Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

FRUMOASA ŞI BESTIA

Premiera TNOB „Oleg Danovski” – 10 iunie 2018

Muzica  P.I. Ceaikovski

Regia,  Coregrafia şi Light-design HORAŢIU CHERECHEŞ

Scenografia NATALIA KORNILOVA

Asistent coregrafie MONICA CHERECHEŞ

Asistent regie  NICOLETA ONAŞ

 

Prolog

Într-un ţinut îndepărtat, trăia un Prinţ într-un castel somptuos. Deşi avea tot ce îşi dorea, era răsfăţat, rău şi egoist. Îi plăcea să organizeze baluri, în cadrul cărora îşi etala calităţile de dansator, iar supuşii săi îşi arătau aprecierea prin nenumărate daruri. Cu ocazia uneia din aceste serate, Prinţul primeşte cadou un trandafir din partea Zânei bune, care-l veghează. Dezamăgit de simplitatea darului ei, Prinţul îl refuză.

Dându-şi seama că în inima lui nu există niciun strop de iubire, Zâna îl transformă într-o Bestie hidoasă şi îl leagă cu o vrajă puternică. Trandafirul pe care i-l oferise avea să rămână înflorit până când Prinţul va fi învăţat să iubească şi să câştige dragostea cuiva, înainte să-i cadă ultima petală. Abia atunci vraja urma să se rupă, altminteri Prinţul ar fi fost condamnat să rămână pentru totdeauna o Bestie. Disperat din cauza înfăţişării sale respingătoare de-acum, Bestia se ascunde în turnul palatului.

 

ACTUL I

Tabloul I

Negustorul Maurice îşi pierduse averea într-o furtună pe mare, care scufundase toată flota sa de nave comerciale, astfel că el şi familia sa trăiau într-o fermă de la marginea oraşului. Belle, fiica cea mică, îi arată rodul muncii sale: trandafirii pe care îi plantase, îi îngrijise şi îi aducea la târg, să-i vândă pentru a câştiga ceva bani. În timp ce tatăl încearcă să o înveselească, apar Surorile acesteia, care îşi bat joc de florile ei.

Tabloul II

La piaţă, Surorile lui Belle, mofturoase şi pline de ifose, aduc critici produselor vândute de negustori. Tânărul Gascon, cel mai curtat vânător din ţinut, îşi face apariţia însoţit de prietenul sau Grujon, stârnind admiraţia celor de faţă. Belle îşi vinde trandafirii, în timp ce Maurice primeşte vestea că una din navele sale comerciale a ajuns în port, după ce a scăpat din furtună.

Gascon, auzind acestea, încearcă să o seducă pe Belle pentru a pune mâna pe averea tatălui ei, dar este respins. Tatăl îşi întreabă fiicele ce cadouri îşi doresc la întoarcerea sa acasă. În timp ce Surorile cer rochii scumpe şi podoabe, Belle îi spune că îşi doreşte doar un trandafir. Fericit, tatăl pleacă spre port pentru a-şi revendica drepturile.

Tabloul III

Ajuns la căpitănia portului, Maurice află că vasul său a fost confiscat împreună cu toată marfa din cauza datoriilor acumulate. În timpul întoarcerii spre casă, se rătăceşte din cauza unei furtuni şi ajunge înaintea unui palat.

Tabloul IV

Poarta fiind descuiată, Maurice intră pentru a cere găzduire şi găsește mese încărcate cu mâncare și băutură. Se înfruptă din toate bunătăţile, apoi vede un trandafir mare şi frumos şi îşi aduce aminte că Belle îşi dorea unul.

Deodată apare Bestia, care îi reproşează că i-a furat cel mai prețios lucru din palat şi că pentru aceasta trebuie sa moară. Maurice îl roagă să fie cruţat, spunând că luase trandafirul drept cadou pentru fiica sa cea mică. Bestia îi propune un târg: îl va elibera şi-i va da bogății, bijuterii și haine frumoase pentru fiicele sale, cu condiţia ca mezina să revină în locul lui la palat. Deşi întristat, tatăl acceptă şi, încărcat de daruri, pleacă spre casă.

