Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

O noapte furtunoasă (Paul Constantinescu)

O noapte furtunoasă este o comedie muzicală în două acte de Paul Constantinescu după piesa omonimă a lui Ion Luca Caragiale.


Din discuţia dintre jupân Dumitrache (cherestegiu din Bucureşti şi căpitan în garda civică) şi prietenul său poliţaiul Nae Ipingescu aflăm cum, cu o seară înainte, la grădina „Iunion”, liniştea onorabilului cetăţean Dumitrache şi a familiei sale- alcătuită din soţia sa Veta şi sora acesteia, Ziţa- a fost tulburată de privirile insistente ale unui individ suspect. Chiriac, omul de încredere al jupânului, vine să-i reamintească că la noapte “e de rond”. Spiridon, băiat de “procopseală” şi slugă în casa aceluiaşi Dumitrache, îi aduce stăpânului său gazeta, sabia şi centironul. Dumitrache şi Ipingescu citesc încântaţi un articol semnat R. Vent., dar sunt deranjaţi de vociferările Ziţei, care se ceartă cu fostul ei soţ. Dumitrache şi Ipingescu sar în ajutorul femeii, în timp ce Spiridon, privind scena de la fereastră, se plânge de viaţa grea pe care o duce la stăpân. Atunci când Ziţa intră în odaie, Spiridon îi dă biletul trimis de către adoratul ei. Prin acelaşi curier, Ziţa îi trimite vorbă iubitului că îl va aştepta la ea acasă, în noaptea aceea. Apoi Ziţa o roagă pe Veta să intervină pe lângă soţul ei ca să meargă din nou cu toţii la grădina „Iunion”. Veta nici nu vrrea să audă de „Iunion” : e amărâtă din cauza lui Chiriac care, aflând cele petrecute cu o seară înainte la grădină, îi făcuse o furtunoasă scenă de gelozie. Curând, însă, acesta revine, dornic de împăcare. Convins de către Veta că la „Iunion” nu s-a întâmplat de fapt nimic, el îşi îmbrăţişează din nou iubita.

Este ora 11 noaptea. Chiriac şi Veta sunt tot îmbrăţişaţi. După ce-şi fac alte jurăminte, Chiriac pleacă, iar Veta, în semiobscuritate, se pregăteşte de culcare, fredonând pentru sine o romanţă. Confundând casele din cauza tăbliţei cu numărul inversat, R. Vent. Ajunge, din greşeală, în camera vetei şi nu în cea a Ziţei. Veta îşi dă seama de erorea junelui, însă e prea târziu: tânărul a fost zărit pe fereastră de către Dumitrache, care îi trezeşte pe cei din casă cu ţipetele sale disperate. Rică abia mai are timp să sară pe fereastră. Chiriac şi jupânul se avântă în urmărirea bagabontului. Soseşte Ziţa care, disperată, se teme pentru viaţa iubitului ei. Acesta este prins, dar lucrurile se lămuresc repede, mai cu seamă când Dumitrache descoperă în persoana tânărului care se află în faţa sa pe combativul semnatar al articolului citit în gazetă cu puţin timp înainte. El acceptă mulţumit căsătoria Ziţei cu R.Vent. Pe deplin liniştit, jupân Dumitrache constată că “onoarea sa de familist” a fost “reperată”.

Articole recente