AIDA

G. Verdi

Operă în 4 acte

Duminică, 25 noiembrie 2018 – ora 18.30 – Sala Teatrului

Descriere

Aida este o operă compusă pe muzică de Giuseppe Verdi, bazată pe un libret scris de Antonio Ghislanzoni. Opera „Aida” a fost compusă pentru inaugurarea primului teatru muzical de la Cairo și pentru sărbătorile legate de încheierea lucrărilor la Canalul Suez. Deși are acest caracter ocazional, lucrarea constituie o adevărată cotitură în creația lui Verdi. Prin înfruntarea caracterelor, forța pasiunii și expresivitatea muzicii, „Aida” este o autentică dramă romantică. Această operă reprezintă nu numai una din cele mai importante lucrări ale lui Verdi, ci și o culme a genului de operă în general. După premiera de la Cairo, adevăratul triumf, care lansează lucrarea în lumea operei, este premiera italiană. Premiera operei a avut loc la Teatrul de Operă din Cairo în data de 24 decembrie 1871.

Regia artistică ELEONORA CONSTANTINOVA

Scenografia GRIGORE GORDUZ

Conducerea muzicală KOICHI INOUE Japonia

Soliști AKIKO HAYAKAWA Japonia, CĂTĂLIN ȚOROPOC București, OREST PÎSLARIU București, RĂZVAN SĂRARU, LUCIA MIHALACHE debut, CONSTANTIN ACSINTE, ELENA ROTARI, IULIAN BRATU

Maestru cor ADRIAN STANACHE

A absolvit Academia de Muzică Kunitachi. Este laureată cu Premiul I la Concursul « Japan Soloist Competition » şi face parte din colectivul permanent al Operei din Yokohama. Din 2002 şi până în prezent, a interpretat numeroase roluri : Contesa – “ Nunta lui Figaro”, Violetta – ”Traviata “, Donna Anna – “Don Giovanni”, Rosina – “Bărbierul din Sevilla”, Adina – “Elixirul Dragostei”, Gilda – “Rigoletto”, Aida – “Aida”, Neda – “Paiaţe”, Butterfly – “Madama Butterfly”, Turandot, Liu – ”Turandot”, Desdemona – Otello, ş.a. pe scenele de operă din Japonia, dar şi pe cele din România şi alte ţări europene.

Licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia canto, la clasa prof. Marina Mirea, şi masterandă în stilistică interpretativă vocală, la clasa reputatei profesoare Georgeta Stoleriu. În cadrul Festivalului “Opera Nights” a participat la cursuri de master class în interpretare vocală cu soprana Leontina Văduva. Este laureată a Concursului Internaţional de Interpretare Muzicală “Hariclea Darclée” Brăila 2001 şi răsplătită cu premiul “Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor” la “Concursul Naţional al Liedului Românesc” Braşov 2006. Alături de Teatrul Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” a cărei angajată este încă din anul 2002, Lucia Mihalache a efectuat numeroase turnee în Olanda, Belgia, Italia, Germania, ş.a. Preocupările repertoriale ale mezzosopranei apar ca fiind dintre cele mai diverse, abordând în egală măsură repertoriul de operă și cel vocal simfonic, dar şi operetă şi muzică de film. Dintre rolurile care i-au marcat cariera, amintim: “Carmen” de Bizet, Cherubino – “Nunta lui Figaro”, Suzuki – “Madama Butterfly”, Orlofsky – “Liliacul”, Eliza – “My fair lady”, ş.a.

Tenorul Răzvan Săraru este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică – Bucureşti, la clasa prof. Ionel Voineag. A participat la cursuri de măiestrie organizate de Virginia Zeani, Grace Bumbry, Raina Kabaivanska, Tom Krause, George Emil Crăsnaru. Semifinalist la Concursul “Regina Elisabeta” – Buxelles, Marele Premiu la Concursurile “Ionel Perlea” şi “Paul Constantinescu”, Premiul de excelenţă al Uniunii Criticilor şi Muzicologilor din România, pentru rolul Alfredo Germont din Proiectul “Traviata 150”. A susţinut numeroase spectacole şi concerte pe importante scene din România şi din străinătate: Germania, Japonia, Elveţia, Polonia, Austria, etc.

Baritonul Cătălin Ţoropoc este solist al Operei Naţionale Bucureşti unde a debutat în anul 2013 cu rolul Leporello din opera „Don Giovanni” de W.A.Mozart. De atunci şi până în prezent şi-a îmbogăţit repertoriul cu noi roluri în producţiile Operei Naţionale Bucureşti precum: Evgheni Oneghin de P.I.Ceaikovski – rolul titular, Giorgio Germont în “Traviata” de G.Verdi, Ford în “Falstaff” de G.Verdi, Marcello în “Boema” de G. Puccini, Guglielmo în “Cosi fan tutte” de W.A.Mozart, ş.a. Cătălin Ţoropoc şi-a început cariera în anul 2004 la Constanţa unde a colaborat timp de un an cu Filarmonica „Marea Neagră”, devenind ulterior solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet “Oleg Danovski” cu rolurile: Dulcamara din “L’elisir d’amore” de G.Donizetti , Malatesta în “Don Pasquale” de G.Donizetti, Figaro din “Nunta lui Figaro” de W. A. Mozart, Giorgio Germont în “Traviata” de G.Verdi.

Licenţiat “Magna cum laudae” (1978) al Universităţii Tokio Gakugei secţia compoziţie – dirijat, Koichi Inoue s-a perfecţionat în arta dirijorală la Academia de Muzică Santa Cecilia din Roma, cu maeştrii Bruno Aprea şi Franco Ferrara, obţinând înaltul titlu al Academiei în iulie 1983. Concomitent cu cariera universitară la catedra de dirijat a Academiei Santa Cecilia din Roma, s-a aflat la pupitrul dirijoral al celebrelor teatre: “Regio”, “Scala”, “Arena di Verona”, “La Fenice”, “San Carlo” şi a Operelor din Paris, Hamburg, Dortmund, Zurich, cât şi al unor importante orchestre simfonice din Paris, Londra, Roma, Sofia, Bucureşti, Timişoara. Din 1997 este dirijor permanent al Operei Naţionale din Iaşi, iar ca pedagog, a susţinut cursuri de specializare în dirijat la Universitatea “George Enescu” din Iaşi şi la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Galerie foto

Fotografii realizate de Corina Radu