CARMEN

de G. Bizet

Operă în 4 acte

Sâmbătă, 11 Noiembrie 2017 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

Carmen este o o operă compusă de Georges Bizet pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. Premiera operei a avut loc la „Opéra Comique“ din Paris, pe data de 3 martie 1875.

Regia artistică SANDRA RĂSVANA CERNAT

Scenografia EUGENIA TĂRĂȘESCU JIANU

Conducerea muzicală TIBERIU OPREA  București

 

Soliști CARMEN TOPCIU  Brașov, DORU IFTENE, ȘTEFAN IGNAT  București, LAURA EFTIMIE, LIVIU IFTENE Brașov, MĂDĂLIN BĂLDĂU, MIHAELA IONESCU, STELA SÎRBU, LAURENȚIU SEVERIN, CRISTIAN CARAGEA

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Născut într-o familie de muzicieni, dirijorul Tiberiu Oprea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, dirijat de orchestră la clasa maestrului Ludovic Bacs. În prezent activează ca prim-dirijor al Filarmonicii Piteşti – contribuind la înfiinţarea instituţiei în 2007 şi ocupând postul de director artistic până în 2010 – dar şi ca dirijor colaborator al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”, Bucureşti. A debutat ca dirijor la pupitrul Orchestrei Tineretului Bucureştean, la Sala Parlamentului, apoi a fost invitat să conducă orchestra Jeunesses Musicales la Festivalul de la Belfort, Franţa 1997.  Este invitat al tuturor Filarmonicilor din ţară şi a colaborat cu solişti renumiţi: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Horia Mihail, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Mihai Ungureanu, Andre Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Felicia Filip, Mediana Vlad, Crina Zancu, Ştefan Ignat, Alfredo Pascu, Florin Georgescu, Otilia Rădulescu-Ipek (Turcia), ş.a. Din anul 2002, a activat ca Asistent Universitar al Catedrei de Muzică a Universităţii Piteşti şi iniţiator al orchestrei universităţii.  Pentru contribuţia sa ca dirijor şi organizator, i s-a decernat titlul de „Protector al Artelor”, şi “Premiul de Excelenţă” pentru “performanţa de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteştenii doar au visat-o”.

Născută la Brăila mezzosoprana Carmen Topciu urmează cursurile Liceului de Artă “Hariclea Darclee” din Brăila, apoi Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din anul 2007 este angajată a Operei Braşov. În anul 2010 caştigă concursul As.Li.Co. de la Como Italia şi primeste o bursă de studiu, iar mai târziu primul contract important în teatrele din Italia. Astfel începe cariera în străinătate cu rolul Angelinei din opera “Cenuşăreasa” de Rossini şi pentru câţiva ani interpretează mai multe roluri din repertoriul rossinian, din care amintim Isabella din “L’italiana in Algeri” sau Arsace din “Semiramide”. Anul 2011 marchează un debut important şi anume rolul Carmen în opera “Carmen” de Bizet la Teatrul San Carlo din Napoli, rol pe care îl interpretează şi în Teatro Principal de Palma – Palma de Majorca, iar mai târziu, anul 2016, marchează debutul mezzo-sopranei în Arena din Verona. Este rechemată în vara anului 2017 să deschidă festivalul Arenian în noua producţie cu opera “Nabucco” de Verdi, interpretând rolul Fenenei. Un alt debut important a fost în anul 2016 la Teatrul Comunale din Bologna în rolul Santuzza din opera “Cavalleria Rusticana” de Mascagni. Cântă alături de mari artişti, precum Jorge de Leon, Carlos Alvarez, Gregory Kunde, Irina Lungu, Anna Pirozzi, Marco Berti şi dirijorii Daniel Oren, Michele Mariotti sau Nello Santi. A colaborat cu mari regizori precum Pierluigi Pizzi, Luca Ronconi sau Franco Zeffirelli. În anul 2018 urmează noi debuturi importante cum ar fi Azucena în opera “Trubadurul” de Verdi la Teatrul Petruzzelli din Bari şi noi producţii, din care amintim “Carmen” la Grand Theatre din Shanghai sau “Nabucco” la Teatrul San Carlo din Napoli.

