TRAVIATA

de G. Verdi

Operă în 3 acte

Sâmbătă, 18 noiembrie 2017 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

Traviata (în italiană La traviata) este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi pe libretul în limba italiană al lui Francesco Maria Piave. La baza operei stă romanul lui Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii.
Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes.

Traviata a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846) (născută în satul Nonant, nu departe de orașul Bayeux din Franța), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani devenise deja o cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește „traviata”). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase. Legătura lor au continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, La Traviata, cu singura diferență că în operă, personajul feminin apare sub numele de „Violetta Valery”.

Regia artistică ANGHEL I. ARBORE

Scenografia CĂTĂLIN I. ARBORE

Conducerea muzicală ROBERTO BUFFO Argentina

Soliști NICOLETA ARDELEAN, ALFREDO PASCU  București, IOAN ARDELEAN, STELA SÎRBU, ANDREI BĂICAN, BOGDAN OCHEȘEL, IULIAN BRATU, LAURENȚIU SEVERIN, IONELA DUMA, ADRIAN BĂDILĂ

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Pianist şi dirijor argentinian, Roberto Buffo este licenţiat al Conservatorului de Muzică din provincia Tucuman – Argentina. Şi-a definitivat studiile în SUA obţinând diploma în pian şi muzică de cameră la Universitatea din Conneticut. Au urmat două masterate în muzică (pian şi dirijat) la Universitatea din Kansas şi două doctorate în muzică (pian, dirijat cor şi orchestră) la Universitatea Minnesota. A participat la cursuri de specialitate cu: Ralph Votapek, Abbey Simon, John Perry, Simon Rowland-Jones şi Günther Schüller. A fost director artistic al Orchestrei Simfonice Tucuman şi al Orchestrei Simfonice Chaco, Argentina. Ca pianist, a susţinut recitaluri şi concerte împreună cu orchestre renumite din SUA, Canada, Franţa, Brazilia, Paraguay şi Orientul Mijlociu. Este membru al unui trio argentinian, împreună cu Guillaume Barli şi Arthur Lamarre, muzicieni ai Orchestrei “Garde Républicaine” din Paris. În anul 2009 a fost distins cu Premiul “Iris Marga” în Argentina, pentru întreaga sa activitate culturală.

Conferențiar Universitar al Facultății de Arte a Universității “Ovidius” din Constanța, soprana Nicoleta Ardelean a desfășurat și desfășoară  o bogată activitate artistică – solistică cuprinzând atât scenele naționale, cât mai ales pe cele internaționale. Licențiată  a Academiei de Muzică “Gh. Dima” din Cluj, Nicoleta Ardelean a făcut studii masterale și doctorale preocupată fiind atât de pregătirea profesională cât și cea pedagogică. Este laureată a Concursurilor Naționale și Internaționale de Interpretare Vocală “Sabin Drăgoi” (1999), “Hariclea Darclee” (1999), “Nicolae Bretan” , Bilbao – Spania și a Fundației Europene pentru Cultură de pe lângă Parlamentul European (2001). Cariera solistică a sopranei Nicoleta Ardelean a debutat pe scena constănțeană (2000 – 2004) și s-a desfășurat în paralel pe multiplele și apreciatele scene naționale: Cluj, București, Iași, Timișoara, Craiova, etc. cât și pe cele internaționale: Franța – Operele din Marseille, Toulon, Strassbourg; Belgia – Liege, Italia – La Scala – Milano, Canada, Israel – Traviata (în regia lui  Franco Zefirelli), Finlanda, Chile, Elvetia, ș.a. Repertoriul său însumează peste 20 de roluri principale aparținând compozitorilor naționali și internaționali, cât și un număr impresionant de lieduri și lucrări vocal-simfonice.

Prim solist al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian” Bucureşti, Alfredo Pascu a colaborat cu majoritatea scenelor de operă şi operetă din ţară dar şi din străinătate: SUA, Italia, Germania, Spania, Olanda, Rusia, Quatar, Egipt, Israel, etc. Calităţile sale actoriceşti au fost remarcate atât de Franco Zefirelli, care l-a distribuit în filmul său “Callas forever”, cât şi de regizorul Radu Gabrea, care l-a cooptat în piesa de teatru “Master Class” de T. Mc. Nally. Este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, clasa prof. Dan Iordăchescu şi Ionel Voineag, iar în 2003 a primit Bursa de studii ”CEE Musiktheater” Viena – Austria. Este laureat al concursurilor “Hariclea Darclee” şi “Traian Grozavescu”; deţine Premiul “Forumului Muzical” şi Premiul “VIP” pentru cel mai bun solist al anului 2009 şi a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofiţer acordat de Preşedenţia României în anul 2004.

Conferențiar universitar la Facultatea de Arte a Universității Ovidius din orașul nostru,  baritonul Ioan Ardelean este absolvent a Academiei de Muzică G.Dima din Cluj-Napoca, clasa prof. univ. Alexandru Fărcaș. Și-a continuat studiile în Germania, la Academia de Muzică R. Strauss din München, pentru ca în 2011 să-și susțină doctoratul la Universitatea de Arte G.Enescu din Iași. Este laureat (Mențiune, ediția 1996 și Premiul I, 1998) al Concursului de Canto Nicolae Bretan, Cluj-Napoca. Premiul Special la Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclee, Brăila 1999. Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare Sabin Drăgoi, Timișoara 2000. A urmat cursuri de Master Class cu maestrul Corneliu Murgu, 1999, Mariana Nicolesco, 1999, Giorgio Zancanaro (Italia), 2002, iar din anul 2006 face pregătire permanentă cu maestrul George Crăsnaru. Pe scena Operei tomitane a interpretat mai multe roluri de primă mărime în opere precum: Traviata, Paiaţe, Bal Mascat, Nunta lui Figaro, Don Giovanni, Elixirul Dragostei, Lucia di Lammermoor, Boema, Madama Butterfly, Liliacul. A participat la diferite turnee în Olanda, Belgia și Germania. În țară, baritonul Ioan Ardelean  a putut fi ascultat și apreciat pe scenele teatrelor de operă și Filarmonicilor din Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Târgu-Mureș, Iași, Oradea și Satu Mare, unde a susținut numeroase concerte și spectacole, precum și la sala ”Mihail Jora” a Radioului Național.

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu