“MUZE LA PONTUL EUXIN”

În cadrul manifestărilor “Anului Ovidius”

Recital

Joi, 9 noiembrie 2017 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Două vieți dedicate scenei lirice constănțene

GABRIELA ȚIGĂNAȘU-POPESCU, IACOBINA VLAD

Muzică preclasică în recital

Soliști  ELENA ROTARI, STELA SÎRBU, LAURA EFTIMIE, SMARANDA DRĂGHICI, IONELA DUMA, MIHAELA IONESCU, LUCIA MIHALACHE

La harpă  CRISTINA MUNTEANU

La pian  ANDRADA ȘTEFAN

După absolvirea Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, Cluj, promoţia 1962, a fost repartizată ca solistă la Teatrul Muzical din Braşov, apoi, după alţi trei ani, la Teatrul Liric din Constanţa. Înalta educaţie muzicală primită de la maeştrii Gogu Simionescu, Ion Piso şi Lucia Stănescu, precum şi talentul său dublat de seriozitatea pregătirii permanente i-au asigurat bunul renume, respectul şi recunoaşterea ca artist liric. Rolurile susţinute în cei 25 de ani pe scena constănţeană şi pe cele de pe Litoralul românesc ne-au dat nouă, melomanilor, posibilitatea să îi apreciem calităţile vocale, timbrul special, expresivitatea interpretării, jocul scenic, prestanţa şi eleganţa în atitudine. A fost solistă în premierele Teatrului Liric: Madama Butterfly, Cavalleria Rusticana, Trubadurul, Carmen, Voievodul Ţiganilor, ş.a. Nu puţini au fost dirijorii sub bagheta cărora vocea sa a străpuns cu strălucire şi căldură: Jean Bobescu, Franklin Choset, Napoleone Anovazzi, Byron Colassis, Anatol Chisadji, Yulus Szarvady, Petre Zbârcea, Constantin Daminescu, Gheorghe Stanciu, Radu Ciorei.  Calitatea dumneaei de pedagog în arta interpretării vocale este o altă coordonată a vieţii sale muzicale, aflată în continuarea celei artistice. Cu aceeaşi ştiinţă şi prestanţă domnia sa a predat deopotrivă în mediul preuniversitar – Colegiul Naţional de Arte “Rigina Maria”, universitar – Departamentul de Arte al Universităţii Ovidius sau de amatori la Centrul Cultural Regional “Theodor Burada”. Pentru întreaga activitate, în anul 2007, Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” i-a înmânat distinsei soprane, o diplomă de excelenţă, iar în anul 2011, primeşte din partea revistei VIP, diploma de onoare pentru contribuţia avută la dezvoltarea artelor spectacolului muzical.

 

A studiat canto la conservatorul “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, cu prof. Elena Saghin, Elena bădescu şi Constantin Stroescu. A fost solistă a Radiodifuziunii Bucureşti (1950 – 1960) şi a făcut parte din Ansamblul Casei Centrale a Armatei Bucureşti (1955 – 1960). A fost solistă şi Director al Ansamblului de Cântece şi Dansuri din Baia Mare (1960 – 1963), apoi solistă a Teatrului Liric Constanţa până la ieşirea la pensie. De-a lungul carierei, a abordat cu dragoste rolurile de subretă din toate operele prezente în repertoriul teatrului şi a cântat cu aceeaşi plăcere, roluri precum: Siebel din “Faust”, Motanul din “Motanul încălţat”, Cristina din “Vânzătorul de păsări”, Adela din “Liliacul”, Eliza din “My fair lady”, Fanny din “Ana Lugojana”, Suzănica din “Lăsaţi-mă să cânt”, Cavalery din “Soarele Londrei”, Iuţi din “Dragoste de ţigan”, Ciboletta şi Agricola din “O noapte la Veneţia”, şi altele. A colaborat în concerte cu orchestrele Filarmonice din: Arad, Botoşani, Craiova, Timişoara şi cu orchestra “Tinereţe fără bătrâneţe” a Casei Centrale a Armatei Constanţa. A cântat sub bagheta dirijorilor: Nicolae Patrichi, D.D. Botez, Dinu Stelian, Walter Vogel, Constantin Daminescu, Gh. Stanciu, Sile Dinicu, Radu Ciorei, Liviu Florea, ş.a. De asemenea, a colaborat cu regizori precum: Victor Cotescu, C. Rînzescu, Nicuşor Constantinescu, Ion, Drugan, GH. bărbulescu, ş.a. A predat cursuri de canto la Școala Populară de Artă din Constanţa.

