AIDA

de G. Verdi

Operă în 4 acte

Sâmbătă, 4 Noiembrie 2017 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

Aida este o operă compusă pe muzică de Giuseppe Verdi, bazată pe un libret scris de Antonio Ghislanzoni. Opera „Aida” a fost compusă pentru inaugurarea primului teatru muzical de la Cairo și pentru sărbătorile legate de încheierea lucrărilor la Canalul Suez. Deși are acest caracter ocazional, lucrarea constituie o adevărată cotitură în creația lui Verdi. Prin înfruntarea caracterelor, forța pasiunii și expresivitatea muzicii, „Aida” este o autentică dramă romantică. Această operă reprezintă nu numai una din cele mai importante lucrări ale lui Verdi, ci și o culme a genului de operă în general. După premiera de la Cairo, adevăratul triumf, care lansează lucrarea în lumea operei, este premiera italiană. Premiera operei a avut loc la Teatrul de Operă din Cairo în data de 24 decembrie 1871.

Regia artistică ELEONORA CONSTANTINOVA

Scenografia GRIGORE GORDUZ

Conducerea muzicală GHEORGHE STANCIU

Soliști ANDA POP Brașov, RĂZVAN SĂRARU, ANDRADA IOANA ROȘU, VASILE CHIȘIU Germania, OREST PÂSLARIU București, CONSTANTIN ACSINTE, ELENA ROTARI, IULIAN BRATU

Maestru cor ADRIAN STANACHE

Licenţiat al Conservatorului “George Enescu” Iaşi, secţia Pedagogie instrumentală, specialitatea violoncel, absolvă secţia Compoziţie – Dirijat orchestră. În 1976 este angajat ca dirijor la Teatrul Liric Constanţa unde acumulează în decursul anilor un repertoriu de peste 40 de titluri de spectacole de operă, operetă, balet, cu care efectuează numeroase turnee artistice în ţară şi în străinătate. În 1997 a fost numit Director General al Teatrului Muzical “N. Leonard” din Galaţi, iar în anul următor Manager – Director al Operei Constanţa. Împreună cu orchestra şi corul Operei din Constanţa înregistrează 3 CD-uri: Requiem de G.Verdi, Requiem de G. Faure şi Oratoriul “Paulus” de F. Mendelssohn. A participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional de Operă şi Balet de la Constanţa. Pentru întreaga carieră artistică, ziarul Cuget Liber din Constanţa l-a numit în 2001 Omul anului, iar în 2002 revista Tomis a declarat ”cea mai bună operă a anului Madame Butterfly sub bagheta dirijorului Gheorghe Stanciu”. Între anii 2005 – 2012 a efectuat numeroase turnee cu spectacole de operă în Marea Britanie în organizarea agenţiei “Ellen Kent”. În anul 2015, în cadrul Galei Operelor Naţionale din România – organizată de către Opera Naţională Iaşi, maestrului Gheorghe Stanciu i se decernează “Premiul pentru întreaga activitate”.
Absolventă a Universităţii de Medicină „Carol Davilă” din Bucureşti (1996), revine la prima pasiune, muzica, absolvind în anul 2000 Academia de Muzică din Bucureşti la clasa de canto a prof. Georgeta Stoleriu şi Hero Lupescu (regie). Din 2001 devine solistă a Operei din Braşov, pe scena careia dă viaţă multor personaje în spectacole de operă şi operetă. Atrasă şi de muzica vocal-simfonică, colaborează cu orchestrele filarmonicilor din: Cluj, Craiova, Constanţa, Braşov sub bagheta dirijorilor: Emil Simon, Radu Ciorei, Alexandru Samoilă, Alexandru Lescaie, Itay Talgan, Cristian Brâncuşi, Tiberiu Soare. Împreună cu colectivul Operei din Braşov a realizat turnee în: Austria, Germania, Luxemburg, Franţa, Olanda, Elveţia, Marea Britanie, Japonia, Italia. Repertoriul sopranei Anda Pop cuprinde roluri principale din operele: Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Norma, Carmen, Faust, Falstaff, Tourandot, Boema, Paiaţe, operetele Silvia, Liliacul, Văduva veselă, My fair lady, ş.a.
Tenorul Răzvan Săraru este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică la clasa prof. Ionel Voineag. A participat la cursuri de măiestrie organizate de Virginia Zeani, Grace Bumbry, Raina Kabaivanska, Tom Krause, George Crasnaru. Semifinalist la Concursul “Regina Elisabeta” – Buxelles, Marele Premiu la Concursurile “Ionel Perlea” şi “Paul Constantinescu”, Premiul de excelenţă a Uniunii Criticilor şi Muzicologilor din România, pentru rolul Alfredo Germont din  Proiectul “Traviata 150”. A susţinut numeroase  spectacole şi concerte pe importante scene din România şi din străinătate: Germania, Japonia, Elveţia, Polonia, Austria, etc. În prezent este tenor al Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski”.

