Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”

În anul 1957 se înfiinţează, prin Ordonanţa guvernamentală, “Opera Dobrogeană”, una dintre cele mai nobile instituţii de artă, care avea să poarte pentru început numele de „Teatrul Muzical”.

Cortina noului „Teatru Muzical” s-a ridicat pentru prima oară pe data de 24 martie 1958, cu spectacolul Liliacul de J.Strauss. De atunci s-au petrecut multe modificări în denumirea instituţiei: 1976 – Teatrul Liric; 1996 – Opera; 2004 – Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.

Stagiunile au adunat, an dupa an, creaţiile marilor compozitori de operă şi operetă naţionalş şi universală: T.Brediceanu, P.Constantinescu, F.Barbu, G.Dendrino, C.Trailescu, D.Capoianu, M.Teicu, S.Dragoi, V.Dobos, F.Comisel, G.Verdi, G.Puccini, W.A.Mozart, P.Mascagni, G.Bizet, J.Offenbach, J.Strauss, L.Delibes, G.Donizetti, G.B.Pergolessi, R.Leoncavallo, C.Gounod, E.Kalmann, K.Zeller, Fr.Lehar, P.Abraham, DF.Loewe, F.Lopez.

Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului

În anul 1975 ia naştere Festivalul Muzicii de Operă şi Balet, fenomen unic în ţară prin longevitate şi complexitate, festival care s-a derulat neîntrerupt, dezvoltând şi diversificând paleta spectacolelor muzical – coregrafice, ajungând în anul 2017 la cea de–a 43-a ediţie şi purtând numele de Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului.

Anii trec, anii vin….. A mai trecut un an, am mai învins greutăți, am mai reputat succese și ne-am bucurat de tot ce ne-a dat bun viața. Important este că suntem din nou alături și continuăm o tradiție de onoare și de suflet, Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului, ajuns la cea de-a 43 a ediție. Ca de obicei, artiști minunați, invitați de excepție, titluri de referință, pasiune și muncă, un teatru întreg pus în slujba ARTEI și a PUBLICULUI. Iar Dumneavoastră, minunatul public constănțean, dragii noștri spectatori de aici, de acolo, de pretutindeni, primiți darul nostru de suflet, pe care vi-l facem cu respect și cu recunoștință. Aceeași recunoștință și adânc respect îl datorăm Excelenței Sale, Domnul LUCIAN ROMAȘCANU, Ministru al Culturii și Identității Naționale, pentru înțelegere și competență și pentru sprijinul  acordat Teatrului Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”.

 

Anii trec, anii vin, CULTURA trebuie să dăinuiască!

 

Manager DANIELA VLĂDESCU