Nascută în Rusia, la Celiabinski, a urmat cursurile la Colegiul muzical “P.I. Ceaikovski” din oraşul natal. În anul 1990 a absolvit Academia de Arte “Gavriil Musicescu” din Chişinău, la clasa Prof. Tamara Aliosina. Este laureată la concursurile: “A. Starcea” 1991 şi “Palermo” Italia 2000, iar din 1992 este solistă a Operei din Constanţa. A fost invitată să cânte la numeroase festivaluri internaţionale: “Taglia Cozzo” Italia, “Primăvara la Sofia”, “Marţişorul” Republica Moldova, “Coroana de Aur” Ucraina, “Celebrarea Clasicii  la Bruxelles” Belgia, “Europa-Batumi 2000-2005” Georgia. A întreprins numeroase turnee în Germania, Belgia, Olanda, Italia, Israel, Rusia, Ucraina, Bulgaria unde a interpetat roluri precum: Gilda din “Rigoletto”, Violetta din “Traviata” Desdemona din “Othello”, Lucia din “Lucia di Lammermoor”, Mimi din “Boema”, dar şi repertoriu vocal-simfonic Oratoriile “Palaus” şi “Elias” de Mendelssohn Bartholdy, “Anotimpurile” şi “Temporale Belle” de J. Haydn şi “Requiem” de G. Verdi.

Absolventă a Academiei de muzică “G.Musicescu’ din Chişinău la clasa profesorului P.Botezatu şi a cursurilor de specializare cu Mira Zakai (Israel). După absolvire s-a angajat la Opera din Constanţa unde a susţinut numeroase spectacole în care deţine roluri principale: Madama Butterfly, Bal Mascat, Paiaţe, Cavalleria Rusticana, Aida, Trubadurul, ş.a. A colaborat cu toate teatrele lirice din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Galaţi şi a cântat pe scene importante din: Germania, Olanda, Belgia, Italia şi Republica Moldova.

 

Soprana Laura Eftimie a absolvit Facultatea de Arte Secţia Canto a Universităţii “Ovidius” la clasa prof. Ioan Ardelean şi studiile de Masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa prof. Georgeta Stoleriu. Este laureată la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de Canto şi are o bogată activitate artistică, susţinând numeroase recitaluri şi concerte atât în ţară cât şi în străinătate. În prezent este profesor de canto la Colegiul Naţional “Regina Maria” din Constanţa şi solistă T.N.O.B. “Oleg Danovski”. Din repertoriul său amintim: Regina Nopţii – “Flautul Fermecat”, Violetta – “Traviata”, Zerlina – “Don Giovanni”, “Gilda – “Rigoletto”, ş.a. De curând, a fost invitată de către Opera Română Iaşi pentru a susţine rolul “Gilda” în noua premieră a operei “Rigoletto”.

Absolventă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti în 2009, a studiat cu prof. Renato Bruson în Italia (2006), cu prof. Maria Slatinaru-Nistor la TNOB “Oleg Danovski” (2009) şi cu prof. Marina Krilovici la Opera Naţională Bucureşti (2010). Repertoriul său cuprinde: Barbarina, Sussana – “Nunta lui Figaro”, Gianetta – “Elixirul Dragostei”, Gilda – “Rigoletto”, Zerlina – “Don Giovanni”, Adele – “Liliacul”, Violetta Valery  – “Traviata”, Lucia – “Lucia di Lammermoor” şi Oscar – “Bal Mascat”, ş.a.

Licenţiată a Academiei de Muzică “Ciprian Porumbescu” – Bucureşti la clasa prof. Silvia Voinea. Din 1997 este solistă a Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”, timp în care a interpretat numeroase roluri în opere şi operete. Repertoriul său cuprinde: Annina din “Traviata”,  Ines din “Trubadurul”,  Contesa Ceprano din “Rigoletto”, Rosalinde din “Liliacul”,  Annina din “O noapte la Veneţia”, Veta din “O noapte furtunoasă” Contesa din “Nunta lui Figaro”, Doamna 2 din “Flautul Fermecat”,  Corinne din “Mam’zelle Nitouche”.

 

Soprana Mihaela Ionescu este licenţiată a Universităţii de Muzică “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – 1998. A urmat cursurile de masterat în Arta Spectacolului Liric la Universitatea “Ovidius” Constanţa, la clasa prof. Lucia Cicoare şi Florenţa Marinescu – 2010. A studiat Arta Cântului Vocal cu prof. Arta Florescu, lied-ul şi muzica de cameră cu prof. Pompei Hărăşteanu şi Emilia Petrescu. A participat la cursuri de măiestrie vocală cu soprana Mariana Nicolesco şi baritonul George Crâşnaru şi la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale: “Ionel Perlea”, “Magda Ianculescu”, “Competitione dell opera” – Dreasda, “Hariclea Darclee” – Brăila. A susţinut numeroase turnee în Anglia, Germania, Franţa, Belgia. Printre rolurile interpretate: Constanze – “Răpirea din Serai”, Zerlina – “Don Giovanni”, Papagena – “Flautul Fermecat”, “Bastien şi Basienne”, Adela  – “Liliacul”, Frasquita – “Carmen”, Exultate Jubilate – Mozart, etc.

 

Licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto, la clasa prof. Marina Mirea, şi masterandă în stilistică interpretativă vocală, la clasa reputatei profesoare Georgeta Stoleriu. În cadrul Festivalului “Opera Nights” a participat la cursuri de master class în interpretare vocală cu soprana Leontina Văduva. Este laureată a Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală “Hariclea Darclée” Brăila 2001 şi răsplătită cu premiul “Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor” la “Concursul Naţional al Lied-ului Românesc” Braşov 2006. Alături de Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” a cărei angajată este încă din anul 2002, Lucia Mihalache a efectuat numeroase turnee în Olanda, Belgia, Italia, Germania, ş.a. Preocupările repertoriale ale mezzosopranei apar ca fiind dintre cele mai diverse, abordând în egală măsură repertoriul de operă și cel vocal simfonic, dar şi operetă şi muzică de film. Dintre rolurile care i-au marcat cariera, amintim: “Carmen” de Bizet, Cherubino – “Nunta lui Figaro”, “Suzuki – “Madama Butterfly”, Orlofsky – “Liliacul”, Eliza – “My fair lady”, ş.a.

Absolventă a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, secţia harpă, având ca profesoară pe Georgeta Şerban şi îndrumator pe eminenta harpistă si prof. Liana Pasquali. Activitatea muzicală şi-a desfăşurat-o la Craiova, în calitate de membră a orchestrei Teatrului Liric, iar din 1987, va ocupa postul de artist instrumentist şi ulterior de solist instrumentist al Filarmonicii Oltenia din Craiova. Activitatea simfonică s-a desfăşurat în paralel cu cea de operă şi operetă, dar şi cu cea solistică şi de muzică de cameră. Participarea la numeroasele turnee, împreună cu cele două colective (din care a făcut parte timp de peste 30 ani), în Italia, Franţa, Germania, Spania, Gibraltar, Elveţia, etc. În perioada 2010 -2012, a activat ca solist instrumentist al Amman Symphony Orchestra (Iordania) şi ca profesor de harpă la National Music Conservatory Amman. Perioada petrecută în Iordania a însemnat activitate intensă ca solist şi ca membru al unor diverse formaţii camerale, participând la numeroase evenimente culturale iordaniene. Pe lângă prezenţa constantă în zona muzicii clasice, participă şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate publicului deschis la inovaţie. Ca exemplu în acest sens, este participarea la inaugurarea Casei Romanţei din Targovişte, în data de 18 octombrie 2017, prilej cu care a susţinut un recital de romanţe cântate la harpă. Trebuie spus că a fost o premieră în domeniu, iar aranjamentele pentru harpă solo îi aparţin. Recitalul a făcut parte din proiectul înscrierii romanţei româneşti în patrimoniul imaterial UNESCO, proiect ce aparţine Centrului Cultural pentru UNESCO “Cetatea Crizantemei”Târgovişte, avându-i ca iniţiatori pe Teodor Vasiliu şi Alina Mavrodin Vasiliu. Un alt proiect la care Cristina Munteanu a fost parte, a fost acela de înfiinţare în anul 2007, a unei instituţii muzicale, în calitate de director fondator al Filarmonicii Muntenia din Târgovişte. Proiectul de suflet este acela de a oferi unui public cât mai larg şi mai divers, muzica interpretată la harpă, în vederea popularizării acestui minunat instrument.

 

Licenţiată a Academiei de Muzică din Cluj, pianista Andrada Ştefan este absolventă a Masteratului în Stilistica Interpretării Muzicale – Specializarea Pian, la aceeaşi Academie (2012). A participat la cursuri de măiestrie susținute de: Cordelia Hofer și Alexander Mullenbach din Salzburg, George Sava – Berlin.   În palmaresul său figurează importante premii la concursuri naţionale şi internaţionale. Are o bogată activitate artistică susținând numeroase recitaluri solistice în diferite formule camerale pe scene din Constanţa şi din ţară. În prezent este prof. la catedra de pian a Colegiului Naţional de Arte “Regina Maria” din Constanţa şi maestru corepetitor la Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”.