Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

Arlechinada

Balet inspirat din Comedia del’Arte

 Muzica:Gaetano Donizetti

Coregrafia: Gheorghi Kovtun

Scenografia: Natalia Kornilova

Personaje: Colombina şi Arlechino – îndrăgostiţi

                  Pieretta şi Piero – prietenii lor

                  Leonardo – cavaler bogat

                  Brigella – tatăl Colombinei

                  Basilio, Truffaldino – servitorii lui Brigella

                  Katrina – fata din casă

                  Doctorul şi Notarul

Actul I

Agitaţie mare în casa lui Brigella. Toţi îl aşteaptă pe bogatul cavaler Leonardo, care vrea să se însoare cu Colombina. Dar Colombina îl iubeşte pe Arlechino. Piero şi Pieretta încearcă să îl convingă pe Leonardo să nu îi despartă pe tinerii îndrăgostiţi Colombina şi Arlechino. Brigella rămâne neînduplecat. Şmechera Katrina doreşte să se mărite ea însăşi cu Truffaldino. Brigella îi desparte atunci pe toţi îndrăgostiţii. Vârtejul de încurcături amoroase şi toate qui-pro-quo-urile care urmează, se desfăşoară pe fundalul plin de veselie al carnavalului.

Colombina şi Arlechino, cu ajutorul prietenilor, opresc logodna cu Leonardo. Katrina ţese întreaga intrigă, ademeneşte şi păcăleşte pe toată lumea. Ea pleacă însă cu Truffaldino şi reuşeşte să-i facă pe toţi îndrăgostiţii să se certe între ei. Arlechino este gelos şi se ceartă cu Colombina. El suferă din dragoste, însă este determinat de ucenicii săi, arlechinii, să se împace cu iubita. Leonardo tot mai visează la Colombina!

Actul II

Colombina şi Arlechino sunt fericiţi împreună. Leonardo însă insistă cu planul său. Însoţit de Piero şi Pieretta, Katrina şi Truffaldino, Doctor, Notar şi Basilio, îl aşteaptă pe Brigella care urmează să îi aducă fiica pentru oficierea căsătoriei. Katrina cu prietenele pun la cale o înşelătorie. Ele îl îmbracă pe Arlechino în notarul ce urmează a oficia căsătoria. Astfel, încă o dată, planurile sunt date peste cap. Arlechino se demască şi dansează în culmea fericirii cu Colombina. Bunul bătrân Brigella se hotărăşte să accepte unirea celor doi. Leonardo o caută în continuare pe Colombina, dar alaiul carnavalului îl derutează. Colombina este greu de găsit printre atâtea măşti. În această atmosferă de mare veselie şi exuberanţă, cu muzică, dansuri şi confetti, perechile se găsesc în sfârşit, tinerii îndrăgostiţi şi prietenii lor sunt fericiţi. Leonardo se consolează şi visează la o altă posibilă Colombină!

Articole recente