FORȚA DESTINULUI

de G. Verdi

Operă în 4 acte

Duminică, 26 noiembrie 2017 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

La forza del destino (Forța destinului) este o operă în 4 acte de Giuseppe Verdi, după un libret de Francesco Maria Piave. Premiera operei a avut loc la Teatrul Imperial din Sankt Petersburg (Rusia) în ziua de 10 noiembrie 1862. O nouă versiune a operei, bazată pe un libret de Antonio Ghislanzoni, a fost prezentată la Teatro alla Scala din Milano pe data de 27 februarie 1869. Locul și perioada de desfășurare a acțiunii: Spania și Italia, la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Regia artistică ALICE BARB

Scenografia MARIA MIU

Conducerea muzicală KOICHI INOUE Japonia

Soliști AKIKO HAYAKAWA  Japonia, VENTSESLAV ANASTASOV Bulgaria, RĂZVAN SĂRARU, OREST PÂSLARIU  București, ALINA DRAGNEA  București, CONSTANTIN ACSINTE, MARIUS EFTIMIE, GABRIELA DOBRE, LAURENȚIU SEVERIN, ANDREI BĂICAN, IULIAN BRATU

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Licenţiat “Magna cum laudae” (1978) al Universităţii Tokio Gakugei secţia compoziţie – dirijat, Koichi Inoue s-a perfecţionat în arta dirijorală la Academia de Muzică Santa Cecilia din Roma, cu maeştrii Bruno Aprea şi Franco Ferrara, obţinând înaltul titlu al Academiei în iulie 1983. Concomitent cu cariera universitară la catedra de dirijat a Academiei  Santa Cecilia din Roma, s-a aflat la pupitrul dirijoral al celebrelor teatre: “Regio”, “Scala”, “Arena di Verona”, “La Fenice”, “San Carlo” şi a Operelor din Paris, Hamburg, Dortmund, Zurich, cât şi al unor importante orchestre simfonice din Paris, Londra, Roma,  Sofia, Bucureşti, Timişoara. Din 1997 este dirijor permanent al Operei Naţionale din Iaşi, iar ca pedagog, a susţinut cursuri de specializare în dirijat la Universitatea “George Enescu” din Iaşi şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

A absolvit Academia de Muzică Kunitachi. Este laureată cu Premiul I la Concursul « Japan Soloist Competition » şi face parte din colectivul permanent al Operei din Yokohama. Din 2002 a interpretat numeroase roluri : Contesa – “ Nunta lui Figaro”, Violetta – ”Traviata “, Donna Anna – “Don Giovanni”, Rosina – “Bărbierul din Sevilla”, Adina – “Elixirul Dragostei”, Gilda – “Rigoletto”, Aida – “Aida”, Neda – “Paiaţe”, Butterfly – “Madama Butterfly”, Turandot, Liu – ”Turandot”, Desdemona – Otello, ş.a. pe scenele de operă din Japonia, dar şi pe cele din România şi alte ţări europene.

Născut la Ruse (Bulgaria), Ventseslav Anastasov este deja a treia generație a uneia dintre cele mai renumite familii de cântăreți din Bulgaria. Începe să studieze pianul și chitara clasică foarte devreme, cântând apoi cu maestrul Georgi Deliganev. În 1990 se mută în Sofia unde studiază cu Asen Selimski în cadrul Academiei de Muzică. A debutat în 1995 la Opera din Ruse, interpretând cu succes Figaro din “Bărbierul din Sevilla”, urmând apoi să interpreteze şi alte roluri solistice: Belcore din “Elixirul Dragostei”, Marcello și Schaunard din “Boema”, Sharpless în “Madama Butterfly”, Zurga din “Pescuitorii de Perle”, Dr. Malatesta din “Don Pasquale”, Contele de Luna din “Trubadurul”, Don Giovanni, Marchizul lui Posa din “Don Carlo“, etc.  Participă la mai multe festivaluri în Spania şi în Elveția, şi efectuează turnee în Olanda, Belgia, Elveția, Anglia. În sezonul 2007-2008 participă intens la producțiile “Palau de les Arts” cântând în spectacolele ”Nunta la mănăstire” şi ”Turandot”. De asemenea, evoluează în “Tauride” împreună cu Maestrul Plácido Domingo, o producție MET Iphigenie. În 2009 a debutat în rolul lui Rigoletto la Opera din Sofia, ulterior fiind invitat la Festivalul din St.Margarethen (Austria). Este invitat de maestrul Lorin Maazel să participe la deschiderea Grand Opera din Guangzhou cu Turandot. Marile sale realizări sunt: rolul Barnaba din “La Gioconda” unde a cântat alături de Elisabetta Fiorillo, Roberto Scandiuzzi și Giovanna Casola la Teatro Politeamagreco di Lecce și participarea sa la producția “Der König Kandaules” la Teatro Massimo din Palermo. Recent a debutat la Teatrul Liric “Giuseppe Verdi” di Triste cu rolul lui Attila Ezio alături de fratele său, Orlin Anastasov, primind o mare recunoaștere a criticii şi publicului.

Absolventă a Facultăţii de Interpretare Muzicală, secţia Canto, în cadrul Universităţii Naționale de Muzică din București, promoția 2014. A debutat în 2015, la vârsta de 24 de ani, în rolul Azucenei din opera “Trubadurul” de Giuseppe Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski” Constanța și a fost invitată să interpreteze “Azucena” încă o data, în anul 2016. În luna aprilie a acestui an, mezzosoprana a fost invitată să debuteze în rolul “Ulricăi” din opera “Bal Mascat”. Desfăşoară o bogată activitate muzicală în capitală, dar și în țară, debutând în lucrări vocal – simfonice, cum ar fi: “Stabat Mater” de G. B. Pergolesi și “Gloria” de A. Vivaldi, precum și diverse concerte la: Opera Națională București, Teatrul Național București, Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, Teatrul Odeon, Teatrul Elisabeta, ş.a. Anii 2010 și 2012 marchează întâlnirea cu una dintre cele mai importante personalități ale operei, soprana Marina Krilovici, în cadrul masterclass-urilor desfășurate la Opera Națională din București, cursuri ce au avut un rol important în dezvoltarea artistei. Alina Dragnea a obținut premiul I la concursul “Matei Bucur Mihaescu” – Secția Canto Clasic – ed. IV, 2013. Printre rolurile studiate se numără: “Carmen”, din opera “Carmen”, de G. Bizet, “Amneris”, din opera “Aida”, de G. Verdi, “Maddalena”, din opera “Rigoletto”, de G. Verdi, “ Azucena”, din opera “Il  Trovatore”, de G. Verdi, “Preziosilla”, din opera “La Forza del Destino”, de G. Verdi și “Olga”, din opera “Evgheni Oneghin”, de P. I. Ceaikovski.

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu