SPĂRGĂTORUL DE NUCI

de P.I. Ceaikovski

Balet în 2 acte

Duminică, 5 Noiembrie 2017 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

Spărgătorul de nuci este un balet de Piotr Ilici Ceaikovski (opus 71) pe un libret de Marius Petipa, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E. T. A. Hoffmann – Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor.

Coregrafia GHEORGHI KOVTUN

Scenografia NATALIA KORNILOVA

Asistent coregrafie MONICA CHERECHEȘ

Soliști SHIGEYUKI KONDO debut, MIZUKI KUBOTA, MAYU TAKAHSHI, HORAȚIU CHERECHEȘ, ADRIAN MIHAIU, SAYAKA TANNO, ȘTEFAN RĂUȚ

Născut în Japonia, este absolvent al Şcolii de Dans din cadrul Conservatorului de Muzică Shenyang (China) în 2013 şi al Conservatorului Naţional de Dans din Lisabona (Portugalia) în 2015, unde i-a avut ca profesori pe: Mikhail Zavialov, Catarina Moreira, Cristina Pereirs, Huan Yan, Ranqiu Zhang, Kana Okutani, Chie Imamura, Yoshimi Yo. Laureat al mai multor concursuri, printre care: Premiul al III lea la ”Tanzolymp”,  finalist al “Beijing International Ballet Invitational for Dance School 2014” (China),  Semi finalist al Concursului “Arabesque” 2014 (Russia), Semi finalist al Concursului “Prix de Lausanne 2013” (Elveţia), ş.a. În perioada 2015 – 2016, a făcut parte din Compania de Balet “Tulsa Ballet II  (S.U.A.), unde a dansat în diverse spectacole, din care amintim: “”Symbiosis”, “Spărgătorul de nuci”, “The Taming of the Shrew”, “La Ventana”, etc. Din anul 2016, face parte din Corpul de Balet al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, unde, într-un timp destul de scurt, a reuşit să evolueze şi să interpreteze cu talent, roluri precum: “Prietenul Prinţului” din “Lacul Lebedelor”, “Basilio” din “Don Quijote”, “Mercuţio” şi “Bemvolio” din “Romeo şi Julieta”.

Născută în Japonia, a studiat în perioada 1998-2011 la “Mie Hatanaka Ballet Studio” şi a participat la stagii de balet: “English National Ballet School” (2008), “Academie de danse Princesse Grace Full” – tuition scholarship (2010), “Canada’s Royal Winnipeg Ballet School” (2011). Absolventă a “Pittsburgh Ballet Theatre School” în 2013, începe să danseze la Pittsburgh Ballet Theatre în spectacole ca: “Spărgătorul de nuci”, “Serenadă”, “Lacul Lebedelor”, “Don Quijote”, “Coppelia”. Din septembrie 2014 face parte din Corpul de Balet al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, debutând ca solistă în Dansul Grecesc din baletul “Cenuşăreasa”, adăugând ulterior repertoriului său,  primul rol prim-solistic – Marie – în baletul “Spărgătorul de nuci”.

Absolvent al Liceului de Coregrafie din Cluj-Napoca în 1988 şi licenţiat al Facultăţii “Gheorghe Dima” – Artele spectacolului – promoţia 2010, Horaţiu Cherecheş îşi începe cariera ca solist al Operei Naţionale Române apoi se îndreaptă către Opera din Nice, Franţa. În 1992 devine prim-solist al Teatrului de Balet “Oleg Danovski” unde evoluează cu un repertoriu impresionant cu care fascinează publicul atât din ţară cât şi din străinătate. Colaborează cu numeroase teatre ca balerin, dar şi ca profesor (Academia de Dans “Forza et Costanza” Brescia-Italia, Şcoala de dans “Pierre Tavernier” Atena-Grecia), creând mai apoi numere coregrafice din care amintim: Traversee; Îngeri; Eva; Interferenţe; Pasiuni; Inocenta; Wind. Ca şi coregraf, aduce primul balet neoclasic la TNOB “Oleg Danovski” Agon, urmând un mare balet clasic Cenuşăreasa. Alte spectacole pentru care semnează regia şi coregrafia sunt: L’heure d’or de Paris, Amor Caliente, Romeo şi Julieta, Crăiasa Zăpezii. Pentru întreaga sa activitate artistică a primit distincţia de Cavaler al Ordinului Meritul Cultural, categoria Arta spectacolului. În anul 2015, în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale,  a fost desemnat cu premiul pentru cel mai bun coregraf de balet clasic pentru spectacolul “Romeo şi Julieta”, iar în 2016, a primit premiul “Cel mai bun coregraf” pentru spectacolele “Enesciana” şi “Crăiasa Zăpezii”. În anul 2017 devine primul doctorand in regie coregrafică din România.

Absolvent al Liceului de Coregrafie “Floria Capsali” din Bucureşti, promoţia 2003. După o perioada în care a făcut parte din ansamblul Operei Naţionale Bucureşti şi mai apoi  al Teatrului Sârb din Novi Sad, este angajat la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, reuşind în scurt timp să acumuleze experienţă şi să promoveze ca solist. A interpretat cu pasiune roluri dificile precum: Bufonul – “Lacul lebedelor”, Pas-de-deux Prietenii, Hans – “Giselle”, Dans Chinez – “Spărgătorul de nuci”, Patru Cavaleri, Pas-de-deux Pasărea Albastră – “Frumoasa din pădurea adormită”, Corbul – “Crăiasa Zăpezii”, Prinţul – “Cenuşăreasa”, Romeo – “Romeo şi Julieta”. Alte spectacole din repertoriul său sunt: Agon, Arlechinada, Peer Gynt, L’heure d’or de Paris, Max şi Moritz, Amor Caliente. În anul 2009, împreună cu Irina Ganea Mihaiu, a obţinut Premiul pentru cel mai bun cuplu la Concursul Internaţional de Dans Clasic şi Contemporan  de la Sibiu, iar în anul 2013, în cadrul Galei Premiilor Operelor Naționale,  a fost desemnat cu “Premiul pentru cel mai bun solist de balet”.

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu