Forţa Destinului”

 

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu