Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

Nunta lui Figaro (Wolfgang Amadeus Mozart)

Nunta lui Figaro (conform titlului original Le nozze di Figaro, înregistrată K 492 în catalogul operelor lui Mozart) este o operă a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat și bazat pe comedia lui Pierre Caron de Beaumarchais La folle journée ou Le mariage de Figaro.
Premiera absolută a operei a avut loc la 1 mai 1786, la „Burgtheater” din Viena.


Contele i-a oferit lui Figaro şi Suzannei o cameră în vecinătatea propriului său apartament, spre nemulţumirea lui Figaro. Pajul Cherubino o imploră pe Suzanna să intervină pe lângă Contesă pentru a obţine iertarea Contelui, care îl surprinsese făcându-i curte fiicei grădinarului. Cherubino ascultă fără voie declaraţiile galante făcute de Conte Suzannei. Intră Basilio, maestrul de muzică al Contesei, şi după câteva momente atât Contele cât şi Cherubino ies din ascunzători, spre stupoarea intrigantului Basilio şi disperarea Suzannei. Furios, Contele îl pedepseşte pe Cherubino pentru greşelile şi indiscreţia sa, trimiţându-l ofiţer în regimentul său. Figaro şi Suzanna îi cer binecuvântarea. Marcellina şi Bartolo vor însă ca, în contul banilor datoraţi mai de demult, Figaro să-şi respecte promisiunea de a se căsători cu Marcellina, dar se descoperă că erau de fapt părinţii lui Figaro, răpit în copilărie dintr-un castel.

Contesa îşi plânge soarta de a fi neglijată de infidelul soţ. Ea pune la cale o farsă, schimbându-şi rochia cu cea a Suzannei. Veşnic îndrăgostit, Cherubino îi cântă Contesei canzoneta compusă special. Când Contele bate la uşă, Cherubino se ascunde în budoar, Contesa îi trezeşte bănuieli soţului care o obligă să iasă împreună din cameră. Cherubino sare pe fereastră, Suzanna îi ia locul, Contele o găseşte acolo şi este nevoit să-i ceară iertare pentru bănuială.
În grădină, Figaro descoperă biletul trimis de Conte Suzannei şi este convins de infidelitatea acesteia. Suzanna apare îmbrăcată în rochia Contesei, iar Cherubino îi face curte Contesei, crezând că este Suzanna, Contele îi descoperă şi, victorios, o cheamă în pavilion pentru a-i arăta ‚vinovaţii’. Figaro recunoaşte vocea Suzannei, dar continuă jocul, astfel încât Contele se retrage cu presupusa Suzanna, iar el se preface că o curtează pe Contesă. Contele cheamă oamenii din castel pentru a o demasca pe infidelă, dar constată cu stupoare întreaga farsă, şi îi cere iertare soţiei. Căsătoria lui Figaro cu Suzanna poate avea loc, în sfârşit, spre bucuria tuturor.

Articole recente