Absolventǎ a Liceului de Muzicǎ ”S.Toduţǎ” Cluj-Napoca în 1992 şi a Academiei de Muzicǎ ”G.Dima” secţia Canto şi Artǎ Scenicǎ” la clasa prof. doctor Gheorghe Roşu. În 1998, obţine o bursă de studii Graz, în Austria, la clasa prof. Renate Behle. A colaborat cu Teatrele Lirice din: Constanţa, Cluj, Iaşi, Bucureşti şi Braşov, şi a susţinut concerte şi spectacole, atât în ţarǎ cât şi în strǎinǎtate. În perioada 2010-2017 a colaborat cu agenţii de impresariat din Germania şi Austria care i-au organizat spectacole şi concerte vocal-simfonice în: Spania, Germania, Austria, Anglia, Italia, Egipt, Norvegia. Repertoriul său cuprinde roluri în operele: Donna Elvira din “Don Giovanni”, Contesa din “Nunta lui Figaro”, Elektra din “Idomeneo”, Musetta din Boema, Leonora, din “Trubadurul”, Fenena din Nabucco, Flora din Traviata, Azucena din Trubadurul, Amneris din Aida, Eboli din Don Carlo, Ulrica din Bal Mascat, La Zia Principessa din Sora Angelica, Santuzza din opera Cavalleria Rusticana, Sfinxul din Oedip, dar şi lucrări vocal simfonice: Requiem de W.A.Mozart,  Requiem de G.Verdi- Stabat Mater de A.Dvorak, ş.a. Roluri în pregǎtire: Principesa Di Bouillon din opera “Adriana Lecouvreur” de F. Cilea, Dalila din opera “Samson si Dalila” de C.Saint-Saens.În prezent, este solistă a Operei Naţionale Cluj-Napoca.

Vasile Chișiu este câştigător al Marelui Premiu oferit de regiunea Oder Spree (Germania) în cadrul cursurilor de operă Opera Oder Spree 2006, desfăşurate la cetatea Beeskow. Baritonul Vasile Chişiu este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi s-a perfecţionat cu maeştrii Corneliu Fânăţeanu şi Eduard Tumagian. De asemenea, a studiat la Conservatorul  „Antonio Scontrino” din Trapani, Italia (prof.  M. Aspinall şi  prof. I. Aramayo) şi a participat la cursurile de măiestrie oferite de cântăreţii Leontina Văduva, Ludovic Spiess, Mariana Nicolesco, Berndt Riedel, Jutta Schlegel, Pompeiu Hărăşteanu, Constantin Zaharia, Ileana Cotrubaş, Eduard Tumagian, Viorica Cortez, Nelly Miricioiu. De asemenea, în cadrul proiectului StudiOpera a urmat cursuri susţinute de dirijorii Dante Mazzola şi James Vaughan, regizorul Marco Gandini şi profesoara de limba italiană Maria Caterina Bortoletto. În anul 2007, Vasile Chişiu a primit o bursă de studiu în cadrul proiectului Nuova Europa 2007, desfăşurat la Teatro Lirico Sperimentale di Spoleto (Italia). În anul 2005, Vasile Chişiu a primit Premiul Fundaţiei  „Darclée” la Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, în 2007 – Premiul Primăriei Municipiului Suceava la prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto J. Schmidt de la Suceava şi în 2013 – Premiul Festivalului Armel din Szeged. De-a lungul timpului, a susţinut numeroase concerte şi roluri importante în spectacole de operă în Germania, Lituania, Italia, dar şi în majoritatea oraşelor din România. Din anul 2005 este solist la Opera Naţională Bucureşti, unde a debutat cu rolul Enrico Ashton din opera „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti.
Licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti – secţia canto şi masterand al aceleiaşi universităţi, a participat la cursuri de măiestrie vocală cu profesori renumiţi precum: soprana Mariana Nicolesco, Virginia Zeani (SUA), Theodore Coresi (Austria) şi Toma Popescu. A primit “Premiul special” al juriului la Festivalul şi Concursul de Lied Românesc de la Braşov şi a fost laureat al Festivalului International de Canto „Hariclea Darclée”. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte vocal – simfonice, atât în ţară căt şi în străinătate. Activitatea sa artistică destul de bogată, cuprinde roluri principale în opere şi operete celebre, precum: “Nabucco”, “Don Giovanni”, “Aida”, “Elixirul Dragostei”, Bărbierul din Sevilla”, “Tosca”, “Rigoletto”, “Bal Mascat”, “Traviata”, “Madama Butterfly”, “Vânzătorul de păsări”, “My fair lady”, “Liliacul’, “Silvia”, “Contesa Maritza”, ş.a. În prezent este solist la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian” din Bucureşti.

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu