Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

#DobrogeaDigitală – „Dicţionar Lumea artistică a Constanţei (I) Teatrul de Balet Oleg Danovski”, de Jean Badea: La mulți ani, maestre Horațiu Cherecheș!

Articol de Simona Anghel

Articol disponibil la adresa: https://www.ziuaconstanta.ro/fondul-documentar-dobrogea-de-ieri-si-de-azi/articol/dobrogeadigitala-dictionar-lumea-artistica-a-constantei-i-teatrul-de-balet-oleg-danovski-de-jean-badea-la-multi-ani-maestre-horatiu-chereches-3300.html

În repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, maestrul Horațiu Cherecheș a adăugat coregrafia unor spectacole de balet memorabile – Agon, Cenuşăreasa, L’heure d’or de Paris, Amor Caliente, Romeo şi Julieta, Crăiasa zăpezii, Frumoasa şi Bestia – după care râvnim cu pofta spectatorului nesățios.
Lunile acestea de interdicții impuse de pandemie constituie o mare încercare pentru corpul de balet constănțean, care se vede în imposibilitatea de a se reîntâlni cu publicul, spre desfătarea reciprocă.
Dar astăzi este despre Horațiu Cherecheș și despre un eveniment fericit din familia sa, căruia i se alătura și cotidianul ZIUA de Constanța cu o urare.
De altfel, aprecierea și respectul pentru tot efortul depus i-au fost recunoscute maestrului Horațiu Cherecheș cu prilejul evenimentului de pe 12 iunie 2018, intitulat sugestiv Incredibila memorie a teatrului constănțean atunci când cotidianul ZIUA de Constanța a readus în atenția comunității constănțene valorile artistice ale scenei de la malul mării, printr-o recompensă cu titlu simbolic.

Astăzi, când maestrul împlinește 51 de ani (cine ar crede?), ne-am oprit asupra unui fragment din volumul „Dicţionar Lumea artistică a Constanţei (I) Teatrul de Balet Oleg Danovski”,

scrisă de secretarul literar artistic Jean Badea în anul 2001, doar pentru a ilustra o mică parte din cariera celui care a oferit constănțenilor și României adevărate regaluri de balet. Întrucât în cei 20 de ani scurși de la editarea cărții, în viața coregrafului Horațiu Cherecheș au apărut noi și noi satisfacții, legate de scenă, dar și de recunoaștere națională.

„Balerin (n. 22 iunie 1969, Câmpia Turzii).
Liceul de coregrafie din Cluj Napoca, promoţia 1988, clasa Paul Haţegan. Balerin, Opera Română din Bucureşti (1988 – 1990).
Solist, Opera din Nisa (1990 – 1992).
Prim-solist. TBOD din Constanţa (din 1992).
Concursurile Internaţionale de Balet. Varna. Moscova, Phenian, Jakson – SUA. Concursul Naţional de Balet Oleg Danovski Constanţa, 1993 şi 1994, Marele Premiu.
DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

Spectacole, roluri. Cronici. Chopiniana: partitură solistică; Mandarinul miraculos: Studentul; Lacul lebedelor: Siegfried, Bufonul, Pas de trois; Giselle: Albert, Pas de deux; Spărgătorul de nuci: Prinţul, Dans rusesc («…cu o evoluţie prodigioasă, aeriană, aproape imponderabilă». Magdalena VLĂDILĂ, Telegraf. 1999), Bayadera: partitură solistică; Frumoasa din pădurea adormită: Prinţul; Cenuşăreasa: Prinţul; Carnavalul: Variație solistică; Romeo şi Julieta: Mercutio; Motanul încăltat: Prinţul: Pas de deux: Crăiasa zăpezii: Prinţul, Cerb, Corb; Şeherezada Sclavul favorit; Legendă greacă: Dyonisos: Cocoşatul de la Natre Dame: Phoebus; Don Quijote: Basil; Pinocchio: Pinocchio.
(«…apariţie irezistibilă, care are simţul publicului şi al spaţiului scenei, pe lângă o tehnică şi aptitudini fizice de invidiat». Magdalena VLĂDILĂ, Telegraf, 8 mai 2000; cronică a Galei de balet din mai 2000).

#citește mai departe în „Dicţionar Lumea artistică a Constanţei (I) Teatrul de Balet Oleg Danovski”, de Jean Badea

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ – Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

Ultimele articole