Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

Concert de Crăciun cu colinde românești și internaționale

ziuaconstanta.ro

Mirela STÎNGĂ
18 Dec, 2017

A fost o seară feerică, duminică, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“. În pofida ploii reci, a frigului pătrunzător și a vântului, sala instituției de cultură a fost arhiplină, constănțenii fiind atrași de perspectiva de a asculta colinde românești și internaționale, sub bagheta charismaticului dirijor Florin Totan.   Corul Teatrului „Oleg Danovski“, condus de maestrul Adrian Stanache, a cântat despre vestea cea minunată a Nașterii Pruncului Iisus în ieslea Bethleemului și a transpus publicul într-o mirifică atmosferă de sărbătoare prin colinde de o frumusețe și o sensibilitate înălțătoare, precum: „Domn, Domn să-nălțăm“, „Sus, boieri, nu mai dormiți!“, „Linu-i lin și iară lin“ și „Noi umblăm și colindăm“.

„De fiecare dată când ascultăm aceste miraculoase colinde românești, îmi dau seamă că aceste colinde, mănăstirile, cântecele populare, datinile, obiceiurile sunt produsul nostru de export numărul 1 în lume. Nu există nimic mai presus. Ele sunt eticheta neamului românesc în lume. Sunt eticheta ființei naționale în concertul universal“, a spus, în deschiderea concertului, maestrul Florin Totan.

Corul, orchestra, solistele și soliștii Teatrului „Oleg Danovski“ – sopranele Elena RotariLaura EftimieStela Sîrbu, Smaranda DrăghiciIonela Duma, mezzosoprana Lucia Mihalache, tenorii Doru Iftene și Răzvan Săraru și baritonul Marius Eftimie -, împreună, în variantă solo sau în duet, au interpretat și colinde din repertoriul internațional, precum: „The Christmas Festival“, de Leroy Anderson, „Ave Maria“, de Giulio Caccini, „Gloria“, de Antonio Vivaldi, „Panis Angelicus“, de Cesar Franck, „Veniți, creștini“, „Joy to the World“, „Ave Maria“, de Pietro Mascagni, „The First Noel“, „White Christmas“, „Noël, c’est l’Amour“, „Hallelujah“ din oratoriul „Messiah“ de Georg Friedrich Händel.

„Vă mulțumim că veniți în fiecare seară la spectacolele pe care noi din tot sufletul vi le dăruim, așa cum se cere la un teatru adevărat (…) Vreau să vă mulțumesc că ne-ați stat alături în tot acest timp. Doresc să vă urez, în asentimentul celor care se află pe scenă și al tuturor care lucrează în acest teatru, succese în anul care vine și fie ca pacea și liniștea sufletului să vină odată cu sfintele sărbători ale Crăciunului, să aveți împliniri, să trăim în pace și înțelegere, să trăim în iubire și ajutor reciproc, să ne respectăm!“, a spus, în deschiderea concertului, directorul general al Teatrului „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ultimele articole