Licenţiat al Universităţii de Arte “G.Enescu” din Iaşi, în prezent solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” Constanţa. S-a specializat sub îndrumarea maeştrilor George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. Repertoriul său cuprinde numeroase roluri principale: Alfredo – “Traviata”, Edgardo – “Lucia di Lammermoor”, Nemerino – “Elixirul Dragostei”, Eisenstein – “Liliacul”, Danilo – “Văduva Veselă’, Don Ottavio – “Don Giovanni”, Tamino – “Flautul Fermecat”, Ducele de Urbino – “O noapte la Veneţia”, ş.a. A efectuat numeroase turnee în străinate: Elveţia, Germania, Olanda, Spania, Belgia, Austria, Norvegia şi Israel.

Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, promoția 1995. În perioada 1995-1998 a studiat la Universitatea Mozarteum din Salzburg, beneficiind de o bursă de studii din partea Guvernului austriac iar până în anul 1999 a fost solist al Teatrului de Stat din Salzburg (Austria). Din anul 1999 este prim-solist al Operei Naţionale Bucureşti iar din anul 2010 este doctor în muzică. Printre distincțiile obținute se numără: Premiul III la Concursul voci verdiane – Italia, 1997și premiul „Arte” pentru interpretarea rolului Oedipe din opera lui George Enescu în 2003. În anul 2006 a primit premiul revistei „Actualitatea muzicală” pentru realizarea celor patru producții cu opera Oedipe de George Enescu. În anul 2011, Ștefan Ignat a fost desemnat cel mai bun solist de operă, iar în anul 2015 a colaborat cu Metropolitan Opera din New York la noua producție de Otello (rolul lui Jago). A fost invitat la 6 ediții consecutive să susțină rolul Oedipe în opera cu același nume de George Enescu. A interpretat rolul lui Oedipe în premierele operei de la București (2003-2009-2011), Cagliari-Italia, Illinois-USA și Iași. Conceptul de Concert-conferință a fost prezentat până în prezent la New York, București – Muzeul Național ”George Enescu”, Casa Artelor, Opera Națională – Sinaia, Tescani, Craiova și Timișoara. Repertoriul său este variat, din cele mai importante opere amintim: Oedipe din Oedipe de G. Enescu, Wotan – Aurul Rinului de R.Wagner, Scarpia – Tosca de G . Puccini, Contele de Luna – Trubadurul, Jago- Otello, Nabucco – Nabucco, Germont – Traviata, Amonasro – Aida, de G. Verdi. La ediția din anul 2013 a Festivalului Internațional „George Enescu” a interpretat rolul Jago din opera Otello de G. Verdi, în noua producție a Operei Naționale București, în regia Verei Nemirova și sub bagheta lui Keri Lynn Wilson. Ca și la edițiile anterioare, a interpretat rolul titular din opera Oedipe de G. Enescu.

Soprana Laura Eftimie a absolvit Facultatea de Arte Secţia Canto a Universităţii “Ovidius” la clasa prof. Ioan Ardelean şi studiile de Masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti la clasa prof. Georgeta Stoleriu. Este laureată la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de Canto şi are o bogată activitate artistică, susţinând numeroase recitaluri şi concerte atât în ţară cât şi în străinătate. În prezent este profesor de canto la Colegiul Naţional “Regina Maria” din Constanţa şi solistă T.N.O.B. “Oleg Danovski”. Din repertoriul său amintim: Regina Nopţii – “Flautul Fermecat”, Violetta – “Traviata”, Zerlina – “Don Giovanni”, “Gilda – “Rigoletto”, ş.a. De curând, a fost invitată de către Opera Română Iaşi pentru a susţine rolul “Gilda” în noua premieră a operei “Rigoletto”.

Tenorul braşovean Liviu Iftene a absolvit Facultatea de Muzică din Braşov la clasa prof Mariana Nicolesco, Alexandru Petrescu şi Masteratul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti cu prof. Cristina Soreana şi Bianca Manoleanu. Debutul scenic ca artist profesionist a fost în rolul prinţului Tamino din opera „Fiica regimentului” de G. Donizetti în regia lui Cristian Mihăilescu. Acest rol i-a deschis porţile consacrării şi peste hotare  la Groses Festspielhaus din Salzburg (Austria). În prezent solist al Operei din Braşov şi invitat pe scenele lirice importante din România.

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu