Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

CONCERT SIMFONIC

Când: Înapoi la Calendar 6 octombrie 2017 @ 19:00 - 20:30
Unde: Teatrul Naţional de Operă şi Balet
Preţ: 8 lei pentru copii şi elevi, pe baza carnetului de elev vizat la zi; - 15 lei pentru pensionari şi studenţi, pe baza talonului de pensie şi a carnetului de student vizat la zi; - 20 lei, 25 lei, 30 lei, 40 lei, în funcţie de locul ocupat în salǎ.
Contact: Agenţia de bilete - Rezervări
0241-481460
Categorie: Concert

Dirijor 

RADU POSTĂVARU

Solist 

ŞTEFAN CAZACU

Mendelssohn-Bartholdy –   „Povestea frumoasei Melusine”

 Elgar – Concertul pentru violoncel si orchestra

în mi minor, op.85

Sostakovici – Simfonia nr.9, op.70

RADU POSTĂVARU  Dirijor 

S-a născut la Iaşi într-o familie de muzicieni, mama artistă lirică iar tatăl prim contrabasist al orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova.

La vârsta de 5 ani dirijează pentru prima dată orchestra simfonică a Filarmonicii Moldova din Iaşi. Un rol deosebit în această perioadă de început o va avea maestrul Ion Baciu, dirijorul şi directorul filarmonicii ieşene. Urmează o serie de concerte şi turnee în toată ţara, fiind considerat de către profesioniștii din domeniu un real talent al muzicii româneşti.

Datorită precocităţii şi aptitudinilor sale muzicale, televiziuni din Japonia, Franţa, Cehia, Polonia, realizează filme documentare şi artistice. În România, regizorul Alecu Croitoru va face filmul documentar, Ecoul (1974), bazat exclusiv pe activitatea muzicală a tânărului dirijor. De asemenea face parte din distribuţia unor filme precum Stejarul din Borzeşti (1975) sau Gloria nu cântă (1976), ultimul în regia lui Alexandru Bocăneţ.

Ca pianist, susţine recitaluri şi concertează alături de orchestrele simfonice ale Filarmonicilor din Iaşi, Botoşani, Ploieşti şi Satu-Mare.

Din 1987 este student al Conservatorului George Enescu din Iaşi, specializarea compoziţie muzicală, iar din 1990 la Bucureşti, urmează secţia compoziţie-dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică. Absolvă Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti având studii de Dirijat şi Compoziţie Muzicală, realizează un Master în Stilistică Dirijorală, la clasa maestrului Horia Andreescu, având ca temă de disertaţie Clasic şi modern în simfonia nr.9 op.70 în Mi bemol Major de Dmitri Şostakovich. În anul 2006 obţine titlul de Doctor în Muzică, tema tezei de doctorat fiind Concepte dirijorale în interpretarea poemelor simfonice din creaţia compozitorilor Franz Liszt şi Richard Strauss, sub îndrumarea prof. univ. dr.Viorel Munteanu.

Printre profesorii săi se numără personalităţi marcante ale vieţii muzicale româneşti, ca Ion Baciu, Ovidiu Bălan, Horia Andreescu, Viorel Munteanu, Vasile Spătărelu, Mihail Cosmei, Dan Constantinescu, Nicolae Beloiu, Dan Buciu, Vasile Iliuţ, Dinu Ciocan, Petru Andriesei, Mihail Diaconescu.

Preocupat de arta dirijorală, urmează cursuri de măiestrie în Germania cu profesorul Olaf Koch de la Academia de Muzică din Berlin. În străinătate dirijează orchestre simfonice de prestigiu, precum cele din Halle (Germania), Grossetto (Italia), Douai (Franţa), Teplice, Hradec Králové, Olomouc, (Cehia), Madrid (Spania). Colaborează cu solişti români şi străini de renume, printre care amintim pe Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Răzvan Suma, Marin Cazacu, Cristina Anghelescu, Ştefan Tarara, Daniel Goiţi, Horia Mihail, Csíky Boldizsar, Josu de Solaun, Antonio di Cristofano, Mee-Hae Ryo, Loris Orlando, Giovanni Lanzini, Christos Galileas, Michelangelo Lentini şi mulţi alţii.

