Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

CONCERT „Medalion Dinos Constantinides”

Când: Înapoi la Calendar 29 septembrie 2017 @ 19:00 - 20:30
Unde: Teatrul Naţional de Operă şi Balet
Preţ: 8 lei pentru copii şi elevi, pe baza carnetului de elev vizat la zi; - 15 lei pentru pensionari şi studenţi, pe baza talonului de pensie şi a carnetului de student vizat la zi; - 20 lei, 25 lei, 30 lei, 40 lei, în funcţie de locul ocupat în salǎ.
Contact: Agenţia de bilete - Rezervări
0241-481460
Categorie: Concert

Dirijor

CRISTIAN BRÂNCUŞI

Solisti

YUNG – CHIAO WEI   Contrabas   S.U.A.

AMALIA SAGONA  Pian  S.U.A.

SMARANDA DRĂGHICI

În program:

Homage to Cyprus for String Orchestra, LRC 223a

Reverie II for Double Bass

Concerto for Double Bass and Orchestra, LRC 269a

Symphony No. 4b, LRC 145b – “Antigone”

Concerto for Piano and Orchestra No. 1, LRC 252

DINOS CONSTANTINIDES

Născut la Ioannina – Grecia în 1929, compozitorul Dinos Constantinides şi-a început educaţia muzicală în ţara natală, perfecţionându-se în S.U.A., care a devenit locul de adopţie încă din tinereţe.

Profesor la Universitatea de Stat din Louisiana, Dinos Constantinides şi-a câştigat în lumea muzicală un renume internaţional, graţie talentului şi admirabilului simţ componistic.

Orchestrator desăvârşit, Dinos Constantinides îmbină tradiţiile cântului popular grecesc cu influenţele sec. XX şi XXI, utilizând întregul aparat orchestral, uzitând toate resursele sonore ale instrumentelor de suflat la care se adaugă saxofoane, de la bass la tenor, piane, sintetizatoare şi un întreg ansamblu de percuţie, inclusiv cele mai exotice dintre ele.

A compus muzică pentru ansambluri de la 2 la 100 de instrumente, însumând peste 300 de lucrări publicate şi interpretate. Dintre lucrările sale, amintim: „Mutability Fantasy”, „Evangeline”, „Elegy for K”, „Dedications”, „Fantasia for Stelios and Yannis”, „Sappho Songs”, Opera „Antigona”, 10 Simfonii, ş.a.

Dinos Constantinides este compozitorul cunoscut pe 3 continente, lucrările sale fiind interpretate cu succes atât în S.U.A. cât şi în Europa şi Asia.

Întreaga sa activitate a fost recompensată cu nenumărate distincţii, dintre care ultimul reprezintă cel mai înalt rang Academic al Statului Louisiana.

Dinos Constantinides este Doctor al Universităţii din Macedonia şi Director al Orchestrei Sinfonietta din Louisiana.

 

YUNG – CHIAO WEI Contrabas

Născută în Taiwan, a început să cânte la pian la vârsta de şase ani, iar la doisprezece ani începe studiul contrabasului.

Este licenţiată a Şcolii de Muzică Eastman şi masterandă a Conservatorului New England din Boston. A studiat cu profesori precum: James Van Demark, Lawrence Wolfe, Stuart Sankey, Jeff Turner, Derek Weller, Peter Dominguez și Claudia Chen.

Este prima femeie contrabasist  care a prezentat un recital solo la Carnegie Hall.

A susţinut deasemenea, recitaluri în importante săli de concerte: Davis Hall, Jordan Hall, Isabella Stewart Garden Museum, Ozawa Hall, Lincoln Center Alice Tully Hall, National Concert Hall (Taiwan), și Izuminomori Hall (Japonia).

A colaborat cu : Orchestra Simfonică Națională din Taiwan, New World Symphony, Filarmonica Formosa, Louisiana Sinforniatte, Penang Symphony Orchestra din Malasia, Opera Bastille, Școala de Muzică Eastman, Boston University, Berlin University of the Arts, Copenhagen Opera House, Academy of Performing Arts in Prague, Interlochen Arts Academy, University of North Texas, University of Michigan, Festivalul Alfredo de Saint Malo în Panama, Montreal Chamber Music Festival, Taipei University of the Arts, Central Conservatory of Music în Beijing,  Shanghai Conservatory în China.

Este director artistic al Louisiana Bass Fest.

Susţine recitaluri camerale în care colaborează cu artişti şi instituţii precum: Leon Fleisher, James Buswell, Joseph Robinson, James Ehnes,  James Sommerville, Orchestra Simfonică din New World , Michael Tilson Thomas, String Orchestra New York, Metamorphosen Chamber Orchestra din Boston.

Are o colaborare de peste 30 de ani cu pianistul Chaoi Chou. Împreună, au înregistrat Concertul pentru vioară chinezesc „Butterfly Lovers“ și prima Sonata pentru violoncel de J. Brahms (Centaur Records).

În prezent este profesor de contrabas la Universitatea de Stat din Louisiana din Baton Rouge din anul 2000.

 

AMALIA SAGONA  Pianist

Absolventă a Universităţii de Stat din Ohio, unde l-a avut ca profesor pe pianistul Steven Glaser. Şi-a completat studiile cu o bursă la Bowling Green State University (SUA), cu renumitul pianist Maxim Mogilevski. Deasemenea, este  absolventă a Universității din Macedonia (Grecia), Departamentul de Muzică, Știință și Artă, unde i-a avut ca profesori pe pianiştii Lambis Vassiliadis și Vinia Tsopela.

A participat la cursuri de măiestrie pian, cu profesori și soliști de renume internațional, printre care: Alexander Toradze, Awadagin Pratt, Eitan Globerson, Alan Fraser, Viktor Merzhanov și Kostas Loukos.

A lucrat ca profesor asociat la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) şi ca profesor asistent la Bowling Green State University, University of Michigan, University of Cincinnati, Roosevelt University şi Eastern New Mexico University. A colaborat cu mezzo-soprana Marilyn Horn, dar şi cu  compozitorii americani  John Anthony Lennon şi Thomas Pasatieri.

A susţinut numeroase recitaluri în Grecia, Germania şi S.U.A. şi a colaborat, printre altele, cu cântăreți de operă precum: Zachos Terzakis, Maria Zoi, Anna Stylianaki, Lydia Angelopoulou, Stamatis Beris, Cara Waring, saxofonistul Athanasios Zervas, dar şi cu dirijorul Viron Fidetzis, Orchestra Simfonică din Nürnberg (Germania), compozitorii Dinos Constantinides și Nickos Harizanos.

În prezent, este profesor de pian la Byzantine Conservatory, Conservatory En Organis şi la Sychrono Conservatory of Athens (Atena, Greece).

 

 

Ultimele articole