Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

Artiștii de la „Oleg Danovski” își vor primi salariile. „Am câştigat o luptă, dar nu un război”

Ştire online publicată Joi, 18 Octombrie 2018. Autor: Mirabela ŞERBĂNESCU

Situația artiștilor de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” (TNOBD) a fost remediată pentru moment. Se pare că, în cele din urmă, strigătul de ajutor al artiștilor de la malul mării a ajuns şi la urechile celor din Ministerul Culturii, care au decis să le acorde sprijinul necesar pentru ca aceştia să îşi poată continua activitatea anul acesta.

Directorul teatrului, Daniela Vlădescu, a declarat că la „resuscitarea” TNOBD au contribuit atât spectatorii, care au umplut până la refuz sala de spectacole în week-end, cât şi reprezentanţii autorităţilor locale dar și parlamentarii de Constanţa.

„Oamenii ne iubesc şi au venit în număr mare să ne vadă. Zilele trecute am avut un exod de public. În plus, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, ne-a promis că va găsi soluţii pentru a sprijini cultura în oraşul nostru. Totodată, ieri am primit un telefon de la Bucureşti, prin care am fost anunţată de cei din minister că ne vor acorda 70% din necesarul real, pentru a putea funcţiona în continuare. Noi am cerut în jur de un milion de lei, dar am primit doar 700.000 lei. În aceste condiţii, ne putem continua activitatea fără probleme, până la sfârşitul lunii noiembrie şi sper ca până atunci să primim şi rectificarea bugetară promisă. Aşadar, am cerut ajutor şi am primit sprijin”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul.

Daniela Vlădescu a adăugat că energiile pozitive emanate în jurul lor i-au scos din impas şi la toate acestea a contribuit şi publicul, minunatul public constănțean.

„Menţionăm că situaţia cea mai gravă era la balet, adică la acei oameni care s-au întors mereu, în ultimii ani cu nenumărate trofee, cu nişte forţe cu care nimeni, poate, nu s-ar fi încumetat să facă o premieră”, a mai spus ea.

„De doi ani de zile, noi trăim cu această angoasă și nu știm în ce măsură ne mai putem continua activitatea, pentru că nu-i poți spune cuiva să lucreze neplătit. Gândiți-vă, spre exemplu, la un dansator străin. Dintr-un salariu de 2.300 de lei, el trebuie să trăiască, să își plătească gazda și să mai și pună un ban deoparte ca să se mai și ducă pe acasă, din când în când. Ei muncesc foarte mult, pentru că dacă o zi nu lucrezi, o simte corpul tău, dar dacă nu lucrezi două, o vede publicul”, a declarat, în urmă cu câteva zile, şi binecunoscutul coregraf şi balerin Horaţiu Cherecheş.

Acum, el este fericit că, alături de mass-media din Constanța, căreia îi mulțumeşte din tot sufletul, a câştigat o luptă, dar nu un război. „Această veste este foarte importantă, pentru noi, pentru că ne putem deocamdată continua activitatea în liniște”, a mai spus el.

În prezent, Teatrul „Oleg Danovski” prezintă zeci de spectacole de operă, operetă, balet, concerte simfonice, recitaluri camerale. Artiştii fac parte dintr-un colectiv de 137 de angajați şi fiecare dintre ei se afla în situația penibilă de a nu-și mai putea desfășura activitatea, deoarece colaboratorii nu mai fuseseră plătiți din luna august.

Ultimele articole