Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski Constanţa

Ministerul Culturii și Identității Naționale

Contact

Adresă:Str. Mircea cel Bătrân, nr. 97, Constanța, România

+

„Crăiasa Zăpezii” revine pe scena Teatrului „Oleg Danovski”

Ştire online publicată Sâmbătă, 16 Septembrie 2017. Autor: Mirabela ŞERBĂNESCU

Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski” invită constănţenii, duminică, 17 septembrie, începând cu ora 19.00, la o nouă întâlnire cu „Crăiasa zăpezii”, de Jean Sibelius şi Edvard Grieg, un spectacol ce va purta publicul în lumea de basm a lui Hans Christian Andersen. Regia şi coregrafia poartă amprenta renumitului Horaţiu Cherecheş, iar scenografia îi aparţine Nataliei Kornilova.

Aşa cum declara la premiera acestei piese, Horaţiu Cherecheş, „publicul, începând de la cel mai mic spectator până la cel mai în vârstă, va înţelege şi va trăi întreaga poveste, ca şi cum ar citi o carte”. Toate acestea urmează a se derula în mai puţin de două ore.

Actul I debutează cu tabloul în care un vrăjitor răutăcios făureşte o oglindă, dar nu una obişnuită, pentru că tot ce este mai frumos şi mai bun, atunci când se oglindeşte în ea, aproape că nici nu se vede. Ba mai mult decât atât, totul se transformă în ceva urât şi rău. În schimb, tot ce este mai urât, se vede în oglindă foarte limpede. Desigur, şi învăţăceii vrăjitorului se privesc deseori în oglindă, iar pe parcursul scamatoriilor lor, la un moment dat, aceasta se sparge, iar ei devin răi. Printr-o magie, apare Zâna Bună, care, privindu-se în oglindă, devine rea şi ea, transformându-se în Crăiasa Zăpezii.

În tabloul al IV-lea, apar laolaltă o mulţime de copii, care se joacă în piaţă şi fac oameni de zăpadă. Apoi, există un tablou în care trei peşti dansează veseli în apă (pas de troix), după care vrăjitoarea cea bună are grijă de trandafirii din grădina sa. Artiştii ne promit că toate actele şi tablourile vor fi urmărite cu sufletul la gură şi că vor avea ocazia să asiste cu toţii la un alt gen de spectacol de balet, care creşte în intensitate cu fiecare tablou şi care va pune în valoare fiecare balerin al Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.

Desigur, şi decorul va fi unul de poveste, iar costumele pe măsură, scenografa Natalia Kornilova dovedindu-se a fi extrem de pricepută.

Ca urmare, clasica poveste a lui Hans Andersen a căpătat cu totul alte valenţe, frumoşii balerini ce îi vor întruchipa pe Gretchen şi Karl vor avea o prestaţie de excepţie.

Cu puţin timp înainte de premiera care a avut loc vara trecută, maestrul Horaţiu Cherecheş mărturisea că i-a fost foarte greu să pună în scenă „Crăiasa Zăpezii”.

„În acest spectacol, a trebuit să aleg singur muzica, să creez libretul şi, evident, scenariul. Spre deosebire de teatru, la balet avem un scenariu pe muzică. Aşa că a trebuit să tai muzică, să realizez colajul muzical potrivit fiecărui personaj. Totuşi, am păstrat succesiunea poveştilor lui Andersen, ceea ce până acum nu a fost. Dar de aşa manieră încât întreaga lume care îl va vedea să înţeleagă povestea de la început până la sfârşit”, a declarat binecunoscutul balerin constănţean.

v v v

Pentru cei interesaţi, preţul unui bilet este de opt lei pentru copii şi elevi, pe baza carnetului de elev vizat la zi, în timp ce pensionarii şi studenţii vor scoate din buzunare 15 lei, biletele putând fi achiziţionate pe baza talonului de pensie şi a carnetului de student vizat la zi. Celelalte categorii de spectatori vor da între 20 şi 40 lei, în funcţie de locul ocupat în salǎ.

Ultimele articole