Are peste 1500 de concerte realizate în ţară şi peste hotare, peste 100 de înregistrări profesionale ca dirijor şi pianist şi mai mult de 200 de emisiuni de radio şi televiziune la care a participat. Apare în peste 500 de articole şi cronici de specialitate în reviste şi ziare importante, precum: Corriere della Sera, Il Giornale,  Cultura e spettacoli (Italia), Le Matin, Le temps du Maroc (Maroc), L`Aurore du Jardi (Franţa), Prensa Latina (Spania), Kulturmagazin (Germania), Muzica, Actualitatea Muzicală, Cronica Română (România).

Este laureat al unor importante concursuri şi festivaluri de dirijat, compoziţie şi pian în ţară şi străinătate unde obţine importante premii şi distincţii.

În perioada 1992-1995 ocupă postul de regizor muzical al Studioului de Radiodifuziune din Iaşi iar în perioada 1995-2002 este cadru universitar al Universităţii de Arte “George Enescu”.

Între anii 1999-2001 este profesor la Conservatorul de Muzică „Salmon” din Casablanca (Maroc) unde susţine concerte împreună cu alţi profesori şi studenţi din institut.

În anul 2002 ocupă prin concurs postul de dirijor al orchestrei simfonice a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, iar între anii 2014-2015 a fost Managerul acestei instituţii.

Din anul 2015 este profesor asociat la specializarea dirijat-orchestră în cadrul Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală din Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

 

ŞTEFAN CAZACU   Violoncelist

Ştefan Cazacu este deţinătorul Premiului I la toate Olimpiadele Naţionale de Muzică din România, dar şi al Premiului I şi al Marelui Premiu la competiţii internaţionale. Tânărul a devenit cunoscut publicului larg în 2010, când a reprezentat România la Concursul “Eurovision Young Musicians” desfăşurat la Viena.

Născut în 1994, Ştefan Cazacu a început studiul violoncelului la vârsta de 5 ani cu tatăl său, Marin Cazacu. În anul 2008, Marin Cazacu a organizat la Ateneul Român concertul extraordinar Violoncellissimo, concert demn de cartea recordurilor, la care au participat 60 de violoncelişti reuniţi într-o orchestră dirijată de maestrul Cristian Mandeal. Din anul 1992 Marin Cazacu predă violoncelul la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, studenţii săi cucerind numeroase premii naţionale şi internaţionale.

“La vârsta de cinci ani, n-a început ca o profesie, a început ca o joacă, tatăl meu mi-a pus violoncelul în braţe şi a spus hai să ne jucăm un pic, iar de la şase ani am început să studiez şi să practic această profesie. Până în clasa a treia am studiat cu tatăl meu acasă. Bineînţeles este un avantaj că l-am avut pe tata în casă, am trăit cu muzica în familie, mergeam la concerte de când aveam trei ani. A fost puţin mai dificil pentru mine să am un tată care îmi era şi profesor, dar astăzi zic că a meritat”, povesteşte Ştefan Cazacu, mărturisind că se bucură ca tatăl lui a făcut alegerea pentru el astfel încât să înceapă studiul violoncelului de la o vârstă fragedă. “M-am îndrăgostit de acest instrument şi nu l-aş mai da din mână”, completează Ştefan.

La Şcoala de Muzică nr. 5 din Bucureşti, Ştefan Cazacu a studiat cu Anca Iarosevici si a  absolvit Colegiul Naţional de Muzica „George Enescu” din Bucureşti, la clasa profesoarei Anca Vartolomei.

În prezent,  Ştefan este student la Universitatea Naţională de Muzică din capitală, sub îndrumarea renumitului violoncelist Răzvan Suma, care a fost prezent la Cluj-Napoca în data de 16 octombrie cu concertul “Vă place Bach”, în cadrul Festivalului Internaţional “Toamna Muzicală Clujeană”.

 

Ultimele articole