Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

Seara muzicii românești, la Teatrul „Oleg Danovski“


A fost seara muzicii românești, pe 7 noiembrie, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danosvki“, a cincea seară din programul Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, ediția 44.

Cadre didactice de la Facultatea de Arte a Universității „Ovidius“ și artiști lirici ai instituției-gazdă au urcat pe scena tomitană pentru a celebra marii compozitorii români, dar și poezia zămislită pe aceste meleaguri oferind publicului două recitaluri cu titulaturi diferite, însă ambele gândite sub semnul Centenarului.

Recitalul cameral de muzică românească, care a deschis seara de 7 noiembrie, a avut în prim-plan cadre universitare de la Facultatea de Arte, compozitoarea Daniela Cojocaru, soprana Mirela Voicu, pianistele Iliana Velescu și Andreea Bratu, baritonul Adrian Roșu și o invitată specială, soprana Carmen Angheloiu de la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian“. De asemenea, actorul Geo Dobre de la aceeași Facultate de Arte a deschis și a încheiat evenimentul cu câte un micro-recital de poezie, iar Mariana Frățilă a făcut o prezentare a fiecărui solist și compozitor.

eara muzicii romanesti

„Împletirea celor două arte, poezia și muzica, dă naștere unui gen îndrăgit de cei mai mulți compozitori. Poezia, ca expresie artistică, poate trezi în conștiința artistică a unui muzician forme specifice de exprimare care să tindă spre semnificații esetice complexe, care îmbogățesc și înfrumusețează mesajul inițial prin completări pe care doar sincretismul artelor poate să le ofere“, a subliniat Mariana Frățilă.

În program…  Ovidius și Alexandru Lăpușneanu

În programul recitalului cameral de muzică românească s-au aflat lucrări din creația compozitorilor Daniela CojocaruDinu Lipatti, Alexandru Zirra, Dan Bălan, Nicolae Bretan, George Enescu și Tiberiu Brediceanu, compozitor care a participat inclusiv la Marea Unire.

Lucrări deosebite, mai rar întâlnite în repertoriul recitalurilor de acest gen au fost poemul „In vestigiis Ovidii“, compus de Daniela Cojocaru, pe versurile poetului Publius Ovidius Naso, în interpretarea sopranei Carmen Angheloiu, acompaniată de Iliana Velescu, și monologul lui Alexandru Lăpușneanu din opera „Alexandru Lăpușneanu“, după C. Negruzzi, în interpretarea baritonului Adrian Roșu, acompaniat de Andreea Bratu.

„Pildă de istorie – Lecție de istorie“

În partea a doua a concertului, pe scenă au urcat îndrăgiți artiști ai Teatrului „Oleg Danovski“, Daniela VlădescuLaura EftimieMihaela IonescuElena RotariStela SîrbuMarius Eftimie, Mădălin Băldău și  Bogdan Ocheșel, acompaniați de pianista Natalia Gribinic. Într-un decor românesc, format din ii și urcioare suspendate, ei au prezentat „Pildă de istorie – Lecție de istorie“.

În program s-au aflat lucrări din repertoriul compozitorilor: Gherase Dendrino (arii din „Lysistrata“ și „Lăsați-mă să cânt“), Tiberiu Brediceanu, Eduard Caudella, Florin Comișel, Paul Constantinescu, Sabin Drăgoi, Felicia Donceanu, George Cavadia, Eugen Coca, Adrian Doxan și Valentin Teodorian.

Sursă foto: Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danosvki“ – Facebook

Ultimele articole