Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

Spărgătorul de nuci (Piotr Ilici Ceaikovski)

Spărgătorul de nuci este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski (opus 71) pe un libret de Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor.

Regia şi coregrafia: Gheorghi Kovtun – Artist emerit al Federaţiei Ruse

Scenografia: Natalia Kornilova

Asistent coregrafie: Monica Cherecheş

Tabloul I

În casa domnului Stahlbaut domneşte forfoteala dinaintea sărbătorii de Crăciun. Recent, Marie a primit cadou o carte minunată, “Spărgătorul de nuci”. Marie este încântată de cartea citită. Ea îi roagă pe părinţii săi să se joace cu ea. Aceştia sunt de acord , dar obosesc repede.

   Tabloul II

Afară este iarnă. Domneşte atmosfera sărbătorească a Crăciunului. La patinoar s-a adunat multă lume: copii şi părinţi patinează veseli. Pe neaşteptate, pe patinoar apare Drosselmayer, directorul teatrului de păpuşi şi unchiul Mariei. El a adus cadouri câteva păpuşi deosebite şi înfrumuseţează astfel sărbătoarea. Copiii sunt bucuroşi, dar cunoscându-l pe Drosselmayer îi cer un cadou special de Crăciun. Acesta este de acord să le arate un spectacol pregătit pentru sărbătoarea de Crăciun. Este povestea unui mic Prinţ, care din cauza nepăsării sale, este transformat într-un “Spărgător de nuci”. Cortina se ridică…povestea începe.

   Tabloul III

Familia Stahlbaum şi neastâmpărata Marie aşteaptă oaspeţii de Crăciun. Si iată, casa se umple de musafiri. Copiii se bucură de cadouri, adulţii discută cuviincios. În acest moment apare Drosselmayer – unchiul Mariei. Fetiţa se aruncă în braţele lui, încep să se hârjonească, iar apoi îl roagă să îi arate cadoul pe care i l-a pregătit. Drosselmayer dispare pentru o clipă, şi apare cu o păpuşă ciudată, un “Spărgător de nuci”. Marie este foarte încântată – aceasta este păpuşa despre care tocmai a citit în carte. Drosselmayer întorce resortul păpuşii, şi Spărgătorul de nuci începe să spargă nuci, bucurând copiii. Cu toţii se uită la păpuşa mecanică. Unchiul este mândru de cadoul său, şi le mai arată copiilor că Spărgătorul de nuci poate şi dansa.  În timpul dansului, resortul se opreşte şi păpuşa se prăbuşeşte pe podea. Musafirii sunt dezamăgiţi şi se împrăştie prin casă. Marie rămâne cu păpuşa încercând să o ridice. Apare unchiul Drosselmayer care o ajută să întoarcă din nou resortul, şi păpuşa începe vesel să danseze. Dar din nou resortul se opreşte şi păpuşa cade. Marie este îngrijorată, însă unchiul îi spune că Spărgătorul de nuci este doar o păpuşa. Acum ea trebuie să meargă la culcare.

Musafirii se retrag. Din teatru apare regele şoarecilor – duşmanul Spărgătorului de nuci. Marie este speriată, dar unchiul Drosselmayer îi spune fetiţei că a visat. Văzând puternica atracţie a Mariei faţă de Spărgătorul de nuci, Drosselmayer dă viaţă poveştii. Casa se transformă într-un brad de Crăciun plin cu jucării însufleţite. Asupra jucăriilor năvăleşte o armată de şoareci în frunte cu regele lor.

Tabloul IV

Începe bătălia. Spărgătorul de nuci conduce armata de păpuşi. El se luptă vitejeşte cu duşmanul, dar forţele sunt inegale. Văzând că foarte mulţi şoareci s-au năpustit asupra Spărgătorului de nuci, Marie îşi scoate pantoful şi îl aruncă în Regele Şoarecilor. Acesta cade. Şoarecii îşi iau regele rănit şi dispar. Marie este dezorientată. Unchiul Drosselmayer ridică păpuşa, o trece pe sub pelerină şi îi dă viaţă. În locul urâtului Spărgător de nuci, se iveşte un Prinţ din basme. Prinţul îi mulţumeşte Mariei pentru ajutorul ei neaşteptat şi o invită în Tara Basmelor.

Intră  în scenă Zâna bună şi le face cadou Mariei şi Spărgătorului de nuci haine din poveşti…începe să ningă. Dansul fulgilor de nea îi duce pe fericita Marie şi pe Prinţ în mult dorita Ţară a Poveştilor.

Tabloul V

Marie şi Prinţul se reîntâlnesc cu Zâna cea bună şi cu suita sa. Azi, în cinstea lor se va da un bal. Dar până atunci ei pot vizita împrejurimile şi pot face cunoştinţă cu locuitorii Tării Poveştilor. Numai că Regele cel rău al şoarecilor nu îl lasă în pace pe Spărgătorul de nuci. Înfrânt în prima bătălie, acesta vrea să se răzbune. Într-o luptă corectă în faţa tuturor locuitorilor Ţării Poveştilor, Spărgătorul de nuci îl învinge Regele Şoarecilor. Locuitorii sunt fericiţi şi începe o sărbătoare în cinstea învingătorului.

Drosselmayer şi Zâna bună încing un dans vesel. Florile roz ale valsului îi ridică pe Marie şi pe Prinţ; aceştia dansează fericiţi, nemaivăzând nimic în jurul lor…

Drosselmayer înţelege că visul trebuie să se sfârşească. Ţara Poveştilor se transformă în camera de acasă. Părinţii o găsesc pe Marie dormind alături de Spărgătorul de nuci. Fetiţa nu vrea să se despartă de păpuşă. Părinţii încearcă să o ducă pe Marie cu forţa la culcare, dar ea scapă din mâinile lor şi fugecătre Spărgătorul de nuci. Unchiul Drosselmayer le lasă timp să îşi ia rămas bun…

Astfel, Marie îşi ia rămas bun de la copilărie…

Articole recente