Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

CRĂIASA ZĂPEZII J. Sibelius/E. Grieg

PREMIERĂ TNOB Oleg Danovski  25 iunie 2016

Regia şi coregrafia  HORAŢIU CHERECHEŞ   

Scenografia  NATALIA KORNILOVA

Libret HORAŢIU CHERECHEŞ  după povestea lui H. CR. ANDERSON

                                                                         şi colaj muzical J.SIBELIUS, E. GRIEG

Asistent coregrafie  MONICA CHERECHEŞ

Aranjament muzical HORAŢIU CHERECHEŞ

Regia artistică  GELU RÂPĂ

 

ACTUL I

Prima povestire

TABLOUL I

Un vrăjitor răutăcios, făureşte o oglindă, însă nu este o oglindă ca toate oglinzile, fiindcă tot ce era mai frumos şi mai bun, atunci când se oglindea în ea, aproape că nici nu se vedea, ba mai mult, devenea urât şi rău. În schimb, tot ce era mai urât, se vedea în oglindă foarte limpede şi chiar mai urât decât fusese.

Învăţăceii vrăjitorului, facând scamatorii, se privesc în oglindă. Aceasta se sparge, iar ei devin răi. Printr-o magie, apare Zâna Bună, care, privindu-se în oglindă, devine rea, transformându-se în Crăiasa Zăpezii.

A doua povestire

TABLOUL II

Karl şi Gretchen, prieteni buni, se joacă în piaţă (adagio). Karl îi dăruieşte lui Gretchen un trandafir, pentru a-i aminti de el. Piaţa se animă. Vrăjitorul şi Crăiasa îşi fac apariţia, pentru a-şi alege o nouă victimă. Crăiasa suflă praful de pe ciobul de oglinda în ochii lui Karl, iar Vrăjitorul îl loveşte cu ciobul în inimă. Karl se transformă într-un băiat rău.

Crăiasa şi Vrăjitorul pleacă satisfăcuţi. Gretchen găseşte ciobul de oglindă lăsat în urmă de Vrăjitor. Seara s-a lăsat, aşa că toată lumea pleacă acasă.Ramasă singură, Gretchen este tristă din cauza comportamentului lui Karl (variaţie).

TABLOUL III

Karl o visează pe Crăiasa Zăpezii. Seara, iese afară şi vede că a început să ningă.

O zăreşte pe Crăiasa Zăpezii, şi speriat, fuge inapoi în casă.

TABLOUL IV

Copii se joacă în piaţă şi fac oameni de zăpada. Apare şi Karl. Crăiasa Zăpezii domină piaţa acoperită de zăpadă, şi zărindu-l pe Karl, îl răpeşte cu sania ei trasă de două vulpi polare. Gretchen intră în piaţă căutându-l pe Karl.Un copil îi spune să îl caute la râul din apropiere.

Gretchen îi spune bunicii sale că vrea să meargă la râu, în căutarea lui  Karl. Îşi ia pantofii noi de culoare roşie şi pleacă.

A treia povestire

TABLOUL V

La râu, trei peşti dansează veseli în apă (pas de troix). Apare Gretchen care  îi întreabă dacă l-au văzut pe Karl. Aceştia îi cer pantofii roşii în schimbul răspunsului. Gretchen urcă într-o luntre, iar peştii o conduc spre locul unde ar putea să-l găsească pe Karl.

TABLOUL VI

Vrăjitoarea cea bună are grijă de trandafirii din grădina sa. Este străjuită de doi soldaţi de lemn. Apare Gretchen în luntrea trasă de peşti. Coboara din luntre si este condusă de cei doi soldati de lemn în faţa vrajitoarei. La vederea lui Gretchen, vrăjitoarea îngroapă trandafirii, pentru ca aceştia să nu-i amintească de Karl. În timp ce vrăjitoarea nu este atentă, Gretchen găseşte trandafirii şi îi dezgroapă. Astfel, îşi aduce aminte de Karl şi pleacă mai departe în căutarea lui.

TABLOUL VII

Sălciile pletoase (dansul sălciilor) o poartă pe Gretchen spre alte meleaguri unde ar putea să-l găsească pe Karl. Astfel, ajunge  la o pereche de ciori. Gretchen îi povesteşte Cioroiului că îl caută pe Karl. Cioroiul ii spune că ar putea să o ajute, împreună cu Cioara, conducând-o la palatul unei Prinţese, care ar putea ştie unde este Karl.

 

ACTUL II

A patra povestire

TABLOUL I         

La Palat începe Balul. Apar Doamnelor de onoare şi Cavalerii, iar mai apoi, Prinţesa.

Aceasta le spune doamnelor de onoare că îşi doreşte un Prinţ. Cavalerii încearcă să danseze cu Prinţesa, pentru a-i cuceri inima. La un moment dat apare un cerşetor care se transformă în prinţ. Dansează cu prinţesa.Apar Cioara şi Cioroiul, care dansează pentru Prinţ şi Prinţesa. O prezintă pe Gretchen care le povesteşte despre Karl. Prinţesa şi Prinţul poruncesc ca Gretchen să fie îmbrăcată şi să i se dea o caleaşcă pentru a-l căuta pe Karl. Gretchen pleacă însoţită de cele două ciori.

A cincea povestire

TABLOUL II

În tabăra tâlharilor este veselie mare. Doi dintre ei anunţă venirea unei caleşti aurite şi plănuiesc un atac. Când caleaşca apare, tâlharii se năpustesc asupra ei. Baba vrea să o omoare pe Gretchen, dar fata ei îi spune că vrea să o pastreze pentru ea. Tâlharii dansează şi se veselesc, după care se duc să se culce. Fata tâlharilor o ia cu ea pe Gretchen.

Neputând să doarmă,  Gretchen merge să privească Porumbeii care încep să danseze, spunându-i acesteia că ei ştiu unde se află Karl, şi că Renul ar putea să o conducă înspre acel loc.Trezindu-se, fata de tâlhari ascultă povestea lui Gretchen despre Karl, şi îi dăruieşte Renul care să o conducă spre locul unde se află acesta.

A şasea povestire

TABLOUL III

Gretchen şi Renul ajung la o căsuţă sărăcăcioasă unde locuia o laponă bătrână. Renul îi povesteşte babei tot ce se întâmplase cu Gretchen. Lapona le spune că este drum lung până la Crăiasa Zăpezii şi le scrie câteva cuvinte pe un peşte uscat, pentru a-l da unei  finlandeze care locuieşte acolo. Ea o să le spună mai bine cum stau lucrurile.

Gretchen şi Renul îşi iau rămas bun şi pleacă spre finlandeză luminaţi în noapte de strălucirea fulgilor de nea.

TABLOUL IV

Gretchen şi Renul ajung în Finlanda şi bat în hornul casei finlandezei. Aceasta citeşte mesajul Laponei şi îi dă o băutură magică lui Gretchen, pentru a avea puteri să ajungă în Finnmarken, unde locuieşte Crăiasa Zăpezii. Gretchen işi ia ramas bun şi de la Ren şi pleacă singură mai departe.

A şaptea povestire

TABLOUL V

Gretchen alergă înspre palatul Crăiesei. Deodată, o întâmpină o mulţime de fulgi de zăpadă. Fulgii însă, nu cădeau din cer. Erau mai mari şi mai fioroşi, parcă erau vii. Erau de fapt, străjerii palatului Crăiesei Zăpezii.

Gretchen aşează ciobul lipsă din oglinda faurită de Vrăjitor, iar Karl, privindu-se în ea, se transformă înapoi în baiatul cel bun. Când îl vede pe Karl plecând, Crăiasa îşi pierde puterile şi se topeşte.

Tabloul VI – Epilog

Întorşi acasă, acum doi tineri în floarea vârstei, Gretchen şi Karl îşi mărturisesc dragostea unul faţă de celălalt.

TABLOUL 7

În piaţă, toată lumea sărbătoreşte întoarcerea lui Karl şi a lui Gretchen.

Următoarele spectacole

Articole recente