Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

Soprana Daniela Vlădescu: „Pe vremuri, eram răsfăţata emisiunilor de toate felurile“

Stire online publicată Sâmbătă, 11 Aprilie 2020. Autor: Mirabela ŞERBĂNESCU

https://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-soprana-daniela-vladescu-pe-vremuri-eram-rasfatata-emisiunilor-de-toate-felurile-400510

Soprana Daniela Vlădescu este, cu siguranţă, un artist de o mare valoare, o excelentă cântăreață de operă și operetă, dar și interpretă de multiple alte genuri muzicale. La momentul actual, ea deţine funcția de manager al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ din Constanța.

Despre începuturile sale şi cum a ajuns să aleagă acest parcurs profesional, am discutat chiar cu artista, care ne-a mărturisit că, într-un fel, a ales acest drum şi datorită familiei sale, care a sprijinit-o în carieră. „Am moştenit de la mama mea o voce frumoasă, deşi ea nu a profesat niciodată în acest domeniu. Din păcate, bunicul meu nu a lăsat-o să meargă pe acest drum şi ea şi-a dorit ca măcar cineva din cei apropiaţi să îmbrăţişeze această meserie. În momentul în care m-au dat la grădiniţă şi au văzut că pot cânta, m-au dat la Liceul de Muzică «George Enescu». Din păcate, eu mi-aş fi dorit să studiez vioara, dat dorinţa părinţilor a fost alta şi m-au îndrumat către pian. Ca urmare, am trăit în primii ani de şcoală cu o durere imensă în suflet, pentru că toate prietenele sau colegele mele erau la vioară, iar eu oftam şi mă duceam la orele de pian. Aşadar, nu pot să spun că am făcut-o cu pasiune. Ba chiar, nu am fost deloc atrasă de pian. Îmi place să ascult muzică, concerte de pian, dar eu nu m-am simţit în stare să studiez pianul. Părea totul atât de greu! Pentru mine, nu a fost deloc o bucurie că am studiat pianul până în clasa a XII-a şi în primii ani de facultate. Pot chiar să vă spun că nu am fost niciodată un elev silitor la pian şi nu am făcut-o cu pasiune, aşa cum ar trebui s-o facă un muzician. În schimb, cântatul a fost pentru mine o mare bucurie, nu a fost o muncă, ci o relaxare, a fost totul nativ şi am avut norocul că nu mi-am construit o voce sau un gen. Totul a venit firesc, de la sine, totul a venit natural. Învăţam atât de uşor să cânt, nu am avut niciodată probleme de intonaţie, niciodată nu m-am chinuit”, a declarat Daniela Vlădescu, pentru „Cuget Liber”.

Desigur, a precizat artista, viaţa nu poate fi întotdeauna perfectă, strălucitoare, aşa că, la fel ca orice om, a avut şi momente grele, încercări prin care a trebuit să treacă.

Muzica ne vindecă sufletul

Despre parcursul său profesional, soprana este foarte modestă. Ea spune că nu a avut o carieră fulminantă, ci doar o carieră frumoasă. „Muzica este un dar pe care îl primim, ceva ce ne linişteşte, ne încarcă de energie, ne vindecă sufletul. Muzica este ceva divin, pe care, dacă am şti cu toţii să îl apreciem, ne-ar fi mai bine. După Conservator, am fost angajată la Teatrul Muzical din Braşov, unde am lucrat timp de şase ani, şi unde am trăit cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele. Am început să apar la televiziune foarte des. Aş putea spune chiar că am fost răsfăţata emisiunilor de toate felurile, de divertisment, romanţe. Generaţia de acum, însă, se chinuie teribil pentru a se promova, pentru a se face cunoscută. Acum, este o cu totul altă optică a acestei meserii, în condiţiile în care o grămadă de tineri termină facultatea şi speră să devină artişti şi foarte mulţi dintre ei sunt dezamăgiţi”, a subliniat ea.

După Braşov, a ajuns la Opera din Bucureşti, unde a fost solistă opt ani de zile, după care a ajuns la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian”, unde a activat mult timp. Ca orice artist, de-a lungul timpului, a avut o mulţime de roluri foarte frumoase, care i-au fost foarte dragi, a avut o activitate bogată, multe deplasări, turnee, concerte prin ţară. Cu toate acestea, directorul Teatrului „Oleg Danovski” spune că tot nu poate vorbi despre succese fulminante, ci numai despre o activitate foarte bogată şi frumoasă. „Chiar dacă am cântat în Italia, Israel, Japonia, nu am fost o vedetă a scenelor de operă sau operetă, ci un artist care a primit aprecieri, aplauze şi multe satisfacţii de la această meserie, dar totul s-a oprit înaintea celebrităţii. Nu ştiu care au fost motivele. Probabil că unii nu au destinul celebrităţii, alţii nu o caută şi atunci, nici nu vine”, a precizat ea.

În ceea ce priveşte planurile de viitor ale instituţiei pe care o conduce, Daniela Vlădescu a declarat că nu ştie nimeni ce va urma, pentru că, cel puţin la acest moment, suntem cu toţii într-o situaţie cumplită. „Omenirea se află într-o astfel de situaţie şi mi se pare inoportun să gândim la viitor şi la ce vom face. Noi ne pregătim, în continuare, de acasă, corul învaţă de acasă, la fel şi orchestra. Asta este tot ce putem face, dar să facem prezumţii referitoare la ce vom face anul acesta, nu are rost”, a încheiat ea.

Ultimele articole