Tabloul V

Pe drum, Maurice se gândeşte la sacrificiul pe care este nevoit sa îl facă pentru familia sa – acela de a o trimite în locul său pe Belle.

Tabloul VI

La sosirea acasă, cele două fiice mai mari se bucură de cadourile primite. Întrebat de Belle de unde provin acestea, tatăl îi spune tot adevărul. Pentru binele familiei sale, Belle este de acord să meargă în locul lui.

Tabloul VII

Tristă, dar cu gândul la cei dragi, Belle se îndreaptă către palatul Bestiei.

Tabloul VIII

Obosită, Belle este întâmpinată de cavaleri în armuri de oţel, care o conduc spre un iatac unde să se odihnească. Belle visează un Prinţ frumos şi un altul cu chip de bestie. În timp ce Belle doarme, Bestia coboară din turnul palatului şi, văzând-o, se îndrăgosteşte pe loc de ea. Când se trezeşte, Belle crede că Bestia îl ţine captiv pe Prinţul din visul său şi începe să îl caute. Sperând că astfel va scăpa de blestem, Bestia îi propune să se căsătorească cu el. Înspăimântată de înfăţişarea acestuia, Belle refuză categoric şi fuge către casă. Rămas singur, Bestia îşi plânge soarta.

 

Actul II                                                               

Tabloul I

Prin desişurile pădurii, în drumul spre casă, Belle este atacată de o haită de lupi, dar este salvată de către Bestie, care o aduce înapoi la palat.

Tabloul II

Ca oaspete, Belle trăiește o viață de lux. Într-o bună seară, Bestia o invită să ia masa cu el. În timpul supeului, Bestia îi mărturiseşte dragostea sa şi disperarea cauzată de înfăţişarea sa. În spatele acesteia, Belle descoperă treptat un suflet cald şi delicat, pentru care începe să simtă aceleaşi sentimente de dragoste. Dorul de tatăl său o face însă să îi ceară să o lase să plece acasă pentru a-şi revedea familia. Bestia acceptă, cu condiţia să se întoarcă la el cât mai curând, altfel el va muri de dor. Alături de cadourile pentru Surorile ei, Bestia îi oferă o oglindă fermecată, care îi va permite să îl vadă oridecâteori va dori.

Rămas singur, Bestia încearcă să oprească timpul în loc, dar petalele trandafirului cad una după alta…

Tabloul III

În piaţa satului, petrecerea animată de Gascon şi Grujon este în toi. Surorile lui Belle încearcă pe rând să-l convingă pe Gascon să le ia de soţie, dar acesta refuză pentru că este îndrăgostit de sora lor cea mică.

Încărcată de darurile primite de la Bestie, Belle ajunge acasă şi le spune tuturor că a venit doar pentru o zi. Profitând de ocazie, Gascon încearcă din nou să ceară mâna frumoasei fete. Belle le arată în oglinda fermecată Bestia, mărturisind că este îndragostită de acesta. Gelos, Gascon incită pe toată lumea să-l urmeze la palat pentru a-l ucide.

Tabloul IV

Prin negura pădurii, însoţit de săteni, Gascon porneşte să ucidă Bestia.

Tabloul V

Întâmpinaţi de cavalerii în armuri de oţel şi de slujitorii palatului, după o luptă acerbă sătenii sunt puşi pe fugă. Rămas singur, ascuns într-un colţ întunecat, Gascon trage cu arcul o săgeată care străpunge Bestia. Cu ultimele forţe, Bestia îl târăşte pe Gascon în turn, de unde îl aruncă.

Revenind la palat, Belle ia în braţe Bestia muribundă şi îi mărturiseşte dragostea pe care i-o poartă. Deodată, vraja se rupe şi Bestia se transformă în Prinţul din vis. Fericiţi, Belle şi Prinţul îşi împărtăşesc dragostea.

Epilog

În fastuosul palat, invitaţi de seamă sărbătoresc căsătoria Prinţului cu Belle, de acum Rege şi Regină. „Regele dansează!”

            

 

         

Articole recente