Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

Mam’zelle Nitouche (Florimond Ronger-Hervé)

 

Mam’zelle Nitouche este o operetă în două acte compusă de Florimond Ronger-Hervé pe baza libretului scris de Henri Meilhac și Albert Millaud.


Tabloul 1
Tânărul Celestin duce o dublă existenţă: la mânăstire ocupă postul de organist și maestru de muzică, iar seara, după ce-si termină serviciul, merge discret la teatru unde, sub numele de Floridor, repetă opereta sa “Babet și Cadet”. Colonelul Alfred Chateau – Gibus, fratele Maicii superioare a mânăstirii îi face o vizită acesteia, propunându-i să o mărite pe Denise de Flaviny, cea mai bună elevă a pensionului cu un locotenent din regimentul său, Fernand de Champlâtreux. În urma acestei căsătorii mânăstirea va primi o importantă donatie. Denise, care iubeste în taină teatrul, descoperă că Celestin este de fapt autor de operetă și doreste din tot sufletul să participe și ea la premieră. Tânărul locotenent Champlâtreux, nu prea încântat de o căsătorie silită, vine să o cunoască pe Denise, dar i se îngăduie doar să-i vorbească fără să o vadă. Celestin este înstiintat de Maica superioară că trebuie să o conducă pe Denise chiar în seara premierei operetei sale la Paris, la părintii ei care au chemat-o urgent. Denise rezolvă imediat încurcătura, propunându-i “maestrului de muzică” să plece cu trenul următor la Paris, ca să poată asista și ea la premieră.

Tabloul 2
În culisele teatrului Pontarcy, artistii, directorul trupei și regizorul de culise sunt emotionati, cum este și firesc în seara premierei. Corinne, interpreta principală și vedeta trupei, extrem de capricioasă, datorită unor scene de gelozie, pleacă cu colonelul Chateaux Gibus după primul act, spre disperarea directorului. Dar Denise, care învătase în secret opereta pe dinafară salvează situatia, interpretând ea rolul principal. În culise îl cunoaste pe tânărul locotenent Champlâtreux, nestiind că acesta îi fusese destinat ca sot, înainte de a pleca din mănăstire. După terminarea premierei care s-a încheiat cu mare succes datorită Denisei, Floridor doreste să ajungă cu ea cât mai repede la Paris. Sar amândoi pe una din ferestrele teatrului, dar îi prinde o patrulă și îi arestează, luându-i drept hoti.


Tabloul 3
În curtea regimentului, Floridor și Denise sunt adusi de un soldat și luati în primire de caporalul Loriot, cu intentia de a fi arestati ca niste delicventi. Ofiterii din regiment, care au asistat la premiera operetei lui Floridor, au surpriza de a o reîntâlni pe “tânăra artistă” și pe autor. Cu totii doresc să bea o cupă cu sampanie, sărbătorind încă o dată succesul premierei, spre disperarea lui Floridor care are misiunea de a o duce pe Denise la Paris. În timpul acestei sărbătoriri apare locotenentul Champlâtreux. Este stupefiat în momentul în care o regăseste tocmai în curtea regimentului pe cea de care s-a îndrăgostit cu o seară înainte la teatrul “Pontarcy”. La sosirea Colonelului, Denise și Floridor trebuie ascunsi și deghizati în soldati. Încercând să facă fată situatiei, Denise îmbrăcată în recrut, cântă un cuplet militar. Datorită lui Champlâtreux și Loriot, cei doi reusesc să fugă din regiment, fără să li se descopere adevărata identitate.

Tabloul 4
Pierzând toate trenurile spre Paris, Floridor și Denise se reîntorc la mânăstire inventând Maicii superioare o poveste din care a reiesit clar că Denise nu vrea să se mai mărite cu cel pe care i l-a ales familia. Colonelul Chateaux Gibus revine și el la mânăstire anuntându-si sora că nici locotenentul Champlâtreux nu vrea să se mai însoare, deoarece si-a permis să se îndrăgostească de o actrită. Astfel Denise află că tânărul locotenent e cel cu care ar fi trebuit să se căsătorească de la început. Spre surpriza tuturor apare Louis de Flavigny, tatăl Denisei. Acesta a aflat că Champlâtreux nu e un ofiter atât de “neprihănit” și interzice căsătoria lui cu Denise. Dar situatia se lămureste atunci când cei doi tineri se revăd la mânăstire. Îsi mărturisesc dragostea în ciuda protestelor domnului Louis de Flavigny, și mai mult decât atât, Denise se decide să devină actrită, împlinindu-si astfel visul.

Articole recente